Šachové figúrky

Šachové figúrky https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308997/bmid_sachove-figurky-SPv-308997.jpg 4 1589 1589

Ostrov Lewis série

< 3. díl

Fin Macleod sa rozhodne začať po rozvode nový život. Vracia sa na rodný ostrov, opraví si rodičovský dom a začne pracovať na prípade pytliakov, ktorí žijú z výnosného čierneho obchodu s divo žijúcimi lososmi. Pre bývalého policajného detektíva to mala byť hračka, no keď sa spolu s kamarátom stane svedkom zvláštneho prírodného úkazu, pri ktorom sa samovoľne vyprázdnilo jazero, nastane zlom.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Plus
Originální název:

The Chessmen , 2012


více info...

Přidat komentář

Pisquosus
11.05.2024

Velmi jsme se snažila, ale ani po půlce jsem se do knihy nemohla začít, proto ji teď odkládám a snad se k ní ještě někdy vrátím.

uzivatel6305
04.05.2024 4 z 5

Právě podruhé doposloucháno a musím opravit své předešlé hodnocení ze tří hvězdiček na čtyři. Nějak mi to teď sedlo víc než před lety, asi i proto, že jsem mezi tím Skotsko už dvakrát navštívila a umím si přesně představit, co Peter May s takovou láskou popisuje. Předešlé díly byly o něco lepší, ale i tak stojí za to si tento díl přečíst, nebo poslechnout.

Mayovy postavy jsou tak barvité, ne vždy sympatické, ale originální. Obě roviny vyprávění jsou stejně zajímavé a moc se mi líbí styl vyprávění Finova mládí v první osobě a vyprávění o jeho současnosti v osobě třetí. Nějak to dává větší smysl.

Konec je skvělý a celá série se tak krásně uzavírá. Řekla bych, že tato trilogie je to nejpovedenější, co jsem od pana Maye zatím četla, a bylo toho hodně. Podle předešlých komentářů bych spíše celou sérii doporučila milovníkům drsného Skotska. Jděte do toho, je to krása.


Bakana
28.04.2024 3 z 5

Není to špatné, ale tak nějak nevybočuje z průměru. Za měsíc nebudu vědět, o čem knížka byla.

Luca86
13.04.2024 4 z 5

Nejslabší z celé trilogie

april4
11.04.2024 3 z 5

Je to pořád velice dobré, s promyšlenou zápletkou, ale z trilogie pro mě nejslabší kniha. Na začátku je časových linií více než jen dvě (jako v předchozích knihách), což bylo chvílemi matoucí. Přibylo i autorovo podrobné popisování krajiny, prostředí a počasí .... i když je to vše popsané krásně, je toho prostě moc a ubírá to na spádu.

veverkaVv
05.04.2024 5 z 5

Poslední díl trilogie jsem si přečetla s očekáváním. Zajímalo mě, jak bude osud hrdiny i jeho dávných přátel pokračovat. Tento díl je více krvavý, plný ponuré minulosti, pomsty. Jsem ale spokojená, že byl konec jasný a nevyzněl do ztracena.
Popisy drsné krajiny a života lidí v této odlehlé oblasti jsou velmi přesné a čtenáře přesvědčuje o křehkosti života a o malichernosti nás, žijících v civilizaci a přepychu, které si mnohdy nevážíme.

JaniMa
13.03.2024 4 z 5

Poslední díl trilogie jsem dlouho odkládala. Nebyla jsem si jistá, jestli se mi do mrazivě nepřívětivého severského prostředí chce vracet, zvlášť, když se dalo očekávat, že v závěru knihy nečeká zrovna záplava veselí. Taky jsem se trochu bála, že se příběh bude i nadále točit kolem Marsaili. To se sice nestalo, i tak mi ale rozvláčné vyprávění až do poloviny knihy přišlo nudné.
Život se s ostrovany nemaže. Po objevu mrtvého těla se Fin opět v mysli vrací do minulosti a oživuje vzpomínky na mladší já svých přátel. Paralelně s vyšetřováním kolem mrtvého tak vyplouvají na povrch souvislosti, které převrátí nejeden život naruby. Závěr knihy je díky tomu napínaví.
V závěru série cítím, že May není úplně autor knih, které vyhledávám. Myslím, že píše dobře a jeho netuctová trilogie byla svým způsobem poutavá, jen mě prostě nebaví prokopávat se k vrahům přes klukovské vzpomínky.

sasena
21.02.2024 5 z 5

Dočten poslední díl série a přesto, že jsem se v tom posledním díle občas v ději ztrácela v čase, moc pěkné čtení to bylo. Na google mapách jsem si prohlédla celý ostrov, fakt tam nejsou žádné lesy, stromů poskrovnu a ten vítr si taky dovedu představit, jako bych tam byla. :-) Trochu brrr. Kriminální zápletky se většinou rozřeší hlavně díky autorově spřízněnosti s postavami a znalostí mezilidských vztahů, vazeb a prostředí. Ráda si přečtu i něco jiného od tohoto autora.

lexikon_tf
18.02.2024 5 z 5

Na třetí díl z hebridského souostroví jsem se moc těšila a byla jsem zvědavá, jak to dopadne s Finem, který se vrací na rodný ostrov Lewis, aby se zde natrvalo usadil.

Bývalý detektiv Fin si najde práci jako šéf ostrahy u místního vlastníka rozsáhlých pozemků. Při obchůzkách narazí na svého dávného kamaráda Piskoře, který je však majiteli pozemků trnem v oku, jelikož tam nezákonně pytlačí a je nyní na Finovi, aby mu domluvil.

Při náhodném samovolném vypuštění jezera v horách je objeveno dávno ztracené letadlo, které kdysi patřilo Finovu a Piskořovu příteli Roddymu. U nálezu letadla je shodou okolností s Finem i Piskoř, kterého tento objev natolik vykolejí, že uteče a zmizí.

Fin se tak postupně zanořuje hluboko do minulosti, z níž se dozvídáme i jak to bylo s jejich tehdejší kapelou, jejímž frontmanem byl kdysi právě Roddy. Co se vlastně tenkrát před 17 lety stalo, když Roddyho letoun havaroval?

Pěkně vystupňované napětí a tajemství, které postupně směřovalo k odhalení padoucha mě, jako v předchozích dílech této série, nesmírně bavilo. Opět mě uchvátila barvitě vylíčená příroda nehostinné krajiny drsného severu a opět jsem tipovala špatně, kdo za to všechno může. Za mě velká spokojenost a tuto sérii moc doporučuji!

evask
07.01.2024 3 z 5

Zatímco první dva díly jsem hltala, tak tenhle třetí se podle mě moc nepovedl. Větší vzrůšo nastane až v poslední čtvrtině, ale to už přitažlivost knihy nevylepší. Tři a půl hvězdičky.

Gindolfin
29.11.2023 odpad!

Tohle bylo fakt utrpení. Není otravnější hlavní hrdina než Fin. Fakt jsem ho za ty tři díly začal upřímně nenávidět. Spratek sobecký. 2/3 knihy je o dalším úseku z dětství Fina. Tragédie na každém kroku. A závěr nemastný, neslaný. Jsem fakt rád, že to mám sebou. Dočetl jsem kvůli Finově lásce z dětství. Chtěl jsem vědět, jak ta chudinka skončí.

jprst
30.10.2023 4 z 5

Dobré zakončení celé série, i když podle mého mínění jde o nejméně poutavý díl. Možná proto, že mi přičtení chyběl patřičný pocit z něčeho zcela nového a neotřelého, který bych asi měl, kdybych nečetl předchozí díly. Ale i tak jde o vydařený příběh, který je dalším potvrzením autorova vypravěčského umu.

mila2411
28.10.2023 5 z 5

Je na čase se s Finem Macleodem rozloučit. Poslední příběh je opět fajn čtení, je tu vše co mě neskutečně bavilo v minulých dílech: drsný kraj, drsní lidé. Část "krimi" funguje výborně. Trošku mě zamrzelo, že část "soukromí" autor pořešil tak nějak hodně šmahem, přál jsem hlavním hrdinům dojít ke šťastnějším koncům...

bumble
28.09.2023 4 z 5

Autor se i ve třetím díle držel "modu operandi", kdy nalezená mrtvola v letadle byla jen podružná součást vyprávění o životě Fina v kapele, která formovala jeho osobnost a nesmazatelně se zapsala do jeho srdce.
A stejně tak podobně, jako v předchozích dílech (kde byla skvostně popsaná krajina a barvitě vylíčená nádherná příroda), se s koncem knihy schylovalo k rozuzlení celého případu a završení celé série.
Musím říct, že jsem si to opravdu užil a už teď vím, že tato trilogie určitě nebude má poslední od tohoto autora.

Rolada88
24.09.2023 5 z 5

Tak do třetice všechno dobrý opět bravurní případ

Nikola086
10.08.2023 4 z 5

Nevím pořád co si o tomhle díle myslet... naprosto skvěle odkryl zbytek tajemství, které čtenáře pronásledovaly v předešlých dílech... Na druhou stranu mi zápletka knihy přišla možná až moc přitažená za vlasy. Ale zase se to i vcelku hodilo ke stylu autora.

L.Helena
29.07.2023 4 z 5

Audiokniha
Další případ z ostrova Lewis a dořešení otevřených záležitostí z předešlých dvou dílů. Opět výborné, promyšlené vyprávění s návraty do minulosti, ovšem pro mě zůstává topem první díl.

cérka
11.07.2023 5 z 5

Audiokniha

Jak už je u této série zvykem, vyprávění v podání Jiřího Dvořáka nemá chybu.

Všechny tři díly jsou velmi kvalitní, zdařilé, působivé, netradiční svým zpracováním a pěkně na sebe navazují. Až teď se vše "uzavřelo". Škoda, vůbec bych se nebránila pokračování.

Přemýšlela jsem v čem je tato detektivní série jiná. Asi to bude tím, že autor krásně skloubil popisné části, minulost a současnost s myšlenkami a pocity hlavního hrdiny. A v neposlední řadě celá série svou kvalitou vysoce převyšuje většinu současných detektivek. Mohu jen doporučit!

petula22
09.07.2023 5 z 5

Skvělá celá série, každý díl byl poutavý, čtivý a děj zajímavý. Ani třetí díl nezklamal. Škoda jen, že není pokračování.

jan7113
06.06.2023 5 z 5

Více než důstojné završení úžasné trilogie.
Vše důležité je uzavřeno, záhady objasněny, pachatelé odhaleni, poslední střípky z Finovy minulosti dosedly na své místo, aby nám pomohly vykreslit souvislosti, příběh končí... Bohužel. Další osudy Fina, Marsaili, ale i dalších obyvatel ostrova Lewis už si můžeme jen domýšlet.
No nic, bylo mi s nimi dobře.