Civilizace a dějiny

Civilizace a dějiny https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181285/bmid_civilizace-a-dejiny-181285.jpg 5 19 7

Předkládaná kniha si klade za cíl novým, unikátním způsobem představit souhrnně, v jediném svazku, dějiny člověka na této planetě. Za tímto účelem představuje ve dvou desítkách esejí myšlenky a názory nejlepších českých vědců a akademiků na dané téma. Publikace má dvě části. První, chronologickou, tvoří dějiny světa od vzniku člověka po současnost; na ní navazující druhá část má tematický charakter a soustředí se na vybrané hlavní aspekty lidských dějin.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: ,
více info...

Přidat komentář

i.hollerova
08.11.2022

Pouze tehdy, nalezneme-li cestu k na šim kořenům, jenom projdeme-li určitou duchovní katarzí, může se nám podařit zanechat po sobě podobně cenný odkaz, jakým nás obdařili naši předkové.

ondra2
17.05.2022 4 z 5

Některé kapitoly jsou těžké čtení (většinou ty poměrně krátké), jiné pro změnu utečou jako voda (Cílek). Jelikož se jedná o sborník, kapitoly jsou jen stručným souhrnem určitého tématu, opakované čtení nevidím reálně.


Camelot
20.02.2022 5 z 5

Předchozí titul této řady – „Kolaps a regenerace“- jsem četl bratru před nějakými osmi lety. Byl proto nejvyšší čas pokročit a přečíst si něco dalšího.
Byť se i tato kniha občas otře o kolapsy civilizací, je její zaměření z gruntu jiné. Hlavní pozornost je věnována civilizacím na vrcholu jejich životních cyklů, respektive je to chronologické mapování významných civilizačních okruhů v celé historii.
Kniha je koncipována stejně jako její starší sestra. Jde o sborník příspěvků různých českých autorů se společným jmenovatelem, jímž je titul knihy. Dlužno podotknouti, že jde o autorský kolektiv velmi renomovaný a to dává záruky dobrého čtení, byť je dobré přiznat, mezi nimi jsou autoři, kteří mají vypsanou ruku a také ti, již píší většinou odborné texty a popularizační rovina není jejich silnou stránkou. Kromě obou editorů se můžeme potkat se jmény, jako jsou Miroslav Petříček, Petr Pokorný, Václav Cílek, Jakub Rákosník, Jiří Macháček. Řada z nich patří mezi autory i první knihy v této řadě.
Knihu tvoří příspěvky v podstatě esejistického charakteru, které chronologicky provádějí lidskou historií a jejím klíčovým fenoménem – civilizacemi – od raného úsvitu (7 milionů nazpět) až po přelom 20. a 11. století. To je uspořádání první – větší – části knihy. V druhé části je pozornost věnována tématům, jež jsou spojena s vývojem člověka především v novějších dobách, dejme tomu od neolitu. Těmito tématy jsou světové hospodářství, vztah k životnímu prostředí, využívání přírodních zdrojů nebo témata ryze kulturně sociální, jako je náboženství, válčení či výtvarné umění.
S určitým zjednodušením leze napsat, že knihu lze chápat jako středoškolskou učebnici lidských dějin. Její rozsah neumožňuje jít příliš do detailu, ale zaměřuje se spíše na kontext a souvislosti, což mnohým skutečným učebnicím (a učitelům chybí). Takže jde spíše o takovou nadstavbu středoškolských osnov.
Čtení je to příjemné a potěšitelné je, že vše je psáno českými autory a dokumentuje to skutečnost, že kvalitní texty zabývající se syntézou napříč lidskými dějinami lze pořídit i „doma“.
Výborný dojem trochu kazí nedbale odvedená redakční, respektive korektorská práce. U Academie je to zvláště na pováženou.
Na závěr cituji pasáž z textu Michala Stehlíka věnovaného dějinám demokracie. Ten úryvek velmi vystihuje jeden z příznaků dnešní Evropy, ať už na úrovni národních států, nebo na úrovni Evropy jako celku.
„Absencí jakékoliv konsenzuální – všeobecně respektované – morální autority se mantinely společenské interakce redukují na to, „co se nesmí“ z hlediska represe státu, nikoliv na to, „co se nemá“ z hlediska morálky či etiky. Stát se tak stále více posouvá do role represivního hlídače.“
Právě prožité dva roky nám toho jsou zářným dokladem.

jitrnic
18.04.2021 4 z 5

Kniha má klady i zápory všech podobně poskládaných publikací. Teze je dána víceméně dopředu, je trpělivě vysvětlena už v předmluvě. Autoři příspěvků, jistě vzdělaní a úctyhodní, se ji pak snaží naplnit. Někdo nesmírně zajímavě, běžnému čtenáři dokáže i dost rozšířit obzory či perspektivy (mně hlavně Petr Pokorný), jiný zůstal u suchopárného vědeckého výkladu, ten zase stvořil volný příspěvek na dané téma a uzavřel ho titulním, "rozumným" pohledem na současný svět, který z předchozího vyplývá jen velice přibližně.

Pokud se někdo trápí smyslem dějin a podstatou současného světa, nedostane odpověď o nic méně povrchní, než nám nabízejí dnes a denně média. Pokud se chce někdo "pouze" vzdělat, jistě si zde svoje najde a bude spokojen.

Stolda
31.10.2017 5 z 5

Rozhodně zajímavě a velmi čtivě vytvořená kniha o dějinách nás lidí, kteří tady na této planetě už pár let pobýváme a de facto kazíme co můžeme.

Damato
23.09.2017 5 z 5

Zatím ne zcela přečtená,ale radost z toho,že ji mám doma,v naši knihovně,je obrovská. Zatím jen prolistovaná,ale jsem z ní nadšená a moc se těším na studená,podzimní odpoledne,kdy zalezeme doma do křesel a u horkého čaje bude do ticha slyšet jen tikot hodin a naše nádechy u právě čtených knih. Další poklad z Luxoru a přemýšlím,jestli partner nemá v úmyslu poslat do všech Neoluxorů moji fotku,aby ji nalepili na vstupní dveře s nápisem TAHLE SEM NESMÍ STRČIT ANI PRSTIČEK NA OHŘÁTÍ.

mamamama1
04.02.2016 3 z 5

Obsahově nesmírně zajímavá kniha, ale po jazykové stránce katastrofa. Nakladatelství Academia asi nemá na korektory. Prostě jak autor - odborník na určité období - text dodal, tak je vytištěn. To, že je někdo dobrý historik, neznamená, že umí dobře česky.

Autoři knihy

Miroslav Bárta
česká, 1969
Martin Kovář
česká, 1965

Kniha Civilizace a dějiny je v

Právě čtených2x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce38x
Chystám se číst56x
Chci si koupit21x