Osudová dvacátá - Doba, která řvala, v USA i v Evropě

Osudová dvacátá - Doba, která řvala, v USA i v Evropě https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506643/bmid_osudova-dvacata-doba-ktera-rvala-v--TJc-506643.jpg 4 8 1

Dvacátá léta minulého století v Americe. Období boomu, nevídané prosperity, ale i nastupující velké krize. Historik Martin Kovář v pětadvaceti barvitých kapitolách popisuje, jak se z poválečného zmaru začala rodit moderní doba. Jak se rodil – a trpce skončil – americký sen.

Přidat komentář

evci
30.03.2024 3 z 5

Kniha s přitažlivou obálkou a zajímavým tématem. Bohužel ale s několika závažnými nedostatky, které knihu s velkým potenciálem řadí spíše k průměrným publikacím. Autor píše dlouhá souvětí s množstvím vedlejších vět a závorek, což knize ubírá na čtivosti, neboť mnohdy je nutné si věty přečíst asi třikrát, aby čtenář všechny informace a vazby mezi nimi optimálně pochopil. Jelikož ale ve spoustě vět chybí slova (mnohdy i slovesa), příp. koncovky u slov, tak se i po třetím přečtení mnohdy dostaví zklamání z toho, že věty pořád nedávají smysl. Bohužel je na každé straně či dvoustraně možné se s něčím takovým setkat. O nesmyslně umístěných čárkách ve větách ani nemluvě. Po obsahové stránce se autor dle mého názoru místy až příliš opakuje. Jsem proto toho názoru, že publikace knihy byla uspěchána - ve stavu, v jakém se nachází, to chtělo ještě pár měsíců k tomu, aby vznikla opravdu kvalitní publikace.
A ještě poznámka: Umístit tmavě hnědé popisky na černobílé fotografie nebyl dobrý nápad, protože jsou stěží čitelné, v mnoha případech kompletně nečitelné. Takže upozorňuji budoucí čtenáře - pokud si myslíte, že u velkých fotek popisky nejsou, tak se pletete, pouze musíte hodně hledat.
Třetí hvězdičku dávám hlavně za tipy na zajímavou beletrii a literaturu faktu k dvacátým létům.