Pátý syn

Pátý syn https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21891/bmid_paty-syn-d8Q-21891.JPG 4 39 8

Příběh příslušníka poválečné židovské generace vyrůstajícího v Americe; syn se postupně dozvídá o osudech svého otce a začne pátrat po osobě, která nejen jemu způsobila bolest a utrpení.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Le Cinquieme Fils , 1983


více info...

Přidat komentář

novecento
03.04.2020 4 z 5

Co změnit nemůžeš, to bez výčitky nes..(klasik) Každodenní tíha, kterou nese v této knize otec Rouven je obrovská. Žádná vina není zapomenuta, když o ní ví svědomí. Dobro a zlo se měří pravidly, které zadávají dospělí, kteří se ale vždy můžou vymluvit na rozkaz, nebo jiný ideální účel, který světí prostředky (holokaust). Hodně lidí má čisté svědomí jen díky tomu, že má slabou paměť. Proto je nutno číst knihy, které nám stále připomínají utrpení lidí a celého židovského národa. Pochopíme proč bojuje Izrael o vlastní identitu, přes některé oprávněné nároky arabských států. Jak píše Elie Wiesel v předmluvě k Noci: záplava informací může být stejně škodlivá, jako jejich nedostatek.

iška
09.03.2020 4 z 5

Kniha, která v nás vyvolává spoustu otázek. Nechci opakovat předchozí komentáře. Jen bych doporučila nevynechat ani rozhovor pana Cingera s Arnoštem Lustigem, který tu zastupuje doslov.


jiri77
14.11.2018 5 z 5

Kniha probouzí ve čtenáři otázky viny a trestu a téma Boha a odplaty. Má člověk právo soudit vrahy testem smrti nebo ne? Je smrt adekvátní trest? Velmi dobře napsaná kniha o holokaustu a jejich obětech a vyrovnávání se z minulostí.

miuk
11.05.2018 5 z 5

Trvalo déle než jsem se začetla, ale pak mě to pohltilo. Po přečtení mě ještě několik dnů Ariel provázel, docela psycho kniha. Nutí přemýšlet o něčem nepolapitelném, abstraktním, přesto však ovlivňujícím celý náš svět.

Teckovana
23.02.2017 5 z 5

Jak naložit s tím, kdo zabil Vašeho staršího bratra a mnoho dalších nevinných lidí? Kdo má právo vraha soudit? A je pouhá smrt pro masového vraha adekvátním trestem? Elie Wiesel nedává jasnou odpověď na všechny tyto otázky, ale nenápadně čtenáře vede k tomu, aby se nad nimi zamýšlel sám. Malá novela, ale velké a stále aktuální téma.

Edana
10.07.2013 4 z 5

Těžké téma, hrůzunahánějící vzpomínky, zoufalé srovnávání se s minulostí, náročné filozofické úvahy.... Přesto se stránky otáčejí skoro samy a něco ve čtenáři zanechávají. Dlouho jsem plánovala dát knize 5 hvězdiček, ale konec se mi zdál příliš zmatený (ovšem to může být čistě subjektivní dojem).

Mel
19.06.2012 4 z 5

Stejně jako hlavní hrdina byl vtažen do života ghetta, tak já byla vtažena do jeho života. Wiesel podal pro mě velmi autentický popis života generace, která se narodila lidem, jež přežili holocaust.

Podstatnou složkou této knihy jsou také filosofické úvahy na téma spravedlnosti, Boha, odplaty. Autor je řeší především z pohledu náboženského (judaismus), konečnou odpověď však nepodává.

elpiska
19.01.2012

Knížka o holocaustu působí ve své hrůzné podstatě až neuvěřitelně - že se tato zvěrstva mohly vůbec udat. Na druhé straně ale připomíná, že nesmíme nikdy zapomenout. Holocaust je velmi závažné téma a i přes jeho brutalitu mne stále nutí číst o něm stále další a další knihy.
V příběhu, kde se mladý, americký Žid dovídá krutou historii své rodiny, kde se dovídá se o smrti svého nikdy nepoznaného bratra Ariela, i o veliteli ghetta, přezdívanému Anděl, díky jehož krutým praktikám Ariel zemřel. Když se chlapec dozví, že vrah jeho bratra stále svobodně žije, rozhodne se jet do Evropy a vykonat pomstu. Zde je asi největší síla příběhu - mladík se musí rozhodnout mezi pochopitelnou a spravedlivou pomstou či jistému odpuštění vrahovi... Doporučuji k přečtení...

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Elie Wiesel
americká, 1928 - 2016
2014  92%Noc
2002  85%Pátý syn
2001  65%Soudci
2007  76%Šílená touha tančit
1994  96%Návrat do Sighetu

Kniha Pátý syn je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce32x
Chystám se číst57x
Chci si koupit5x