Paříž, moje láska, můj život

Paříž, moje láska, můj život https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371887/bmid_pariz-moje-laska-muj-zivot-v6y-371887.jpg 4 46 17

Mária se jako bezstarostná studentka v toulavých botách a s pomačkanou mapou v kapse vydala do Paříže – a našla zde nečekaně nový domov. Po dvanácti letech radostných, ale i bolestných zkušeností rekapituluje svůj život s touto rozmarnou dámou – městem mnoha tváří, avšak s velkým srdcem připraveným přijmout kohokoli. Dozvíte se, jak nejlépe připravit pravé francouzské palačinky, proč Francouzi nikdy nenosí stejné oblečení dvakrát a jak si francouzsky nejlépe zanadávat. Paříž je jako vášeň v lásce, někdy ji nekonečně milujete, jindy nenávidíte. Paříž je diagnóza a zároveň lék. Paříž se nedá pochopit, nedá se obsáhnout, dá se však procítit, dokáže se vám dostat pod kůži a zaujmout vás na celý život.... celý text

Pro ženy Literatura slovenská
Vydáno: , Motto
Originální název:

Paríž - moja láska, môj život , 2008


více info...

Přidat komentář

Kory98
28.09.2023 3 z 5

Asi jsem si měla nejdřív přečíst anotaci, než jsem si knihu vybrala ke čtení, protože tím se možná moje hodnocení trochu sníží. Čekala jsem příběh, možná i trochu romantiky, ale je to spíš bedekr po francouzském hlavním městě. Nemůžu však popřít, že zde čtenář najde zajímavé a poučné informace o životě v Paříži. Pro ty, co se tam chystají vycestovat nebo i nějakou dobu pobývat určitě neocenitelná kniha. Ale já jsem ji asi četla ve špatnou dobu.

bacouch
22.06.2023 3 z 5

Lehká oddechová kniha o životě ve Francii. Nic romantického, většinou fakta o tom, jak se zde žije, jaké jsou způsoby a čím se místní obyvatelé živí. Přišlo mi to zajímavé.


MoonR
18.10.2022 5 z 5

Vynikajúca kniha! :) Nedá sa prečítať za pár hodín (aspoň pre mňa to bolo nemožné), keďže nejde o príbeh. Prevedie vás životom "bežných" Parížanov, ich zvykov, tradícií (predovšetkým čo sa týka jedla :D, to ozaj nemá chybu)..a ak by ste sa náhodou chceli presťahovať do Paríža, je tu veľa praktických skúseností a informácií, za ktoré budete vďační. Osobne som nadšená z kapitol, ktoré sa venujú architektúre a kultúre, rada objavujem sk táryté miesta (bez davov turistov) a tu ich je spomenutých pomerne veľa (tak aspoň na 2-tyzdnovu dovolenku v Paríži) :) Ak tam ešte raz niekedy pôjdem (lebo už som bola a veľa spomienok vyplávalo na povrch:), určite si túto knihu znovu požičiam (ako veľký zdroj inšpirácie). Ďakujem za stretnutie s touto knihou, veľmi ma tešilo ;) PS: kapitola o úradníkoch výnimočne pobavila :D už dlhšie som za tak z chuti nezasmiala..

MOu598
12.04.2021 5 z 5

O Paříži a Pařížanech, trochu o Francouzech, tak jak běží jejich běžný i sváteční život.
Knížka mne tímto moc zaujala a myslím, že cílem cestování by mělo být i poznávání tohoto, nejen jet od památky k památce. Bohužel čas strávený v cizině máme většinou hodně omezený.
V knížce je spousta praktických informací, postřehů - vše zajímavě a čtivě uspořádáno.
Pěkná knížka.

jithushka
21.07.2020 3 z 5

Tady jsem si trošku naběhla anotací a čekala od knihy něco jiného než to, co jsem nakonec dostala.

Kniha se zaměřuje pouze na fakta o životě v Francii, zejména v Paříži. Dozvěděla jsem se nové informace, občas googlila místa a jídla která jsou v knize zmíněná.

I přes to, že mě kniha v určitém smyslu obohatila, bych ji už znovu nečetla. Autorka mi byla hodně nesympatická a ke konci knihy už jsem se do čtení nutila. Styl a tón mi jednoduše nesedl.

Jirinamac
09.09.2019 5 z 5

Knížka nám ukáže život běžného Pařížana, ale je i příjemným průvodcem turisty. Poutavé vyprávění ve mně vyvolalo krásné vzpomínky na Paříž a zároveň touhu, ještě poznat to nepoznané.

EvaApple
28.08.2019 4 z 5

Autorku osobně znám a její psaní hodně odpovídá její osobnosti - příjemné, upřímné, věcné i humorné. Umí být skvělou průvodkyní a podělit se s Vámi o vše, co by Vám mohlo nějak pomoct nebo udělat radost. Stojí za přečtení

Poetika_slov
29.05.2019 5 z 5

Jedná se především o autobiografii autorky, jenž žije svůj život v Paříži. Kromě krásy malebných francouzských uliček a skvostných památek popisuje také i neduhy, se kterými se musí běžný pařížan dennodenně potýkat zejména hromadná doprava v době stávek. Dozvídáme se taktéž o různých zvyklostech, francouzském tradičním stolování, a dokonce i o pracovní morálce lidí v Paříži. Pro milovníky Francie je tato kniha skvělým tipem k přečtení, kde si nejen doplníte francouzské reálie, ale i projdete se po Paříži tak, jak ji ještě neznáte. Paris, c'est mon amour, ma vie, comme tout la France aussi. ❤

dee7
31.07.2018 5 z 5

Knížka se mi moc líbila!
Autorka nás poutavým stylem provází po Paříži, seznamuje s památkami a různými zajímavostmi z tohoto krásného města (až jsem skoro zabloudila:)).
Popisuje i svůj soukromý a pracovní život, mj. občasné "mrtvičné" cestování metrem do práce (když stávkují řidiči), "pečlivost" až pedantnost francouzských úředníků, systém mateřských dovolených, atd.
Doporučuji k přečtení. 5*

À propos:
V kapitolách, kde Mária popisuje výrobky místních pekáren a cukráren - křupavé bagety, různé dortíčky a zákusky, radím mít při ruce nějakou laskominu. Já jsem nic neměla a moc nechybělo a zakousla jsem knížku :D

niknikita
25.07.2018 3 z 5

Moc jsem se těšila a našla něco na způsob "etiketa", aneb jak to chodí v Paříži. Zajímavé ale těžko posoudit o jaký žánr se jedná. Poučné, cestopisné, životopisné ? Nijaké, přestože plné informací .

Ditules
22.06.2018 3 z 5

Příjemná letní oddechovka, která spíš připomíná průvodce...

Peyka
19.06.2018 3 z 5

Kniha je netradičním průvodcem nikoliv jen po Paříži, ale po Francii celkově. Ačkoliv se zdá, že se jedná o román, není tomu tak. Kdo čeká něco ve stylu Deník japonské manželky, kde Češka popisuje svůj život a adaptaci v cizí zemi a kultuře, tady to je úplně něco jiného. Kniha je rozdělena na kapitoly podle toho, co autorka zrovna rozebírá. Ať už to jsou francouzské stávky, svátky, pekárny, cukrárny nebo pařížští zaměstnanci v soukromých sektorech. Zajímavá je kapitolka o pařížském metru. Autorka jmenuje hrozně moc míst, a člověk, který v Paříži v životě nebyl, se musí ztrácet, doporučila bych spíš pro znalce francouzské metropole. ;)

Dále mi přišlo, že autorka se zaměřila spíš na výše postavené obyvatele Francie, tím je vidět, v čem se sama pohybuje. Nicméně se dozvíme něco i o pracovnících ze státních sektorů, ale také o bezdomovcích. Informace se také nejednou opakovaly.

Každopádně, pro mě jakožto milovnici francouzské kultury a Paříže takové (město jsem několikrát navštívila), mi kniha přišla čtivá, pohodová a člověk se kolikrát ztotožní, spolu s autorkou navštíví místa, na které má vzpomínky (jako já) nebo ho úplně nadchne a do Paříže zavítá. :-)

bookcase
20.05.2018 5 z 5

O Paříži už toho bylo napsáno dost, ale u téhle knížky je sympatické, že její autorkou je Slovenka, jejíž mentalita je nám blízká. Pohled na Paříž očima skorokrajanky - lákavé, na prodloužený víkend nebo dovolenku ideální destinace, bydlet natrvalo byste tam asi nechtěli.

Clarice
18.03.2014 5 z 5

Z knihy jsem nadšená. Paříž a celou Francii miluji, ale vůbec jsem netušila, nakolik se kulturní zvyky a vůbec fungování společnosti od českých liší. Spolu s autorkou proniknete pod povrch do běžných životů Francouzů. Doslova na každé stránce mě něco překvapilo, takže mám knihu celou zaškrtanou.
Nelze ji srovnávat se zahraničními publikacemi typu Stephen Clarke, kde jde hlavně o komičnost situací, ale o reálném životě se z nich nic nedozvíte.

čika
24.08.2013 2 z 5

ani slanuo ani mastnuo, viacmenej nuda, bez stipky korenia ci humoru

mapet85
09.07.2013 5 z 5

Autorka zaujímavým spôsobom popisuje svoj život, skúsenosti a zážitky v tomto veľkomeste. Pri čítaní som si pripomenul môj čas strávený vo Francúzsku a s viacerými vecami musím len súhlasiť. :) Ak máte radi Paríž, chystáte sa tam či sa chcete dozvedieť viac o meste či mentalite, knihu môžem len odporučiť.

kadgam
27.01.2012 4 z 5

Ak ste ešte neboli v Paríži, pri čítaní tejto knihy sa doňho zamilujete a budete chcieť vidieť mesto, ktoré autorka živo a zaujímavo opísala. Život v Paríž má aj obrátené stránky, ale stojí zato...

Štítky knihy

cestopisné příběhy Paříž autobiografické prvky cestopisy romantika

Autorovy další knížky

2018  75%Paříž, moje láska, můj život
2002  0%Anglické idiómy pod lupou
2006  80%Francúzske idiómy pod lupou
2013  87%Paríž môj druhý domov
2016  77%Parížske momenty

Kniha Paříž, moje láska, můj život je v

Přečtených63x
Čtenářské výzvě14x
Knihotéce94x
Chystám se číst48x
Chci si koupit15x
dalších seznamech4x