Tajný závod o Měsíc

Tajný závod o Měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94487/bmid_tajny-zavod-o-mesic-0mf-94487.jpg 4 16 5

V knize Tajný závod o Měsíc líčí Karel Pacner, jak se na dosažení nejbližšího zemského souputníku chystali Američané a Sověti a proč to těm druhým nevyšlo. Kromě reportážního popisu výprav prvních lidí na Měsíc (autor se prvního startu sám zúčastnil jako novinář), což už starší čtenáři mohou znát a mnohým to připomene noční vysedávání u televizoru, čtenář najde v knize i podrobné vylíčení příčin sovětského neúspěchu. Autor při analýze tehdejšího stavu a plánů kosmických výzkumů obou zemí čerpal z nedávno odtajněných materiálů. Mnoho faktů a skutečnosti je v knize u nás publikováno poprvé. Události, souvislosti, snahy, pokusy, omyly i náhlé obraty tajného souboje vědy a techniky obou velmocí.... celý text

Přidat komentář

Milonak
27.02.2024 4 z 5

Určitě velice zajímavá kniha, která mě ale v některých částech už trochu nudila - zejména výčtem všech možných pokusů o létání do vesmíru. Je zde velice podrobně popsán technický vývoj a pokrok při stavění všech vesmírných "korábů" a jejich příslušenství. Stejně tak se čtenář dozví poměrně hodně o způsobu financování a také pozná politické prostředí a způsob přemýšlení v Sovětském svazu a USA v souvislosti s dobýváním vesmíru. Neméně zajímavé bylo přečíst si, jaké měli představy o životu na Měsíci v ne až tak vzdálené minulosti.

lazarus
20.07.2020 5 z 5

I když jsou Kolumbové vesmíru - Souboj o Měsíc a Půlstoletí kosmonautiky citelně zajímavější, čitelnější a komplexnější, stále je to jedna z nejlepších publikací o přistání na Měsíci z pohledu českého odborníka na věc.


ondrej.b
18.03.2019 5 z 5

Výborná kniha z pera renomovaného autora, ostatně jako všechny co jsem zatím četl. Kdo byl první na Měsíci asi většina ví ještě než si knihu přečte, ale zde je to podáno velmi zajímavým vyprávěním. O dalších výpravách jsem toho moc nevěděl, ale zde je vše pěkně popsáno. V dnešní době mi to připadá až neskutečné, že se před padesáti lety mohli vůbec lidé dostat na Měsíc, když dnes mi to připadá tak vzdálené. Ano, létá se na ISS, Elon Musk zkouší nové rakety, ale pořád si myslím, že přistání na Měsíci je nějak v nedohlednu. A cesta na Mars? Spíš pouhá utopie. Proto jsem se při poslední kapitole skoro stále usmíval, když jsem četl o základnách na Měsíci, jak se tam bude z hornin vyrábět kyslík, jak tam budou žít lidé...., určitě ne v dohledné době. Ale vize je to zajímavá.

jan7940
25.03.2018 5 z 5

Výjimečná kniha, plná vyčerpávajícího vyprávění a informací o nejambicióznějším plánu v historii lidstva. A musím říct, že toto vyprávění v podání Karla Pacnera je velmi strhující, neboť se nezabývá jen samotnými lety k měsíci, ale i zdlouhavým a často problémovým vývojem kosmonautiky a techniky, které bylo k vylodění člověka na Měsíci velmi důležité. Závod o Měsíc byl rovněž soupeřením dvou ideologií, jejichž přístupem k závodu se autor také zabývá.

Druhé vydání je také doplněno plány do budoucna a popisem možností, které se člověku při možném návratu na naši přirozenou družici nabízí. Změna je také v členění textu, neboť je tady sovětské a americké soupeření porovnáno chronologicky vedle sebe, což může být místy chaotické a matoucí, ovšem není to nic hrozného - spíše je to způsobeno tím, jak málo jsem o tomto tématu věděl.

Abych to shrnul, čtení knihy stálo rozhodně za to a můžu ji doporučit každému, kdo se o kosmonautiku nebo vesmír alespoň trochu zajímá. Je jako stroj času - umožní vám znovu zažít ty heroické doby, kdy člověk kráčel po hvězdách.

JiříŠkorpík
06.10.2017 5 z 5

Četl jsem jak první tak druhé vydání. Při prvním pohledu na druhé vydání jsem byl nejprve zklamán, že tam není tolik fotografických příloh jako v prvním vydání, ale při čtení jsem změnil názor. ČB fotografie jsou totiž přímo v textu a čtení zpříjemňují. Druhé vydání tedy hodnotím lépe než to první.

Štítky knihy

Měsíc kosmický výzkum

Autorovy další knížky

Karel Pacner
česká, 1936 - 2021
2015  95%První republika 1918-1938
2015  83%Velmistři špionáže
2006  92%Kolumbové vesmíru 1. - Souboj o Měsíc
2001  86%Osudové okamžiky Československa
1997  89%Tajný závod o Měsíc

Kniha Tajný závod o Měsíc je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst16x
Chci si koupit6x