Nano

Nano https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177254/nano-177254.jpg 4 81 15

Pia Grazdaniová série

< 2. díl

Pia Grazdaniová, hrdinka předchozího thrilleru Robina Cooka Pojistka smrti (Knižní klub, 2012), se přestěhovala z New Yorku do Colorada a nastoupila do Nano, špičkové společnosti zabývající se nanotechnologiemi. Pocit, že zakotvila v bezpečném přístavu, však brzy vystřídá podezření, že v Nano není vše tak bezchybné, jak se jí snaží namluvit Zachary Berman, majitel a ředitel firmy, kterého Pia na první pohled okouzlila. Po záhadném incidentu s neznámým Číňanem, jehož Pia objeví ležícího na cestě se zjevnými příznaky srdečního záchvatu, avšak Zachary a jeho ochranka ho zakážou nechat vyšetřit v místní nemocnici, se podezření začne proměňovat v jistotu: společnost Nano něco skrývá…... celý text

Přidat komentář

myelka
04.05.2021 2 z 5

Za mě slabota, nevtáhlo mě to, spád ani napětí žádné, do čtení jsem se nutila. Děj vázl, příběh se ke konci nerozvíjel a vsuvka s Piiným otcem v podstatě zbytečná.

Kontryhelka
01.12.2020 5 z 5

Všechny knihy od pana Cooka jsou čtivé,pěkně napsané a příběh má spád a švih. Přečetla jsem všechny, i když jsou na jedno brdo, ale jsou jako droga. Musela jsem číst další a další a další dokud jsem je všechny nezdolala. Ale nelituji. Bylo to opravdu pěkné čtení. Občas celkem mrazivé a kolikrát jsem si říkala, zda všechno to zlo, mamon a nelidskost a nedůstojnost, těm záškodníkům stojí za to, aby bylo zničeno tolik životů, rodin a dobré pověsti. A svědomí? to zřejmě ti prevíti ani neví, co je. V Cookových knihách je barvitě vše popsáno a bohužel se to děje i v reálném životě a světě. Ne každý ctí lidské hodnoty a bohužel pro spoustu lidí peníze, pohodlný život a kariéra nesmrdí. Bohužel dobří a poctiví lékaři a lidé,kterým lékařská etika něco říká jsou pronásledováni a usiluje se jim o život. Hlavně aby nezhatili plány těm padouchům. Ale milovníkům tohoto žánru není třeba dalších komentářů. Ti sami nejlépe ví, jaká četba je ta pravá.


Barticek
21.11.2020 3 z 5

Už jsem četla i lepší knížky od Robina Cooka. Jako pozitivum - má to spád a je to čtivé.

Lucík1316
19.09.2019

Cook má lepší knihy. Tato byla slabý odvar

pingu1
03.03.2019 4 z 5

Napínavý detektivní román, kde hlavní hrdinka odhaluje nekalé praktiky ve společnosti zabývající se nanotechnologiemi ...

Eidalon
15.10.2018 3 z 5

Představovat tohoto autora bestsellerů z lékařského prostředí anebo se zápletkou s medicínou související je znalcům asi zbytečné. První kniha vznikla v roce 1972 a poslední (Šarlatáni) se připravuje k českému vydání. Mezi tím je okolo 35 knih, mnohé z nich byly zfilmovány.

Měl jsem to potěšení si velkou většinu z nich přečíst (nejsem si zcela jist, ale řekl bych, že asi všechny) a pamatuji si dobu, kdy začaly jeho romány vycházet i u nás (po roce 1990) a vždy se těšil na další přírůstek. Jeho knihy i témata byly vždy velmi chytlavé a těm, kteří mají Nano jako první setkání s Cookem doporučuji, přečtěte si jeho starší tvorbu, nebudete litovat.

Cook stále píše a tvoří, byť je mu již 78 let (2018), nic méně věk se zastavit nedá, jeho nejlepší dílka již byla napsána. K těm posledním se řadí Pojistka smrti (2011) a Nano (2012), dvě knihy, které jsou samostatnými příběhy, ale které spojuje posloupná časová osa a stejní hlavní hrdinové. Pokud můžete dodržte si linii četby v časové ose tzn. jako první čtěte Pojistku smrti a pak až Nano. V mém případě tomu bylo naopak ( a na svůj přehmat jsem přišel až po rozečtení Nana) , tak jen rada těm, kteří se na četbu teprve chystají.

V románu Nano se autor vydal do světa nanotechnologií, jako poslední „výkřik“ medicínských objevů (známe jeho témata kolem lidských orgánů, klonování a genového inženýrství, jedů a toxinů), teď tedy nanotechnologie. Téma velmi poutavé a zajímavé, přesto si myslím, že zde pan Cook celý potenciál, který se za námětem skrýval, zdaleka nevyužil.

„Rychlý start“ a chytlavé téma Vás spěšně pohltí, ale tu jakoby příběhu spadl řemen, děj přešlapuje na místě a příběh se omezuje na tvrdohlavost a marnost počínání hlavní hrdinky Pii Grazdaniové a značnou testosteronovou závislost jejího zaměstnavatele a snaha Pii proniknout k jádru věci.

Děj se moc neposouvá a k závěru se to nezlepší. Až úplný závěr opět přinese trochu „pohybu“ a neočekávaně očekávaný zvrat s netradičním koncem, neb happy end se tentokrát nekoná.

Peníze, moc a vysoká politika se značným mezinárodním přesahem docílí svého a hlavní aktéři jsou rozprášeni jak urnový popel.

Myslím, že pan Cook napsal lepší knihy, ale číst se to dá, za mne ale jen průměr za tři hvězdy.

Danago
19.08.2017 5 z 5

Robin Cook je můj oblíbený autor a mám přečtenou úplně celou jeho tvorbu. Knížka Nano je druhým dílem v sérii, ale naprosto není nutné mít přečtený první díl série. Příběh je samostatný .
Pia nastupuje dospolečnosti zabývající se nanotechnologiemi. Jako ve všech knížkách autora i tady zjišťujeme , že se tu děje něco pochybné . Co společnost Nano skrývá ?
Knížka je napínavá a poutavá naprosto skvěle napsaná. Kdo má autora rád ten nebude litovat.Já můžu jenom doporučit.

Helimadoe
15.07.2017 3 z 5

Moje první setkání s Robinem Cookem a vůbec ne špatné setkání. Příběh se odvíjí zajímavě, ikdyž jsem čekal detailnější proniknutí do tematiky nano technologie, jen ten konec mi přišel hodně zrychlený, skoro by se dalo říci až useknutý - jakoby došla vůle pokračovat nebo čas - vlivem tlaku vydavatele na autora.

Palorizek85
01.07.2016 4 z 5

Z jeho knih byla trochu slabší, ale i tak se to dalo.

Ester71
16.09.2015 5 z 5

U Cooka jsem byla zvyklá na větší napětí, tato kniha byla pro mě takový slabý odvar. Ale určitě mě to od dalších Cookovek neodradí.
Otevřený konec slibuje pokračování, tak jsem zvědavá.

mirunda
03.03.2015 5 z 5

Tak tato "Cookovka" mě teda bavila od první stránky a přečetla jsem ji asi během tří dnů. Jen mi tedy dost vadí otevřený konec, protože nebylo vysvětleno co se stalo s hlavní hrdinkou.

kečup60
16.08.2014 4 z 5

je to moje první kniha od tohoto autora a zřejmě i poslední. Tenhle typ není můj šálek kávy, jako bych se dívala na americký film druhé nebo třetí kategorie.

technik1965
21.06.2014 3 z 5

Autor si nechal otvorené zadné dvere s hlavnou hrdinkou, určite sa opäť objaví na scéne nového deja knihy. Veľmi som zvedavý ako autor vytiahne svoju hlavnú hrdinku znovu do života.

Jack Bauer
03.03.2014 5 z 5

Očekával jsem detailně popsané nanotechnologie a různé využití a zneužití nejen v medicíně a ono je to spíše o společnosti Nano zabývajícími se nanotechnologiemi, navíc je to nepřímé pokračování s hrdinkou dvou předchozích románů Pií. Očekával jsem samostatný román, ale i tak je to velmi čtivé i pro naprosté laiky jak už u Robina Cooka bývá zvykem. Proto mě jeho knihy hned od Známek života nesmírně braly, ale poslední dobou jsem ho nějak zanedbal a uteklo mě jeho pár posledních románů, neboť sotva jednu knihu dočtu už jich vyjde několik dalších co si chci přečíst, zkusit nové autory, střídat žánry a ne číst po sobě samé Cooky, Palmery a Goldbergy, další z mých oblíbených spisovatelů z lékařského prostředí.

Morsie
26.12.2013 4 z 5

Opravdu povedený thriller. Vlastně bych ani tak dobrou knihu nečekala! Osobně mě totiž příběhy z lékařského, vědeckého, nebo podobného prostředí moc nebaví a nezajímají. Je to nejspíš tím, že jim často nerozumím. Bohudík existují výjimky a Nano je toho důkazem. Robin Cook dokáže psát i o těch nejsložitějších věcech tak, že je pochopí každý laik. Což je obrovský plus.
Druhým velkým plusem je samotná hlavní protagonistka. Piu jsem si oblíbila hned po prvních stránkách. Je to skvělá žena - statečná, tvrdohlavá, odhodlaná. Není to žádná puťka ani pipka - to mi imponuje.
No jak jsem ze začátku z takového dárku nebyla moc odvázaná, teď jsem ráda, že je Nano moje.