Ostrov na konci všeho

Ostrov na konci všeho https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404450/bmid_ostrov-na-konci-vseho-oys-404450.jpg 4 59 22

Dojemný příběh o statečnosti a ztrátě od autorky Dívky z inkoustu a hvězd Ami žije se svojí nemocnou matkou na ostrově, který je omýván mořem stejně modrým jako blankytná obloha. Miluje to tu a nikdy by ji nenapadlo, že bude muset tento ráj opustit. Příchod krutého generála Zamory ale vše změní. Z jeho rozhodnutí je na ostrově zřízena kolonie pro nemocné leprou a všichni zdraví lidé musí odjet pryč. Ami je převezena do sirotčince na jiný ostrov, ale nemyslí na nic jiného, než jak se dostat zpět…... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)
Originální název:

The Island at the End of Everything , 2017


více info...

Přidat komentář

_Žanet_
30.12.2023 5 z 5

Kouzelná knížka plná sympatických postav, které mi po celou dobu čtení nelezly ani jednou na nervy. Jenom párkrát jsem se pozastavila nad vyspělostí hlavní hrdinky, která mi občas přišla až moc přehnaná, ale vzhledem k tomu, čím vším si malá Ami za svůj život prošla, nad tím člověk může přimhouřit oči a považovat ji za dítě, které život donutil předčasně dospět.
Tohle je však jediná malinkatá výtka, kterou k celé knížce mám. Hltala jsem každou stránku, soucítila se vším, co se hlavní hrdince dělo a na konci mi dokonce ukápla i nějaká ta slza. Všem, kdo váhají, zda si knížku přečíst, bych rozhodně poradila, ať se toho nebojí. Mně samotné se totiž nejdříve do čtení vůbec nechtělo, ale teď mohu s klidem říct, že jsem ráda, že jsem se do čtení dala a že si ke všem příběhům, do kterých jsem se při čtení zamilovala, mohu přidat i ten Ami a jejích přátel.

Elena_Dark
25.09.2022 5 z 5

Fantastické.. oslnivá kniha nejen příběhem, ale hlavně dobrodružným duchem, který v sobě po celou dobu čtení nese. Kniha má v sobě zakořeněné hluboké poselství, ke kterému by se dalo říct už jen jediné..kdo už dorazil na svůj ostrov na konci všeho?


JointlieKat94
04.06.2022 4 z 5

Jsem neuvěřitelná. Autorcino jméno mi něco říkalo, jako bych snad něco od ní četla.. a ono jo. Kniha "Až přejde zima" mi leží v knihovně, v přečtených.. nějak jsem si nemohla vzpomenout, tak jsem hledala své hodnocení a tam napsáno, že kniha byla vlastně hezká, chtěla jsem dát tři hvězdičky, na konci mě to ale přesvědčilo ke hvězdám čtyřem, ale že kniha nemá zapamatovatelný děj.. a že na ní asi rychle zapomenu.

Světe div se, ale u této knihy to mám naprosto stejně. Celé čtení jsem si říkala, že je to na hvězdičky tři, konec mě dostal, tak jsem to zvedla na čtyři. Jen tady bylo téma tak zajímavé a mnou neprobádané, a skutečné, že si o tom musím ještě něco přečíst. Vlastně mě docela dostalo, že takový příběh se opravdu stal (nebo teda, víme jak je to myšleno). Neuvěřitelné, skutečné.

Hvězdičky tedy čtyři, a děkuji za něco nového, pro mě.

Majtinkacočte
16.04.2022 5 z 5

Knihy od Kirian mám velmi ráda . A vždy obdivuji odvážné hrdinky ke kterým Ami s Mari určitě patří.

Patricie235
17.08.2021 2 z 5

Prvních deset kapitol bylo úžasných. Hodně o emocích a pocitech. Krásný, barevný popis situací, napsaných tak dobře, že máte pocit, že jsem se ocitli uprostřed samotné situace. Bohužel od jedenácté kapitoly se to změnilo v obyčejnou, naivní a předvídatelnou knížku plných rozhovorů o ničem. Je to velká škoda, protože kdyby byla celá kniha napsána jako prvních deset kapitol byla by to jedna z nejlepších knih co jsem četla. Fakt škoda…

Míjuš
15.07.2021 5 z 5

Tak tohle bylo tááák miloučký...

Po Dívce z inkoustu a hvězd jsem se bála, co na mě vyleze tentokrát, protože právě předchozí kniha pro mne byla obrovským zklamáním. I přes nádhernou obálku a tematicky doplňující kresby po stránkách mě ani po konci nedokázala přesvědčit o tom, že je nositelkou nejlepší dětské knihy roku 2017. Opravdu ne. Nicméně, Ostrov na konci všeho na tom byl vzhledem k hodnocení podstatně lépe, tak jsem tomu dala šanci...A jsem nadšená.

Oproti první knize je zde obsah zajímavější, detailnější, fantazijní...Navzdory tomu, že spousta informací se dotýká skutečných událostí. Postavy dávají smysl, jejich funkce v příběhu a postavení dává smysl, jejich činy dávají smysl. Krásný a zároveň smutný a silný příběh, který chytne za srdce i dospělého.

Přesně takhle si představuji příběh pro děti a mládež. O dívce, která byla nucena kvůli vládnímu nařízení opustit ostrov s dalšími dětmi, které nejsou zasažené leprou. Jsou převezeni na jiný nedaleký ostrov do sirotčince, kde si najde nejlepší kamarádku, se kterou plánuje útěk zpět na svůj rodný ostrov. Přátelství, láska, dobrodružství. Ideální kombinace do dětské knížky.

Vlci.Sestra
30.05.2021 4 z 5

Kniha má krásný příběh, u konce je dojemná a i k zamyšlení. Určitě si přečtu i Až přejde zima. Autorka píše dobré knihy.

chodícírohožka
12.04.2021 3 z 5

Příjemné, odpočinkové čtení, které podle mě ale není pro každého. Autorka čtenáři spíše než děj zprostředkovává pocity, nutí přemýšlet, přehodnocovat, představovat si. Bylo to pěkné - ale upřímně si myslím, že se ke knize už nevrátím.

Hedvika959
03.03.2021 3 z 5

Rozhodně další zajímavá kniha. Obsah mě překvapil a zase jsem nad ním velmi dlouho dumala. Autorka má sice zálibu zabíjet postavy, ale přes to bych stále řádila mezi dětskou literaturu. Ale nenechte se odradit. I starším čtenářům stojí za to si to přečíst. Celé je to na mírně depresivní vlně, která je ovšem velmi poutavá a silná.

Adelaknihy
21.01.2021 5 z 5

Mám ráda knihy s depresivnější tématikou. Byl to silný příběh jak musela Amy opustit matku. Ale jinak ten děj byl zajímavý a zažili hodně dobrodružství.

AlyBookworm
04.06.2020 5 z 5

Od autorky jsem dříve četla i její první knihu a i když jsem ji nijak extra všude nevychvalovala, milovala jsem její "lehký a jemný" styl psaní. Před spaním jsem ji otevírala jen tak abych si ji po malých kousíčkách prolistovala.
Čekala jsem od této knihy to samé ne-li lepší. Dočkala jsem se. Styl psaní, to dokonalé volení každého slova, byl pořád tak skvělý. Narozdíl od autorčiné první knihy zde byla akce popsána zajímavěji. Neměli jste pocit, že se to děje někde daleko od vás. Závažné téma - nemoc Lepra a intolerance ostatních lidí, převyšující do nenávisti. Nikdy jsem žádnou knihu s takovýmto tématem nečetla (a to si myslím, že pár knih jsem za svůj život už přelouskala) a jsem velmi ráda, že se to změnilo. Hlavní hrdinka a její přátelé byli skvěle vykresleni, měli svůj osobitý charakter. Jediná věc, která by mi opravdu vadila, byl EPILOG.
Přišlo mi to úplně stejné jak v Harry Potterovi (předpokládám, že všichni ví jak skončí). Nemyslím to tak, že je to zkopírované, ale ten Happyend typu: o několik let později - šťastné shledání někdejších přátel. Hrozně se mi tohle příčí.
I přes to jsem ji zařadila mezi "Knihy roku". Až ji zase někdy dostanu do ruky, ten epilog přeskočím.

Aďka007
04.04.2020 5 z 5

Nikdy jsem o spisovatelce Hargrave neslyšela a to byla velká chyba. Knížka je dobrodružná, pohltí Vás. Chvilku jste plní štěstí a na druhé straně knihy na Vás čeká taková vlna smutku. Rozhodně si od této velmi nadané spisovatelky přečtu její další knihy a vy to udělejte také!

Elka252
09.03.2020 4 z 5

Nádherná kniha ale podle mě Hargrave napsala ještě jednu lepší - Dívka z inkoustu a hvězd. Popravdě jsem se nerozplakala jak jsem očekávala (a jak jsem to i udělala i v knize Dívka z inkoustu a hvězd - (byla vážně krásná) , nepřišla mi až tak dojemná ale měla své kouzlo akorát se mi k malé Ami nehodí starší žena v obleku a vůbec jako by to v dospělosti nebyla ona. Každopádně za knihu děkuju ale jak říkám kdo nečetl Dívka z inkoustu a hvězd a má rád tuhle autorku přečíst!!!Bude mi chybět ale mohla by být o pár stovek stran delší a některé věci více rozepsané.

verunka7498
14.12.2019 5 z 5

Super ale trochu smutné hlavně konec

knihomolkaXD
31.10.2019 5 z 5

Jedna z mích nejoblíbenějších knih. Je tak úžasná!!!! Autorce se tahle kniha moc povedla.

sadlo
05.10.2019

Skvělá kniha. Skvělý knižní vánoční dárek pro dceru, vnučku, s chutí si ji přečte maminka i babička, ale proč by ne i brácha.?!

vevu.
17.07.2019 4 z 5

Tušila jsem, že kniha bude silná, ale neotřelý námět příběhu mě opravdu dostal.
Autorka krásně vybarvuje prostředí a situace, tudíž jsem neměla problém se do příběhu dostat a vnímat vše, co v něm bylo ukryto. S postavami doslova cítíte a prožíváte všechny jejich emoce, jsou napsané opravdově a uvěřitelně.

A autorčiny poslední slova závěrem mi vyrazila dech...

Ač je kniha pro mládež, i dospělák se do ní začte.

JulieJames
13.05.2019 3 z 5

Knížka se mi líbila o něco méně než její prvotina Dívka z inkoustu a hvězd, ale povedená je taky. Líbí se mi, že se autorka nebojí do svých knih zahrnout méně obvyklé prvky, jako je lepra nebo v prvním případě kartografie, ale o to víc její příběhy vystupují a ukazují kvalitu spisovatelské činnosti. Postavy byly dobře vykreslené, sympatické až na Ami v dospělosti, zdálo se mi, jako bych četla o úplně někom jiném. Nicméně je to čtivé, dobrodružné, klidně by to mohlo být i delší ;-) a konec byl naprosto skvělý. Určitě si do budoucna ráda přečtu další autorčiny počiny :-)

AgnessN.R.
08.05.2019 5 z 5

Tak já tuto autorku naprosto zbožňuju. Líbí se mi, že píše knížky na téma kamarádství, rodina, důvěra, ... A že si je můžou přečíst jak děti, náctiletí tak dospělí.
Knížku rozhodně všem doporučuji!

maja11231
20.04.2019 5 z 5

Tak tohle bylo dech beroucí.
Od autorky jsem už četla jednu knihu, která byla dobra ale tahle nebyla dobrá ona byla úžasná. Vážně krásný příběh.
Myslím že od autorky bude v budoucnu číst více knihy.
Doporučuji ❤