Pavoučí válka

Pavoučí válka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426517/bmid_pavouci-valka-EeL-426517.jpg 4 42 12

Mince a dýka série

< 5. díl

Završení skvělé fantasy ságy. Služebníci pavoučí bohyně ovládají nejmocnější říši světa a neporazitelnou armádu. Jejich protivníci mají unaveného kapitána, který kdysi zabil krále; mladou bankéřku, jež je ochotná porušit všechna pravidla zisku; a posledního draka, který kdysi zničil svět. Cožpak se může něco zvrtnout?

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Spider's War , 2016


více info...

Přidat komentář

Hor89
21.04.2024 5 z 5

Závěrečný díl Mince a dýky se naštěstí povedl - jednotlivé dějové linky jsou důstojně zakončeny, a velké plus má závěr za to, že se ubíral úplně jiným směrem, než jsem čekal podle prvních třech knih. Celkově jde o nadprůměrnou a originální fantasy ságu pro trochu náročnějšího čtenáře, s propracovanými postavami i světem.

luculi
03.10.2023 3 z 5

Poslední kniha, cíl mojí cesty po více jak měsíci. Štreka to byla dlouhá a trošku náročná, protože text jako takový byl spíše syrový, obyčejný a nenapínavý. Trošku jsem si připadala jako v hodině dějepisu, kdy profesor mluvil nezáživným tónem, u kterého třída usínala.

Velkým mínusem knih bylo, že děj působil jednoduše a neuvěřitelně nereálně, všechno bylo příliš snadné. Člověk z toho necítil ty potíže, strasti, bolest, ztráty. Postavy fungovaly tak nějak jakoby bez emocí, všechno bylo jako suchoprázdné komentování, kdy čtenář jen stěží uvěří, že je nějaké jednání přimělo něco cítit. Jednoduché plynutí příběhu a málo detailně vyvedené scény znamenaly i méně informací k postavám, válce, zvěrstvům, co se děly a tak dále. Stále mám pocit, že v této sérii nešlo o děj, lidi ani nic podobného, ale o nějaké poselství zaobalené do fantasy příběhu. Válka byla ústředním tématem a vedle ní hned náboženství, slepá oddanost a manipulativnost davy. Jak je jednoduché někoho přimět k něčemu a ještě mu to logicky zdůvodnit. Jak lidé ve jménu dobra dělají neskutečné skutky. Jak si to omlouvají. Jak čekají, že jedinou záchranou mohou všechno špatné smazat a tak podobně.

Válka začala jako boj jedné strany v podstatě proti celému světu, aby se nakonec přetvořila, kdy neexistuje žádná strana, jen společný nepřítel, který všechno zinscenoval. Nejvíc k promýšlení určitě stojí i celá ta záležitost s pravdou a to, že i když dva lidé mohou mít pravdu ohledně stejné věci, každý může mít jiný pohled i jinou cestu k ní. Takže mají i nemají pravdu oba. Takový paradox. Proto si myslím, že tentokrát to opravdu bylo o něčem mezi řádky a o ničem jiném. Ale to už si musí odvodit každý sám, pokud najde odvahu se do toho pustit.


kalache
28.08.2022 4 z 5

...jednou a stačí...

Saj Mon
08.06.2022 5 z 5

Napsal bych komentář ale věřil by tu někdo mrtvím slovům ? A i tak bych si rád přečetl ještě jeden díl.

8722
23.02.2021 4 z 5

Horší než předešlé díly série, ale přesto důstojné zakončení.

michal3736
30.03.2020 4 z 5

Popravdě sem čekal, že příběh bude více eskalovat, přesto konec nezklamal, ale zrhuba od první třetiny knihy bylo jasné jak se to celé vyvrbí. Rozhodně doporučuji celou sérii pro milovníky fantasy, ale přesto to není až tak klasická fantasy serie jako jiné. V knize pár překvapivých okamžiků, ale to ať si každý přečte sám :)

ZuzikBubu
01.02.2020 4 z 5

Nevídale jinak pojaté zakončení pentalogie, než by kdo dle mého názoru očekával ve chvíli čtení 2. či 3. dílu.
Na jednu stranu musím knihu opravdu pochválit, a to za pohled do války zpustošené země, vyobrazení bojů ne jako vítězných triumfů nutných k oslavám, ale jako činům vedoucích k záhubě vlastního vojska... Tyranie vedená falešnou myšlenkou (k zamyšlení, jak asi v běžném světe fungují reklamy atd.).. Pochmurné a smutné prostředí, závěrečný vývoj postav, ale...
Bohužel to nemá svůj dravý spád, vše na sebe relativně v poklidu navazuje a to až do úplného finále, které nikterak neoslní, ačkoli je naprosto pochopitelné...
Vnímám to malinko jako nedotažené (podobně zklamaná jsem byla i u Anthony Ryana a jeho Královny Ohně, ačkoli tam to bylo zas trochu o něčem jiném). Tato pentalogie měla slušný úvod, druhá a třetí kniha byly naprostá jízda, ve čtvrté se nadšení malinko zastavilo, ale neustalo a pátá bohužel dokončila nevyhnutelné. I tak celou sérii hodnotím 4 hvězdami (za tak trochu jiné fantasy, jiný boj proti záporákovi, jiný druh záporáka, jiný fantasy svět, jiná myšlenka, prostě bylo to jiné a já to chválím!)

astra3
25.10.2019 4 z 5

Trochu se to táhlo. Předchozí díly se mi líbily víc.

trudoš
17.08.2019 4 z 5

Ačkoli Daniel Abraham naplnil má očekávání ohledně finálního střetu, stejně nemohu říct, že bych byl spokojen na sto procent. Ale akceptuji jeho volbu a svým způsobem se mi i líbí. Jde maličko hlavou proti zdi a jako na truc se vyhýbá zaběhnutým klišé, což je na jednu stranu škoda, protože čtenář je připraven o dlouho očekávanou megabitvu, na stranu druhou zas dostává něco, co má znatelný přesah. Autor totiž nevyužívá fantastiku pouze jako prostředek k převyprávění epického patosu, ale dívá se na podstatu zla mnohem komplexněji. Válka v jeho podání není pouhým střetem dobrých proti zlým, nýbrž propracovaným konfliktem dvou stran, kdy vítězstvím zdaleka všechno nekončí. Dějiny nacistického Německa by mohly vyprávět. Žánrově má tak Pavoučí válka mnohem blíže k historickému románu, než ke klasické fantasy, protože se spíš než na kouzla či bájné tvory soustředí na obyčejné lidi. Nic to přitom nemění na faktu, že jsem v románu dostal draka podle mého gusta - nadřazeného a nevyzpytatelného.

vavunik
14.08.2019 5 z 5

Povedené zakončení jedné výborné série. Abraham je pro mě jeden z dalších vynikajících fantasy spisovatelů a série Mince a dýka byla pro mě krásně napsaným příběhem, kdy jsem s další přečtenou knihou netrpělivě čekala, jak to sakra dopadne... Postavy napsané tak, že jim člověk dokázal bez potíží uvěřit, že dělají co dělají a i s nimi soucítit. A nesmím pominout krásné obálky... Za mě jednoznačně top!

tonysojka
24.07.2019 5 z 5

Tenhle projekt je tak dokonale zpracován,že se nedá asi s ničím srovnat,co jsem zatím přečetl v žánru fantasy, a ano,myslím tím i zatím nedopsané Písně ledu a ohně.Někdy opravdu žák předčí učitele.Je tam sice trochu otevřený konec ve směru Marcus -Inys,ale doufám,že k pokračování nedojde.Nebylo by to už ono,už bych tomu tak nevěřil,jako doposud.
"„Na těchto prknech se nyní zaskví láska, válka, zrada i pomsta a varuji vás, že ne všichni dobří také dobře skončí. Ne všichni zlí budou potrestáni. Přistupte blíže, přátelé, a vězte, že v naší hře se stejně jako ve světě může stát cokoliv…“

Archie
17.07.2019 5 z 5

Tak je konec. A je to smutne louceni, protoze postavy ze sveta Mince a dýky jsem si az necekane oblibil. Nejsou totiz prvoplanove treskute zabavne, explicitne sexualni ci nasilne, prehnane drsne ci jizlive. Jsou takové - doopravdové, a s jejich činy a pocity se pak, zejména pokud se jejich příběh vine skrze pět knih, velmi příjemně souzní. Abraham navíc vytvořil geniálního záporáka, který je "pochopitelný" stejně tak a vše zasadil do světa, který není jen kulisou, ale dalším akterém příběhu nesmyslné války. Mince a dýka mi bude chybět. Jak by ale řekl Yardem. Zítřejší problémy na zítra pane.

Autorovy další knížky

Daniel Abraham
americká, 1969
2012  89%Hra o trůny #1 (komiks)
2014  75%Hon na lovce
2015  76%Dračí cesta
2009  75%Stíny v létě
2016  84%Královská krev

Kniha Pavoučí válka je v

Přečtených47x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce82x
Chystám se číst27x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x