Osudové okamžiky Československa

Osudové okamžiky Československa https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128284/osudove-okamziky-ceskoslovenska-128284.jpg 4 32 6

V populárně naučné knize jsou popsány události, které v životě republiky znamenaly výrazné změny. Jednotlivé kapitoly autor věnuje vzniku Československa (1918), počátku (1939) a konci (1945) druhé světové války, velkému únoru a nástupu komunismu k moci (1948), srpnovým událostem v roce 1968 a listopadové sametové revoluci (1989). Konec knihy je věnován roku 1992, který znamenal konec společné historie Čechů a Slováků.... celý text

Přidat komentář

misantroop
25.01.2022 4 z 5

Pacner zpracoval dějiny Československa jako vyprávění. Vyprávění občas zajímavější, občas suchopádnější ale velmi čtivé. S oblibou cituje účastníky událostí a část pramenů vychází z osobních rozhovorů, logicky obzvláště v novodobějších kapitolách. Poslední část je zůčastněným vyprávěním o sebraných dojmech. Tento fakt trochu kazí dojem jinak velmi dobré publikace. Ideální pro čtenáře preferující vypravěčský styl.

jadran
05.04.2021 5 z 5

Asi nejobjektivnější a nejvěcnější popis našich dějin ve dvacátém století bez jakéhokoliv náznaku osobní angažovanosti nebo dokonce sebeprezentace. Karel Pacner věci především popisuje, aniž by je vysvětloval (myslím v širším kontextu) anebo se dokonce snažil čtenáře někam "směřovat". To je nejdůležitější deviza tohoto nesporně (přes zmiňované překlepy, ony nesrozumitelné věty jsme tady ale nikde nepostřehl) kvalitního díla, které je pro mě protikladem nabubřelého Tigridova "Průvodce", který má naopak všechno to, co tady naštěstí není ani náznakem. A onen pohled zejména na únor ´48 a nebo onen osmašedesátý je zbavený až pozoruhodným způsobem oněch klišé a fabulací, které se s železnou pravidelností objevují pořád dokola...


ToVy
12.01.2021 4 z 5

Nejzajímavější milníky novodobých českých dějin. Dozvěděl jsem se spoustu novinek. Nicméně co mi na knize vadilo, že v jednotlivých etapách nešla chronologicky. Uvítal bych, kdyby jednotlivé podkapitoly byly tvořené spíše tak jak šly v čase než pět podkapitol pěkně po pořádku a tu do toho autor zakomponuje jinou linku, která se ale vrací zase zpět a nebo dopředu oproti dalším podkapitolám. Poměrně dost překlepů a pár vět nedávajících smysl. Ale velmi užitečná kniha.

Pavelpi
10.01.2019 3 z 5

Kniha byla celkem dobrá.Vadilo mi pouze jednostranné zaměření autora a neobjektivnost.Myslím,že takovýhle dokument by měl mít objektivnost a ne prosazovat pouze něco,protože s něčím nesouhlasím a to bylo ve všech částech knihy.Jinak ale kniha musela dát dost práce,protože je tam dost dokumentů,ale větší část jednostranně zaměřených.

rencovav
08.01.2018 5 z 5

Tahle knížka byla skvělá, tak moc nabitá informacemi a zároveň plná otazníků, na které budu ráda i nadále hledat odpovědi. Původně jsem ji četla, protože jsem doufala, že tam najdu nějaké zmínky o oligarchii pro svou seminární práci. Nakonec jsem tam z tohohle oboru tolik nenašla, ale dozvěděla jsem se i tak milion nových věcí o Československu. Obzvlášť oceňuji kapitoly o letech 1968, 1989 a 1992, protože o těch jsem toho opravdu věděla jen pomálu, protože to se moc nikde neprobírá - osoby, které to zajímá, zřejmě ty poslední události zažily. No, pro mě to neplatí, jsem mladší než knížka sama. Úsměvný byl závěr aneb co nás čeká do budoucna, ale to je tak vždycky - s odstupem už si vůbec neuvědomujeme, jak jsme co kdy předtím vnímali.

Těším se na další dějepisné čtení v tomhle roce. Opravdu vážně uvažuji o studiu historie, i když je to možná pozice bez atraktivně ohodnoceného uplatnění. Ale pracovat s těmito informacemi je prostě nepopsatelný zážitek.

IXOXI
22.11.2015 4 z 5

Navzdory kvalitnímu obsahu musím jednu hvězdičku strhnout za množství překlepů, nesmyslných vět a dalších podobných prohřešků, které ve třetím vydání nemají co dělat.