Orlové ve válce

Orlové ve válce https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340919/bmid_orlove-ve-valce-hIm-340919.jpg 4 86 23

Orlové Říma série

1. díl >

Napínavý příběh inspirovaný slavnou bitvou v Teutoburském lese z roku 9, kde Římané utrpěli od germánských kmenů drtivou porážku Pokračujeme ve vydávání historických románů od oblíbeného autora trilogie z Říma, Bena Kanea Z anglického originálu přeložila Jaroslava Hromadová Současný irský autor Ben Kane se specializuje na historickou literaturu a jeho vášní je především historie starověku. V prvním dílu trilogie nazvaném Orlové ve válce vypráví o největší a nejdrtivější římské porážce v historii, o bitvě v Teutoburském lese. Došlo k ní v roce 9 n. l. a střetla se v ní římská vojska vedená guvernérem Publiem Quinctiliem Varem s germánskými kmeny v čele s Arminiem z kmene Cherusků. Románem čtenáře provázejí dvě hlavní postavy – Arminius, který strávil dětství jako rukojmí v Římě, kde přijal římské způsoby a dostalo se mu vzdělání, ale na svůj původ nezapomněl. A pak Tullus, centurion římské legie, která v bitvě zahynula. Tullus sice podezírá Arminia ze zrady, ale nemá možnost přesvědčit o tom guvernéra Vara. Ten si je jist neochvějnou Arminovou loajalitou a přátelstvím. Autor předkládá strhující pohled na starověkou bitvu, jejíž stopy lze najít ještě dnes. Tři římské legie, které se pod velením guvernéra v provincii Germánie Publia Vara a centuriona Lucia Tulla vracely do zimního tábora na východ od Rýna, přepadli germánští bojovníci v čele s Arminiem. Ten byl sice spojencem Říma, ale už od dětství snil o tom, že kruté nájezdníky ze své země vyžene. Legionáře uzavřeli mezi kopci a močály a tím jim znemožnili účinnou obranu. Potom se rozpoutal děsivý masakr a teprve za tři dny se ukázalo, jak bylo Arminiovo vítězství obrovské. Římané ztratili tři legie v počtu přes čtrnáct tisíc mužů a tři drahocenné standarty s orly. Uprchnout se podařilo jen několika stovkám legionářů včetně Tulla. Jejich utrpení tím však neskončilo. Do pevnosti na východ od Rýna je pronásledovaly tisíce krvežíznivých příslušníků germánských kmenů. Teď už je mohli zachránit jenom bohové.... celý text

Přidat komentář

Lolila
01.06.2022 5 z 5

Výborne napísaný historický román o bitke v Teutoburskom lese. Zaujímavé postavy (historické aj vymyslené), veľmi dobre vykreslené udalosti, ktoré predchádzali zrade Arminia, život rímskych légií v provincii Germánia a nakoniec krvavá bitka, ktorá skončila porážkou Ríma. Určite odporúčam všetkým, ktorých zaujíma obdobie starovekého Ríma.

J.P.S.
03.04.2022 4 z 5

Netradičně začnu negativem: České vydání tohoto díla má velmi špatný překlad (četl jsem vydání od nakladatelství Vyšehrad s překladem Jaroslavy Hromadové z roku 2017). Některé věty jsou přeloženy neskutečně krkolomně, jakoby je někdo jen nacpal do google překladače a nepozastavil se nad jejich vyzněním. Za vrchol překladatelské (a editorské) zhůvěřilosti považuji slovo „dělostřelectvo“ na str. 229 (v originále zřejmě „artillery“, přičemž autor měl zjevně na mysli metací stroje, jak plyne z kontextu), což v románu, jehož děj se odehrává ve starověku, působí jako pěst na oko. Překlad tohoto díla je opravdu tragický a kvůli němu jsem z počátku chtěl knížku odložit.
A jsem rád, že jsem to neudělal.

Překousnete-li drhnoucí překlad, tak samotný obsah je opravdu kvalitní. Autor velmi dobře popisuje reálie v římské Germánii na přelomu letopočtu, zpravidla očima různých postav, ať již historických jako například guvernér Varus či zrádce Arminius, nebo fiktivních jako třeba centurio Tullus či legionář Piso. První část knihy má spíše dokumentární charakter, dostáváme velmi plastický popis života v římském táboře, způsob správy okupovaného území a snahy o jeho romanizaci. Od incidentu ve vesnici Usipetů se příběh začíná postupně dramatizovat a zhruba v poslední třetině, kdy legie vyrazí z Porta Vestfalica na svůj poslední pochod, nabere děj neskutečný spád a vy se zatajeným dechem prožíváte s římskými legionáři hrůzu germánských hvozdů (a téměř zapomenete na mizerný překlad). Ocenit musím i charaktery postav, zejména guvernér Varus nebyl líčen jako žádný tyran a despota (jak bývá někdy vykreslován), ale jako celkem schopný správce snažící se prosazovat Augustovu politiku, který však hrubě podcenil nálady obyvatelstva a až příliš důvěřoval romanizovanému Cheruskovi (toto vykreslení asi nejvíce odpovídá reálnému Varovi, jak jej líčí např. historik Jiří Kovařík v sérii Římské války). Z postav se mi však nejvíce zamlouval centurio Tullus, správný chlap, jemuž jsem držel palce, aby z toho germánského pekla vyvedl co nejvíce lidí.

Speciální pochvalu musím dát i za závěrečný doslov, kde autor vysvětluje, z čeho čerpal, které postavy jsou reálné a které smyšlené, a zájemcům dává doporučení na navštívení konkrétních míst, muzeí a webových stránek. Nechybí ani závěrečné vysvětlivky k historickým pojmům.

Celkově jde tedy o velmi dobrý historický román, který ale velmi doplácí na nekvalitní překlad, za který bohužel musím strhnout hvězdičku (jakkoli je to k autorovi možná nespravedlivé, tak ten překlad opravdu dost snižuje požitek z četby). Pokud bude někdy nové vydání s jiným překladem, rád si toto dílo přečtu znovu.


hanzmb
08.03.2022 5 z 5

Nejlepší kombinace pro čtenáře historických románů je to, když autor sám je navíc historikem. A to je tento případ, i když sice jen amatérským. To však je asi ještě lépe pro čtenáře, kdy historické reálie jsou na vysoké úrovni, ale nenarušují čtivost knihy. Velmi zajímavý byl přehled v doslovu, kde se dozvíte kolik osob skutečně existovalo. Nejen Varus a Arminius. Hlavní hrdina Tullus je sice smyšlený, ale mohl by být klidně předkem Macra z podobné série od Scarrowa. Stejná krevní skupina. Rozhodně jsem si to užíval víc, než poslední triviální věci od Richese.

kalache
05.09.2021 4 z 5

...tak nevím komu fandit,Římanům nebo Germánům!...

RaDaR26
23.08.2021 4 z 5

Skvělá trilogie z období římské říše. Must-Read Book pro milovníky tohoto období...

apq
06.03.2021 5 z 5

Jeden z nejlepších románů o Římanech.

amigo17
28.12.2020 4 z 5

Autora chválim za to, ako sa všetko snažil priblížiť skutočným reáliám, čo sa mu aj podarilo. K dokonalosti mi chýbalo lepšie, hlbšie vykreslenie postáv. Ale číta sa to dobre, je to napínavé a nenudil som sa ani raz.

Tilikum
07.11.2020 4 z 5

Rozporuplné pocity. První polovina absolutně o ničem, nudná, postavy ploché jako přejetý ježek, Arminiovy motivace vařené z vody. Už jsem to chtě zahodit, ale začala bitva. A ta byla parádní. Autor věděl, o čem píše, doporučuji přečíst doslov! Bitva byla promyšlená a popsaná do posledního detailu, navíc velmi autentická. Zvedla hodnocení knihy z jedné na čtyři hvězdy. Asi se opatrně pustím do pokračování.

petr0697
01.06.2020 2 z 5

Po přečtení pár zdejších komentářů jsem čekal pecku, ale nekonala se. První čtvrtina fajn seznámení s postavami. Pak prostřední část o ničem. A pak závěrečná akční část zase o něco lepší. (SPOILER) Ale že Germáni postaví desítky kilometrů dlouhé opevnění a tři legie kolem něj několik dnů pochodují a nevšimnou si ho? Nikdo z patnácti tisíc lidí si neodskočil do lesa? Tohle pojetí událostí mi fakt nesedí. Mně se teda mnohem víc líbil Legionář od Romana Bureše, zpracovávající stejnou historickou událost daleko poutavěji a dramatičtěji.
Navíc mi lezl na nervy překlad. Například neustálé používání slova "pláštěnka" namísto slova "plášť" mi fakt dělalo problém. Občas nějaká kostrbatá, nebo přímo nesmyslná věta, kterou jsem si přečetl, podruhé, potřetí a pak dospěl k závěru, že chyba není na mém přijímači.

de_baques
23.01.2020 5 z 5

Fantastický popis samotné bitvy patří mezi nejlepší svého druhu, jaký jsem kdy četl. Postavám a struktuře knihy se nedá nic vytknout, řada knih trpí tím, že vrcholí ve 2/3 a zbylá část je nudné dočítání, tato kniha je ukázkou jak se má s gradací napětí zacházet.

Jerry.69
16.10.2019 5 z 5

Perfektně napsané...
Dobře historicky vykreslené události, včetně všech krutostí a podlostí, hlouposti a namyšlenosti, přitom ne nějak drasticky, bez zbytečných naturalistických podrobností krvavých jatek. Kniha, která se bude dát číst opakovaně. Jsem zvědavý jak autor skvělé znalosti zúročí v pokračováních.

Vlk.kh
13.03.2019 5 z 5

Bitva v Teutoburském lese, potažmo dějinné období tzv. doby římské patří spolu s halštatem a laténem do hlavního okruhu mého zájmu o historii, takže mé hodnocení bude patrně dosti zaujaté, ale... je to zkrátka perfektní! Konečně jsem narazil na knihu popisující události v Teutoburském lese, kterou stálo za to přečíst ( např. kniha Varus byla oproti tomu dost katastrofa, takže jsem k tomuto dílu přistupoval s despektem. Ovšem byl jsem příjemně překvapen ) Autor má nejen nastudované znalosti o tehdejší výzbroji a výstroji legií, nebo o germánských kmenech, ale řadu věcí si vyzkoušel na vlastní kůži, jak je psáno v doslovu. Jen více takových autorů, jen houšť takových knih! Ač bylo vybíjení legionářů a jejich doprovodu líčeno velmi naturalisticky, že jim čtenář zkrátka musel držet pěsti, byl jsem jednoznačně na straně Germánů. Tullus je sympatický chlapík a i kluci z jeho centurie přirostou k srdci, ale přece jen to byl Řím prezentovaný, coby nositel civilizace, kdo byl v Germánii tím vetřelcem šířícím teror a bořícím staré pořádky. Co si budeme nalhávat, celý Řím stál a rostl hlavně na tom, co kde zabral, sebral, pobral do otroctví a postupy legií leckde neměli daleko do genocidy obyvatelstva. Ovšem před železnou kázní a vycvičeností legií nelze jinak, než smeknou. Jsem ale holt duší barbar a jiné už to nikdy nebude :-D

nero 13
10.02.2019 5 z 5

Bitva v Teutoburském lese nebyla největší porážkou kterou do té doby Římská armáda utržila, v bitvě u Karrh pod vedením Crassuse proti Perské říši, nebo v punských válkách v bitvě u Trasimenského jezera a hlavně v bitvě u Kaan proti Hannibalovi měli ještě větší ztráty, ale byla to porážka nejostudnější.
Přeci jen Peršané a Kartáginci byli pro Římany civilizačně rovnocení soupeři, ale v Teutoburském lese dostali na frak od germánských barbarů kterými pohrdali a podceňovali je.
Tato bitva dost změnila dějiny, Římanům se do té doby dařilo pronikat hluboko do Germánského území až k řece Labi a nebýt Arminia stala by se z Germánie další provincie jako třeba Galie a dnešní Němci by nemluvily německy, ale nějakým jazykem odvozeným z latiny jako je Francouzština, Španělština a další jazyky, ale po této bitvě Římané rezignovali a za řeku Rýn už se moc nepouštěli.

Bolomsson
25.11.2018 5 z 5

Velice povedený úvodní díl série. Autorův styl psaní je přesně dle mého gusta a těším se na další díly této trilogie. Autorovo ztvárnění zrádce Arminia a římského centuriona Tulla se mi velice líbilo, naopak tribun Tubero mi svou arogancí a povýšeným chováním lezl krkem, což byl zřejmě i autorův záměr, takže také kvituji. Děj působí velice věrohodně. Utrpení a následná smrt většiny římské armády v Teutoburském lese je autorem v knize popsána maximálně realisticky, samotné boje obou stran popsány znamenitě, skličující atmosféra i prostředí lesa je taktéž na jedničku.
Velice pozitivně vnímám římský slovníček v závěru knihy, který zkušení a zapálení čtenáři historických děl o Římanech mají doslova v malíku. I já jsem se ve většině výrazů orientoval, protože knih na tohle téma už jsem přeci jen pár přečetl, ale přesto se našlo pár slovíček, jejichž podrobnější význam mi byl dosud skryt, takže autorovi za ně patří mé veliké díky;-).

Igor1311
17.08.2018 5 z 5

Dlho som sa na túto knihu tešil a musím povedať, že ma nesklamala. Rozpráva o jednej z najväčších bitiek staroveku. Hlavnou postavou je centurion Tullus, ktorý ako jeden z mála prežije bitku. Je stelesnením prvého rímskeho vojaka. Samotný boj v Teutoburskom lese je opísaný pomerne dobre, nechýbali krvavé opisy, život v légiách, napätie medzi postavami. Teším sa na pokračovanie.

ThomasRuhe
18.07.2018 3 z 5

Z knihy jsem se hodně dozvěděl, jak to v římských legiích fungovalo. Při čtení jsem fandil římanům. Oblíbenou postavou se pro mě stal centurion Tullus. Naopak velký pitomec byl tribun Tubero. Překvapivé bylo, že tak vysokou hodnost měl mladý, nezkušený a pěkně arogantní kluk, přitom centurioni byli nesmírně zkušení velitelé, kteří měli u obyčejných legionářů velký respekt.
Boj s Germány je popsán dobře, a byl pěkně krvavý. Konec je připraven na pokračování. 70%.

ruza07
29.01.2018 3 z 5

Posledních sto stránek mě táhlo ke čtyřem hvězdám, ale neutáhlo. Řekl bych, že kniha začíná teprve bitvou Tetoburském lese, ta stojí zato, bohužel je krátká a mohla být krvavější.....

achilles
23.12.2017 4 z 5

Pěkné románové zpracování slavné porážky Římanů (nebo slavné vítězství Germánů). Pro mě perfektní první část, kdy Arminius plánuje, život v táborech a celkové vykreslení soupeřů. Druhá část již bitva, nebo spíše jatka, už nebyla tak pro mě zajímavá. Celkově ale hodnotím kladně.

Reginleif
26.11.2017 4 z 5

Kniha o bitke v Teutoburskom lese podaná z pohľadu Rimanov, kde sú ale aj popísané zverstvá, ktoré páchali Rimania na germánskych obyvateľoch. Autor veľmi dobre spracováva túto tému, veď má aj osobné skúsenosti s putovaním oblečený ako Riman a nesúci výzbroj akú mali oni. Germáni žijú pod nadvládou Ríma, niektorí s Rímom spolupracujú, ale stále viac kmeňov túži vymaniť sa z područia Ríma a práve Arminius, vodca Cheruskov spojí tieto kmene a spoločne pripravia rafinovanú pascu na 3 rímske légie, ktoré sú doslova rozdrtené a pravdu povediac niet prečo Rimanov ľutovať, v snahe dobíjať, kruto doplatili na svoju nadutosť. Sen Rimanov o ovládnutie Germánie sa nikdy neuskutočnil. Udalosti uvedené v knihe sa mohli približne takto nejako naozaj odohrať.

Jirkson
14.11.2017 5 z 5

Kniha mi prosvištěla během pár hodin, nedokázal jsem ji odložit. Doma, v práci, MHD.... nešlo to. JEN TAK DÁL BENE KANE-e!