Okno s dívkou a ptáčkem

Okno s dívkou a ptáčkem https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483886/bmid_okno-s-divkou-a-ptackem-nt0-483886.jpg 4 154 65

Když devatenáctiletého Reného pošle jeho matka na letní převýchovu k otci, nemůže se mu pomstít víc. Pocit frustrace nezmenšuje ani to, že to znamená strávit prázdniny na úchvatném pobřeží Normandie. Dokud se ovšem neobjeví záhadná anglická dívka Gale, která mu nejdříve totálně zamotá hlavu, a pak jednoho dne… nečekaně zemře. Po pár letech se René i díky nově objevenému smyslu života v podobě kreslení obrazů přes tragickou událost přece jen dostane. Alespoň do chvíle, kdy se k němu začnou dostávat podivné informace. Jak to vlastně tehdy v domku s oknem, za nímž dívku s ptáčkem pozoroval, bylo? Podaří se mu dopátrat pravdy o smrti milované dívky?... celý text

Přidat komentář

lucakuca
02.08.2023 4 z 5

Zajímavé a čtivé. Jako vždy jiné.
Dva pohledy na jedno léto.
Co kniha to originální zápletka.
Konec mě velmi mile překvapil.
"Šel za nejčistší bytostí, jako kdy potkal..."

mira399
11.05.2023 4 z 5

Tady mě nebavil začátek knížky. Pak už byl příběh mnohem zajímavější. Ráda autorku čtu, její příběhy jsou různorodé a i tato knížka za přečtení rozhodně stojí. Tentokrát se podíváme do Francie a Anglie. Děj se odvíjí z pohledu Reného a nakonec i Gale,což mi v tomto případě přišlo jako výborný nápad. Teším se na další knížky od autorky.


anovy64
24.04.2023 4 z 5

Toto byla moje třetí kniha od autorky a v porovnání s předchozími jsem byla trochu zklamaná. Téma bylo zajímavé, ale paní Čechová umí psát poutavěji. Ale i tak jsem knihu přečetla za jeden den.

Parwana
22.02.2023 odpad!

Trochu nerozumím vysokému hodnocení knihy. Hlavní hrdina, spratek v telecích letech, mě natolik znechutil svým chováním, že jsem čtení po dvou kapitolách vzdala. Četbou by si měl člověk odpočinout, a ne se rozčilovat.

Allla9
13.12.2022 5 z 5

Má první knížka od autorky a hned mě zaujala natolik, že si od ní přečtu i něco dalšího. Příběh mě bavil. Zajímavé téma a dobře zpracované.

inkatenysek
02.12.2022 4 z 5

Okno s dívkou a ptáčkem je mou třetí dočtenou knihou od autorky a přiznám se, že už je to nějakou dobu, co jsem ji přečetla, ale ani s odstupem času stále nevím, jaký z ní mám vlastně pocit. Příběh je psán z pohledu dvou hlavních hrdinů, nešťastně zamilovaného Reného a jeho "lásky", tajemné cizinky Gale. Jejich cesty se protnou v daleké Francii, kde René tráví nějaký čas u svého otce, aby se pak rozešly a osud je pak zase spojil o několik let později, za zcela nových a pro Reného nečekaných skutečností v Anglii... René na mě působil od začátku velmi naivně, Gale zase jako pěkná potvora, která ho jen využívala a pohrávala si s ním. Závěrečné odhalení mě totálně dostalo. Co všechno byla schopná Gale udělat... Možná by ji mohl člověk snad i trochu litovat, když se dozví důvody jejího počínání, ale nevím. Osobně mi spíš bylo proti srsti, že jí to všechno prošlo a celou dobu mě její chování rozčilovalo a nechápala jsem Reného, co na ní vidí... Od autorky jsem četla už všechny její doposud vydané knihy a musím napsat, že tato mě úplně zase tak nebavila, jako třeba Nesejdeš z cesty, Jedna z pěti nebo Co když žádné zítra nebude. Ale i tak si tuto knihu určitě přečtěte a utvořte si o ní svůj názor.

Annabelka
16.11.2022 5 z 5

Knížka přečtená za jeden den. Příběh byl chvilkami předvídatelný, přesto jsem byla i překvapená závěrem a jistou vypočítavostí. Určitě doporučuji ke čtení

josska
27.10.2022 4 z 5

Myslím,že moje třetí kniha autorky a líbila se mě,,nevšední příbeh,moc mě to bavilo,byla jsem zvědavá jak to vše dopadne,,těším se na další knihy,,myslím,že dvě mě chybí,,skvělá česká autorka,,moc doporučuji..

Maky1505
17.10.2022 5 z 5

Pániiii to byla dost dobrá knížka!!!!!!
Od začátku do konce skvěle propracovaná, všechno do sebe tak zapadalo,
Nesejdeš z cesty byla pro mě od autorky top ale tato je hned vedle ní.

Nebudu prozrazovat víc jen kdo má rád příběh a tajemství přečtete si tuto knihu!!

Alienn
19.09.2022 5 z 5

Mám velkou radost, že jsem objevila tuto českou autorku. Líbila se mi už první knížka, kterou jsem od ní četla a tato byla ještě o něco lepší. Chytila mě od začátku, kdy jsem si nejprve myslela, že to bude takový lehký romantický příběh ale chyba lávky, příběh nakonec nabral směr, který bych vůbec nečekala. Velmi doporučuji.

Mary81
30.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Druhá kniha od autorky, ktorú som čítala. Už pri Nemusíš! som vedela, že si chcem prečítať aj ďalšie.
Ak mám byť úprimná, po Okne som siahla najmä preto, že anotácia napovedala, že časť deja sa odohráva vo Francúzsku. A neľutujem, náležite som si to užila! A hoci to nebolo typické prázdninové dobrodružstvo na francúzskej riviére plné slnka a pohody, malo to svoje čaro.
René a Gale. Zaujímavý príbeh sám o sebe. René, nádejný maliar, inak neskúsený mladík, sa snaží prežiť prázdniny u otca, s ktorým si nerozumie a zároveň bojuje so svojimi citmi k a o niečo staršej Angličanke. Spočiatku mi bola sympatická. Ale bolo tam niečo, čo ma na nej trochu desilo. Neskôr som pochopila čo.
Prvá časť knihy - prázdniny u otca a zbližovanie sa s Gale bolo milé, príjemné čítanie.
Druhá časť knihy - o niekoľko rokov neskôr, to bola jazda! Dagmar to prosto vie. Dokáže čitateľa dokonale zmiasť a začať pochybovať. Keď už si myslíte, že ste jednu záhadu vyriešili, že viete, ako sa nejaká situácia/zápletka vyvinie, autorka urobí niečo, čím vás donúti pochybovať a opäť zmeniť názor. Napokon môže byť pravda niekde úplne inde...
Nečakané rozuzlenia, tajomstvá, čo možno mali ostať skryté… Niečo z toho bola trochu silnejšia káva, niečo len na pohľad nevinná hra.
Dášin štýl je “čtivý” a jednoduchý. Žiadne prehnané opisy, krkolomné súvetia, kde sa stratíte v polke vety.
Okno s dívkou a ptáčkem je taká príjemná oddychovka, ktorá vás prenesie do upršaného Francúzska, anglického vidieka, no i do Čiech. Niekoľko hodín čítania a precestujete tri krajiny. To sa oplatí, nie?

veronika9761
24.08.2022 2 z 5

Namlsala jsem se knizkou Nemusis, ktera mi byla velmi blizka tematem. Oproti teto nebe a dudy. Na vic nez 2 * Okno fakt nemuzu hodnotit. Pribeh me prilis nezaujal, zapletka podivna a rozuzleni bylo jasne pred posledni tretinou. Citim se dost zvlastne, ze knizce s hodnocenim 87 % naperu jen 2 hvezdy, ale fakt to lip nevidim. Mam doma jeste dve dalsi Cechove, uvidim, jak se vyvrbi dal.

Micha-Él
20.08.2022 3 z 5

Za závěr dávám o * víc, než jsem původně zamýšlela. Jinak je to pořádná ptákovina psaná jednoduchým, až primitivním stylem. Části s Reném mě celkem bavily, ale Liz mě totálně minula, její část byla hrozně táááhlá. Jsem ráda, že to mám za sebou...

marwinmh
19.08.2022 2 z 5

Navzdory spoustě kladných ohlasů mě tato kniha neoslovila, ba naopak mi přišla velmi těžko uvěřitelná, s velmi nesympatickými postavami a klišovitým happy-endem. Ale jak vidno, své čtenáře si příběh získal a takto to má být.

Eagle78
17.08.2022 5 z 5

Po přečtení "Nemusíš", "Co když žádné zítra nebude" a "Nesejdeš z cesty", jsem byl díky své konzervativní povaze rozpačitý. Dokonce jsem sám sebe přesvědčil, že se mi tato kniha líbit nebude, protože je tématicky jiná, než autorčiny ostatní.
Taky znáte ten pocit, když vyřknete, že se vám něco nelíbí, a pak zjistíte, že je to právě naopak?
Nechce se vám to přiznat. Musíte říct "promiň" spletl jsem se?! Tak já to tedy říkám. Dášo promiň, spletl jsem se. Dle mého názoru, je tato kniha nejlepší ze všech tvých knih, které jsem četl. Příběh, nápad i podání jsou skvělé. Osobně bych si dovedl představit pokračování.

Fanda74
05.08.2022 1 z 5

Vlastně se mi ta knížka vůbec nelíbila. V podstatě od poloviny už jsem téměř tušil, jak to dopadne a vlastně ani nevím proč jsem to nakonec dočetl. Nesympatické postavy, děj velmi odhadnutelný a zápletka s ptáčkem.... Kniha není pro mě.

BlueberryMuffin
31.07.2022 5 z 5

Tahle knížka je úplně jiná než ostatní od autorky, které zatím vyšly. Až jsem si u čtení říkala, že bych ani neřekla, že je to od ní (myšleno v dobrém. Ostatní se mi líbily taky). Za mě zatím nejlepší. :)

katpas76
22.07.2022 3 z 5

(SPOILER) Od Dagmar Čechové jde o třetí knihu v pořadí, kterou jsem si přečetla. Jazyk, vykreslení postav, plynulost děje… perfektní. Taky se mi velmi líbil nápad vyprávět stejné události dvěma pohledy (Reného a poté Liz). Výrazně víc se mi ale líbila část vyprávěná Reném, která pro mě měla daleko větší spád a naopak z pohledu Liz se mi kniha v některých místech vlekla (především dlouhá pasáž týkající se léků a mluvícího ptáčka). Co jsem ale oproti předchozím dvěma knihám postrádala, bylo větší souznění či ztotožnění se s postavami. René mi na svůj věk připadal až příliš “mentálně vyspělý”, Liz byla až neskutečně vypočítavá a “mazaná”, Martha neměla ani jedinou kladnou vlastnost a byla to opravdu regulérní “svině”, rodiče Reného dostali poměrně málo prostoru a nečekaný závěr a vývoj jejich vztahu byl pro mě moc křečovitý. Celkově jsem tedy s knihou nenavázala žádný bližší vztah, nikdo z hrdinů si mě vlastně nezískal a proto se mi kniha v komplexu líbila méně než předchozí, ze kterých jsem měla skutečně ojedinělý čtenářský zážitek. Přesto si ale od Dagmar Čechové ráda přečtu další díla, protože každá její kniha je originál.

giraffe
01.06.2022 5 z 5

Závěr byl možná moc rychlý, i když na druhou stranu už celkem nebylo moc co dodávat, takže jeho rychlost i chápu. Jenom prostě než jsem se stačila zorientovat, že jsme nazpátek ze vzpomínek, tak byl konec. Jinak se to četlo velice dobře a spokla jsem ji během pár dní, i když jsem měla na čtení čas jen v hromadné dopravě cestou do práce a domů.

knihovniceS
24.05.2022 5 z 5

Okno s dívkou a ptáčkem
Přečetla jsem první knihu této autorky a vím, že chci číst další. Příběh chlapce, který nezvládl maturitu z angličtiny a odjel k otci do Francie, aby na něj táta dohlédl. Děj se pomalu rozvíjí . René je nadaný kluk, krásně maluje a jiné učení ho nebaví . Pozná tajemnou anglickou holku, do které se zakouká. Je to jeho první dívka, je nesmělý , dívka si s ním „hraje“, doučuje ho anglicky. Jednoho dne nepřijde na schůzku a René se dozví, že zemřela na selhání ledvin ... Střih, a další napínavý děj neprozradím. Dávám 5 hvězd a doporučuji .