Papírový drak

Papírový drak https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517338/bmid_papirovy-drak-f7f-517338.jpeg 4 26 7

Papírový drak je sondou do života hlavního hrdiny Viktora Krause. Ten svým životem proplouvá jako Král světa na pomyslné přídi toho slavného apokalyptického parníku, s tím rozdílem, že ho neohrozí žádný velký ledovec, který by mu vstoupil do cesty. Měl pocit, že může všechno. A když všechno, tak skutečně všechno. Přitom byl paranoidní a myslel si, že ho někdo sleduje. Snad proto, že měl hodně peněz, snad kvůli nečistému svědomí. Někdy se choval, jako kdyby patřil do poradního týmu amerického prezidenta. Neustále zaváděl nová a někdy zbytečná bezpečnostní opatření. Vymýšlel pro své podřízené úkoly, které byly irelevantní, ale přesto na nich trval. Byla to taková jeho hra – vyhratelná nebo nevyhratelná. Život s Erikou, s níž má syna, připomíná rozjetou horskou dráhu. Rychlou jízdu ovládal dobře. Jako pomyslného papírového draka, který může kdykoliv havarovat. Den po nějaké hádce se svou ženou pokaždé pravou rukou povolil pomyslné lanko skutečnosti. Pokud měl pocit, že má nad ním jeho žena převahu, zatáhl levou rukou a draka zastavil. Hezky ho zdržel, odvedl pozornost od toho, co bylo včera. Věřte mi, že Viktor je úkaz. Někteří ho mají rádi, jiní ho nenávidí. Však to po přečtení knihy zjistíte.... celý text

Přidat komentář

Eva_H1970
04.04.2024 5 z 5

Hlavní postava Viktor je skutečně úkaz, ale takových úkazů bude! Je to prvotřídní manipulátor a hajzlový pavouk. Kniha má spád, čte se lehce. Trochu mě zpočátku zarazil jazykový styl, ale ukázalo se, že má svůj účel. Příběh je neotřelý, odvyprávěn bez příkaz. Chvílemi to připomínalo Bukowského. Líbilo se mi, jak děj plyne den po dni. A ten incident z cyklistou byl nečekaný a celé vyprávění posunul úplně jinak, než jsem původně čekala.

Janamed
16.03.2024 4 z 5

Upřímně, co do způsobu vyprávění autorky, jsem čekala trochu jiný příběh, ale nic na tom nemění fakt, že jsem příběh o egocentrickém manipulátorovi dočetla do konce. Impulsů, proč jsem si knížku koupila bylo hned několik. Jednak proto, že knihu napsala česká autorka, potom mne zaujala obálka (název) a anotace, kterou jsem si přečetla, a v neposlední řadě, že se nedá sehnat v místní knihovně. Kancelářské pracovní prostředí mi je velmi dobře známé a taková ta zadání úloh typu nemožné hned, zázraky do tří (nebo i méně) dnů velmi dobře znám. Zatím jsem však měla štěstí na férové nadřízené. Ale k věci. Autorka, samozřejmě vzhledem k tématu píše peprnou češtinou a velmi otevřeně. Příběh se čte rychle a vzhledem k tématu je jistě i přitažlivý. Paradoxně se mi asi nejlépe četla až od druhé poloviny. Mám ráda příběhy, kde se do popředí dostávají záporné postavy, většinou s nimi i sympatizuji, Viktor je ale deb

Suma sumárum, chválím autorku za zvolené téma, rozhodně ve mne vyvolala jednu z variant, kterou po přečtení knihy slibuje. Příběh není nijak náročný a v podstatě nabízí to, co si přečtete v anotaci. Kvituji, že papírový drak má v příběhu své místo. V porovnání s jinými autory současné české literatury, autorka předvedla bratelnou show!


LaCoccinelle
18.02.2024 4 z 5

Viktor je typický "já jsem king a kdo je víc" a "prachy vládnou světem". Od první až do poslední chvíle jsem ho nesnášela. Život s takovým člověkem je peklo.
Ze začátku mi neseděl styl psaní autorky, ale s dalšími stránkami se to zlepšovalo. ;-)
Takže si určitě přečtu další knížky od této autorky.

veronikahessy
03.12.2023 5 z 5

Viktor mi zezačátku nevadil, myslela jsem si, že to je prostě člověk, který chce, aby lidi dělali svou práci. No, spletla jsem se. Některé momenty byly nepředvídatelné, třeba scéna s cyklistou. Nenapadlo mě, že se bude řešit na tolika stránkách, ale vždycky tam nějak vyplula do popředí a udržovala mě v napětí. Dále mě také překvapilo Eričino tajemství. Těším se na další knihu od této autorky a určitě si chci přečíst i ty předchozí.

bookme58
09.11.2023 5 z 5

Líbilo moc. Naprosto strhující příběh o manipulátorovi Viktorovi, odvyprávěn tak, že otáčíte stránku za stránkou a chcete vědět jak to dopadne. Jenže ten konec! Autorku sleduji a vím, že tato kniha bude mít pokračování. Už teď se nemohu dočkat toho, jak to s Viktorem jednoho dne dopadne.

Petra7659
28.10.2023 5 z 5

Skutečně velmi aktuální téma. Viktor mi připomněl jednoho šéfa, který na mě kdysi machroval. Do jeho soukromého života jsem tehdy neviděla. Díky bohu. A díky této knize jsem pochopila, co za takovými životy těch machírků může být. Skvěle napsané, čtivé, uvěřitelné (až děsivě). Byť jsem po celou dobu čtení hlavní postavu Viktora doslova nesnášela, četlo se to samo - a hodně jsem si z toho vzala.

Kni-holka
25.10.2023 5 z 5

Knížku jsem měla přečtenou za 2 dny. Těžko jsem ji odkládala. Potřebovala jsem vědět, jak to dopadne.
Antisociální, manipulativní, pokrytecký psychopat. A další podobná přirovnání by seděla na Viktora Krause. Asi každý máme nebo jsme měli v životě takového člověka. Muže či ženu, kteří jsou sobečtí, vysávají z nás energii, a přesto to jsou úspěšní lidé. Jenže pod svícnem bývá největší tma. Nic není takové, jak se na první pohled zdá. A jestli takového člověka ve svém životě máte, tak pryč s ním. Hned!