Bumerang

Bumerang https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447623/bmid_bumerang-eBw-447623.jpg 4 82 28

Román Bumerang velmi otevřeně popisuje různé formy násilí ve vztazích. A násilí, to nejsou jen facky nebo nadávky. Čím bližší vztah k někomu máte, tím pravděpodobněji se vám může stát, že neuhlídáte tu pomyslnou hranici, přes kterou by už neměl jet vlak. Násilník si postupně získává vaši důvěru (důvěru oběti), podlehnete falešné iluzi, že máte mnoho společného… a cesta ven ze začarovaného kruhu je najednou velmi těžká. Natolik, že se vám každá snaha o rozumnou dohodu několikrát vrátí jako bumerang. Autorka ve svém novém románu na příbězích tří žen zachycuje, jak se chovají násilníci, jak se chovají lidé, kteří zachraňují ostatní (a přitom by měli začít u sebe), jak se chovají lidé, kteří neustále „brečí“, mají tendenci konat dobro, a přitom parazitují na ostatních. Je to kniha, která má schopnost otevírat oči a uvědomit si, že jsou věci, před kterými nikdy neutečete a ať už jsou dobré či zlé, mohou se vám vrátit jako bumerang. Řečeno o knize: "Kniha Bumerang Terezy Schillerové popisuje s až mrazivou výstižností příběhy partnerského násilí (i když to není čistě jen o tom). Poukazuje na to, že tato problematika se může dotknout každého z nás. Velmi trefně popisuje mnohdy nepochopitelnou dynamiku partnerského násilí, plíživost s jakou se ve vztazích zabydluje a neústupnost násilného partnera v touze po maximální kontrole a získání moci nad svou obětí. Zachycuje opakované pokusy oběti vymanit se z nezdravého a ohrožujícího vztahu a věčný boj s pocity, které se vrací s železnou pravidelností právě jako bumerang. Je to přesně ten typ knihy, u které si říkáte, že ještě přečtete kapitolu a jdete spát, a ráno ji odkládáte na noční stolek dočtenou." PhDr. Dana Pokorná - vedoucí sociálních služeb v proFem; soukromá psychologická praxe: Terapie Zlatnická... celý text

Přidat komentář

Zorka
31.07.2023 3 z 5

Jsem ráda za každou knihu, která se věnuje tomuto tématu. Trochu mi ale v této knize chybí více věrohodnosti. Na mě až velmi nepravděpodobné nakumulování násilných vztahů v hrdinčině okolí.

Niccy78
15.06.2023 5 z 5

Velmi důležité téma násilí, zpracované velmi srozumitelně a tak, aby bylo jasné, jak se může v praktickém životě odehrát. Kniha se čte velmi dobře, i přesto, že je na náročné téma. Líbily se mi paralely v příběhu, to, že náhody neexistují a také jsem si velmi rozšířila obzor o tom, jak ve vztahu funguje domácí násilí, a že existuje proFem. Díky za přínosnou knihu!


Zajic76
01.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha se mi poměrně líbila. Vytkla bych chyby v textu, ty byly rušivé - velká škoda, protože příběh se odvíjel opravdu dobře. Byť byl těžký, první třetina nebo půlka knihy zpracovává osud Lindy - mladé lékařky, která se stane obětí svého partnera a upřímně - to co jí udělal bylo nechutné...ani jsem nedoufala, že se s Lindou potkáme i v druhém dějství - tam se objevuje i Klára a Irena. Irena je opravdu sousto. Kvůli ní jsem pak nebyla schopna knihu hltat jako první dějství...Stojí za přečtení, protože v sobě obsahuje témata, o kterých by se nemělo mlčet...možná jich tam bylo až moc...ono asi záleží, jak to vnímáte a s čím jste se v životě setkaly. Pro někoho to může být utopie, pro jiné tvrdá realita. Jen si myslím, že pro tábor Utopie je to trochu lhaní si do kapsy. Můj názor.

viweb
30.12.2022 2 z 5

Začátek slibný dobře se to rozběhlo i plynulo a pak asi v půlce knihy střih a vše šlo do "kopru". Nesmyslné opakování jednou vypovedených událostí, relativně dlouhé texty písní rozepsané na jednu až dvě stránky, z hlavní zaporní hrdinky udělala autorka monstrum! To vše bylo pro mě rušivé. Jsem zklamaná a zůstal ve mě pocit že v tomto případě byla důležitější kvantita 356 stran než kvalita. Škoda!

youngkita
23.11.2022 5 z 5

.... musí se o tom psát!

carollin8946
26.07.2022 5 z 5

Téma knihy je vážné, těžké. Různé formy násilí ve vztazích. Všechny postavy si procházejí něčím...Autorka pojala knihu odvážně, líbil se mi vývoj děje. Zaujala mne předmluva knihy, od které se podle mě všechno odvíjí. Je to shit list jako vyšitý, ze kterého se podle mě vyvinula celá kniha. Povedla se.

Adnaka85
13.07.2022 5 z 5

Kniha mne chytla hned od prvních stránek. Po pravdě jsem si v její třetině říkala o čem bude dál, když to vypadalo, že postava Linda možná nepřežije. Pak jsem byla velmi překvapena tím, jak se příběh rozkošatil a jak se postavy v knize začaly potkávat a vracet se na místa, kde už každý z nich někdy byl. Ke konci se vše propojilo a všem postavám se de facto vše vrátilo jako Bumerang - některé mile překvapil, nebo to tzv.schytali.
Za mne povedené. Doporučuji! A kvituji výběr tématu, který není lehký. Kniha je místy velmi náročná na psychiku.

Souteska
03.04.2022 5 z 5

Příběh mě strhl, i když místy byl lehce překombinovaný. Postavy mi připadaly věrohodné.
Kvituji dobře popsané pocity a chování obětí i magorů (a) násilníků.
Rozhodně knihu doporučuji.

Kniha zpracovává téma, které je potřeba otevírat a rozebírat, aby oběti násilí a šikany, ale i lidé kolem nich, na to nezůstávali sami. Leckdy si oběti ani neuvědomí, že jsou vlastně oběti. Natolik je manipulátor zblbne, že věří, že je to jejich vina (kdo nezažil, neuvěří, mohu potvrdit z vlastní zkušenosti).

Vytkla bych chyby v textu a spletitost děje, to je ale nicotné v porovnání s poselstvím příběhu. Dávám plný počet hvězd, protože mě kniha vtáhla a zanechala hluboký dojem ve smyslu, že násilí je třeba zarazit v počátcích, aby pak už nebylo pozdě.

Janina_G.
25.02.2022 odpad!

Tahle kniha mě opravdu zklamala, měla jsem problém ji dočíst do konce. Tolik magorů, psychopatů a deprivantů kolem dvou ženskejch je až k nevíře. Stejně tak počet překlepů a tiskových chyb.

ErikaJ
27.12.2021 5 z 5

Po přečtení tohoto příběhu a jemu podobných si vždy pokládám otázku, kde se v některých lidech bere tolik zla? Prošla jsem si pouze slabým "odvarem" toho, co Linda a dodnes lituji, že jsem neodešla ihned, když se to stalo poprvé. Knížka je velmi čtivá, a proto se těším na další autorčino dílo.

Petra7659
25.12.2021 5 z 5

Kniha mne mile překvapila...byla velmi čtivá, ale jak zde již někdo zmínil - psychicky si neodpočinete. Někomu chyběla hlubší psychologie postav, ale jak jsem z prologu knihy a z knihy jako takové pochopila, cílem nebylo jít co nejvíce do hloubky každé postavy, ale poukázat na to, že násilí nejsou jen facky. Cílem bylo ukázat kolik může mít násilí podob. Autorka se zaměřila na 3 ženy a s pomocí dalších vedlejších postav vykreslila různé formy násilí ve vztazích. Výhodou knihy je, že když je toho na vás v určitou chvíli moc, můžete ji odložit. Několikrát jsem měla chuť si vydechnout, ale něco mne pořád táhlo dál a dál. Autorka má velmi čtivý styl psaní. Pak jsem si uvědomila, že v kniha nebyla přehnaně intenzivní, ani přitažená za vlasy. Vemte si, kolik osudů je například v jedné rodině. Všude jsou problémy, všude je něco. Když prostě spojíte několik osudů dohromady a propletete je, bude to vždycky intenzivní, žádné ticho, ale obrovský humbuk. Kvituji osvětu tohoto tématu, zmínku o proFem. Mně osobně kniha uvědomit si některé náležitosti a rozhodně přispěla k tomu, že téma domácího, sexiuálního násilí nebo různých forem šikany je důležité téma, které tato společnost prostě nesmí tolerovat.

mauglie
13.12.2021 3 z 5

Sláva za každou knihu na podobné téma! Domácí násilí je bohužel všude běžné. Kniha je čtivá, jen mi chybí hlubší psychologie postav, je to trochu jednoduché. Zároveň se to ale nečte lehce, prostě si psychicky neodpocinete.
Jednoho si ale můžete být jisti. Kdokoliv se v tyhle knížce mihne, tak je oběť nebo pachatel násilí...

Mergirus
04.12.2021 4 z 5

Kniha pro mě byla velmi náročná po psychické stránce. Autorka však téma zpracovala velmi dobře. Jsem ráda za ten konec.

Odetta889
24.10.2021 3 z 5

Těšila jsem se na knihu o vztazích ale tahle mě dost zklamala. Chvílemi mi přišla povrchní, někdy přehnaná a bohužel sem tam i pritazena za vlasy.

Ternem
24.08.2021 4 z 5

Knížka nese těžké téma, které je důležité otevírat. Příběh jsem přečetla fakt málem jedním dechem.
Hvězdičku strhávám za pár stereotypních blbostí, na které jsem bohužel narazila, a trochu mi to kazilo čtení.
Určitě doporučuji po knize sáhnout, oddechovka to není, ale i tyhle příběhy jsou třeba.

Gigy
31.07.2021 4 z 5

Trochu mě mrzí, že se Bumerangu nepodařilo dotáhnout Princeznu Psycho, ale zároveň rozumím tomu, proč to nešlo. Byl to prostě jinej soudek, kterej vyžadoval jinej přístup. A taky chápu, že toho Tereza Schillerová v knížce chtěla do světa vykřičet co nejvíc. Jenže... Někdy fakt méně znamená více. Cením si ale poctivé práce a úsilí, které do příběhu vložila a těším se na Vlčici. A dál zůstávám věrná tvrzení, že je autorka nejlepší parťák na dovolenou nebo k vodě. Tam si totiž člověk chce hlavně odpočnout, nechce číst nic hloupýho, ale ani nic, co mu totálně odrovná hlavu. A přesně na tomhle pomezí Schillerová stojí a je to hrozně fajn.

jana14
02.07.2021 5 z 5

V první řadě bych chtěla knihu pochválit za velmi potřebné téma - domácí násilí + různé druhy šikany, které dokážou zničit lidské životy. A ještě jednu hvězdu přidám za vylíčení domácího násilí na mužích, které se objevuje v literatuře minimálně. Přesto bych měla ke knize pár výhrad. Na můj vkus je trochu moc didaktická, účelová. Chápu, že to byl asi autorčin záměr. Osobně mám ale pořád pocit, že autorka má velký potenciál, že má prostě navíc. Tak se budu těšit na příští knihu, kde bude méně roztříštěných příběhů, ale hlubší psychologický ponor. Jeden silný příběh. Prostě na velmi dobrý psychologický, vztahový román ze současnosti. Ale co já vím. Příště to bude třeba sci-fi nebo detektivka :-).

Susan94
26.06.2021 5 z 5

"Nejděsivější je, že je toho všude pořád plno okolo nás". Moc těžké téma, která autorka velmi dobře zpracovala. Různé scénáře psychického i fyzického násilí a přitom se to vše děje okolo dvou hlavních aktérek. Podle mě je žádoucí číst takové knížky a v realitě nad tím nezavírat oči a rozhodně to řešit, než se to vrátí jako bumerang...

Erika_Ha
08.02.2021 5 z 5

Užitečná kniha, která otevírá stále tabuizovaná témata. Autorka se snažila vmáčknout do knihy všechny možné formy násilí, vč. domácího. Je to až děsivé, co se děje za dveřmi domácností. Ať už jsme každý zažili cokoliv, minimálně něco si odnášíme i z dětství a o tom kniha také je. Líbila se mi i sonda do současného školství. Najednou mi to přišlo velmi aktuální. Řada lidí soudí učitele, ale málokoho napadne jak to vypadá z té druhé strany.
Doporučuji přečíst všem. Tato kniha ve vás zboží řadu mýtů, které jste o násilí měli. Mně osobně zodpověděla řadu otázek.
Závěrem chci dodat, že mne autorka velmi mile překvapila tím, jak příběh zpracovala. Je velmi čtivý, poutavý, místy explicitní, ale opravdový.

Šebestová3
25.01.2021 3 z 5

Kniha je čtivá, její poselství je jasný: upozornit na nejrůznější druhy šikany. Ovšem jak tady někdo poznamenal slovní spojení "taková nálož psychopatů" ...to je na jeden příběh opravdu moc. I když chápu účel, proč tam autorka ty težký životní traumata nasázela prakticky na každou postavu, která jen projde kolem, příběh to spíš poškodilo. Ke konci už jsem opravdu s každou další postavou čekala, jestli jí/jemu někdo v dětství aspoň přejel na kole křečka...
Tím téma šikany samozřejmě nijak nesnižuju, je třeba o tom psát a mluvit, oceňuju i kontakty na nápomocné organizace.