Jedna z pěti

Jedna z pěti https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484259/bmid_jedna-z-peti-Opl-484259.png 4 271 91

Může být něco horšího než se na oslavě svých čtyřicátin dozvědět, že váš manžel má milenku? Může. Edita se o tom přesvědčí, když zjistí, že dotyčnou musí být jedna z jejích nejlepších kamarádek. Podvádí ji tedy hned dva blízcí lidé a jí nezbývá než vypátrat, komu může věřit a před kým by se měla mít na pozoru. Jednu po druhé poznává své přítelkyně blíže, postupně některé ze seznamu podezřelých škrtá a při hledání viníka se dostává i k manželovi a sobě samotné. Jak poznat vztah, který nelze vzkřísit, a jak naopak ten, za který má cenu bojovat?... celý text

Přidat komentář

hzd
21.01.2024 5 z 5

Knížka mě moc bavila. Taková příjemná oddychovka že života.

Alienn
04.01.2024 5 z 5

Knížka mě bavila, první polovina o něco méně, to jsem si říkala, že to bude takové nenáročné čtení o ničem, ale pak se to rozjelo, to už nešlo knihu odložit a závěr překvapující. Moc doporučuji, autorka opravdu umí.


MirkaProk
20.12.2023 4 z 5

Kniha byla fajn. Dobře se četla. Příběh o manželství, když si vezmete nesprávného člověka a o důležitosti přátelství. Závěr knihy jsem tušila.

PrincaListicka
21.11.2023 4 z 5

Tuto autorčinu knihu jsem si ke čtení vybrala především proto, že mě upoutal její koncept. Už na počátku totiž známe údajnou hlavní zápletku, víme, co Editu přiměje přehodnotit svůj vlastní život. Je ovšem ona nevěra a odhalení milenky skutečně tím, co je v tomhle příběhu nejdůležitější?

Edita žije na vesnici a už na začátku nám vysvětluje, že její kamarádky jsou vlastně holky, se kterými na sebe kvůli svému podobnému stáří "zbyly", stejně jako malé děti, které si obvykle nacházejí své kamarády díky tomu, že si hrají na stejném písečku. Nejsou si vlastně zas až tak blízké. Tráví spolu poměrně hodně času, přesto však před sebou mají poměrně hodně tajemství. Vylévají jedna druhé svá bolavá srdíčka ale přímo k tělu se nepustí. A právě polemika nad tímto typem přátelství a jejich hodnotou je hlavním motivem proplétajícím se celou knihou.

Na to, jak to vlastně je s nevěrou, přijdete nejspíš poměrně brzy, ale jen pokud budete číst pozorně, pochopíte, co se autorka svými slovy vlastně snaží říct.
Stojí podobná přátelství za to? Nebo je lepší mít třeba jen jednu skutečně dobrou, blízkou přítelkyni, které svěříte vše? V průběhu čtení si jistě spolu s Editou projděte fází odsuzování I fází přijetí a pochopení. Přesto je stále jen a jen na vás, co si odnesete. Já sama takové kamarádky nemám, protože jsem už od malička spíše asociální a skutečně k sobě pustím málokoho. I tak jsem však dokázala ocenit autorčina slova a získala díky nim nový náhled na svět a vztahy lidí v mém okolí.

Kniha je velmi čtivá, autorčin styl psaní je příjemný, děj rychle ubíhá. Mně osobně se velmi líbily také příspěvky na blog, který si Edita založí, a které prokládají jednotlivé kapitoly. Samotný závěr, ve kterém se Edita setkává s někým, kdo možná dodá jejímu životu nový smysl a směr, mě osobně sice zase až tolik neoslovil a myslím, že by celý příběh fungoval dobře i bez něj, ale i tak jsem si čtení užila. Jednu z pěti bych určitě doporučila milovnicím společenských románů, které se rády čas od času ponoří do spletitých přátelských vztahů, poodhrnou závoj přetvářky a nahlédnou při tom i do své vlastní duše.

Januli
16.10.2023 4 z 5

Za mě fajn počtění, ze života, humor nechyběl. Šok na závěr po odhalení se nekonal, myslela jsem si to... A asi zkusím další knihy autorky.

Allla9
04.10.2023

Dobře napsaná kniha. Je vyloženě ze života. Každá postava je uvěřitelná.

Bell@
25.09.2023 5 z 5

Knížku jsem si vypůjčila v knihovně a musím říct, že mě bavila. Je napsaná velice čtivě. Určitě si od této autorky ještě nějakou přečtu!

Analady
18.09.2023 3 z 5

Taková nenáročná oddechovka. Druhá přečtená kniha od této autorky a musím říct, že styl mi přišel dost podobný. Opět hlavní hrdinka byla krátkovlasá a měla ráda pivo. Zase nechybělo nějaké to peprné slovo a samozřejmě se řešil kromě vztahů i sex. Autorka umí psát čtivě. Každopádně kniha Nemusíš se mi líbila přeci je o něco víc.

ArwenAragorn
20.08.2023 4 z 5

80%

Po knížce U severní zdi jsem potřebovala oddechovku. Výborně to splnil humorný příběh o šesti kamarádkách s opravdu překvapivým rozuzlením. Oceňuji, že autorčiny postavy jsou naprosto uvěřitelné.
Doporučuji!

Lucie_1986
23.07.2023 3 z 5

Za me bohuzel slabe. Druha kniha od autorky, hezky ctive napsana, nicmene bez vyrazneho deje.

MisaDud
20.07.2023 1 z 5

Toto mě moc nebavilo. I když to bylo čtivé, bylo to možná až moc všední. Stereotypu máme kolem sebe spoustu a asi nepotřebuji o něm číst i v knihách. Souhlasím s komentářem Danky, že to vypadalo, jako bychom měli vše za zenitem.

Danka1975
09.07.2023 3 z 5

Určeno cíleně na dovolenou, přečteno neplánovaně v tyto horké dny :-), účel splněn! :-). .. . .. . .ruce od toho nebolely, byloto čtivé, odpočinkové. Akorát, i když je človět starší než hrdinky, měla jsem pocit, že už máme všechno za zenitem :-). .a stím nesouhlasím. . .:-)))), jak kdybych četla chvilkami o důchodcích. . .:-))), samozřejmě nic proti této "skupince" :-))). .. . .i když závěr tušíte, je tam i pár životních situací, se kterými se každý určite setká. Netvrdím, že to nebylo milé, čtivé, . . na dovolenou jako stvořené a rozhodně se nebudu bránit dalším titulům autorky :-).

Ivana11
04.07.2023 4 z 5

Líbilo se mi.

RinaV
25.05.2023 4 z 5

Moje první kniha od této autorky, která mě zaujala už svojí anotací.

Edita se dozví o manželově nevěře, a že dotyčnou milenkou musí být jedna z jejích nejlepších pěti kamarádek. A tak zahajuje pátrání, ve snaze zjistit, kteří dva z nejbližších lidí jí ublížili.

Dagmar má čtivý styl, který se k takovéto jednohubce hodí. Jak se ale příběh rozvíjí, ukazuje se, že zde nejde jenom o nahlížení na nevěru. Ale také o opravdu skvěle popsanou sondu toho, jak málo vlastně známe lidi kolem sebe.

Jediné, co mě lehce zklamalo, byl ten konec. Ne že by byl špatný! Hlavní hrdinka rozjela totiž celkem slušnou pátrací akci s vervou Kojaka, ale bohužel pro mě osobně, bylo asi od půlky knihy naprosto jasné, o co půjde.

Jedna z pěti, je lehké, krásné čtení na večer. Které vede k zamyšlení nad mezilidskými vztahy, obzvlášť v malé komunitě. Nad tím, jak je někdy nezájem horší než křik. A jak málo občas stačí, aby se člověk dostal ze svých problémů.

MarNe
18.05.2023 5 z 5

Velmi čtivá knížka, i když je brzy jasné, jak to s hlavní hrdinkou asi dopadne. Termín pískoviště a vztahy na něm je nejen pro vesnici zcela výstižný. Aneb vztahy nejsou jednoduché, pravda se často skrývá hluboko pod maskou a okolí nemá ani tušení, co se ve skutečnosti odehrává za zavřenými dveřmi či přímo v hlavách druhých.
Terapie psaním je fajn, ale svět je opravdu malý a někdy ani anonymita nezaručí odhalení.
Stranou nemůžu nechat ani obálku, díky níž jsem si knížku vybrala. První od autorky a asi ne poslední.

Prateri
01.02.2023 4 z 5

Ta obálka - tak ta mne zvala do života kamarádek, kterých bylo vlastně šest. A ta jedna začala mít problém. Postupně zjišťujete, že ani ostatní z té pětice nemají zrovna ukázkový život. Ale kdo ho má?
Pěkná kniha o přátelství, o manželství, lásce, možná i zradě. Líbilo se mi pobýt ve společnosti těchto přítelkyň.

AngeliS
22.01.2023 5 z 5

Neni 250 stran jako 250 stran. Tohle bylo moc příjemných několik stran, které utekly jako voda. Bylo to velmi silné téma napsané tak odlehčeně… Smála jsem se, brečela… přitom to je přesně ta kniha, kdy na 50 straně víte, co bude… no a? Jednou za čas je tohle přesně ta sladkost z košíku, na kterou mám chuť.

lucakuca
16.01.2023 5 z 5

No to byl závěr! :-) Chechtala jsem se jako blázen.
Jo jasně, jsou tam věci, které můžou čtenářku urazit, pokud se s nimi ztotožní, ale... ? To, že si něco myslí hlavni hrdinka a já s ní nesouhlasím, třeba i hodně, prostě nad ní jen zakroutím hlavou (jako nad mnoha živýma), řeknu si: "Ježda, seš blbá," a čtu dál. A vyplatilo se.
Čtivé, milé, silně ženské a zajímavej konec. Mě autorka hezky dostala, diky.

jasmína
05.12.2022 5 z 5

Mně kniha perfektně sedla k mé náladě, a krom jedné, se mi všechny knihy autorky líbily, a budu čekat na další.


Konec jsem vyřešila až brzy k závěru knihy.....

inkatenysek
02.12.2022 5 z 5

Jednu z pěti jsem přečetla jedním dechem během necelých třech dnů. Příběh ze života, který by se mohl stát komukoliv z nás a ze kterého plyne mnoho ponaučení do života, včetně toho, že si nemáme o nikom tvořit žádné velké předsudky, protože nikdy nevíme, co v sobě dusí za trápení a naopak, že pokud máme nějaké trápení nebo potíže, tak se nemáme uzavírat, ale sebrat odvahu a požádat někoho o pomoc či radu. Rozuzlení milostného trojúhelníku mi naprosto vyrazilo dech. Nečekala jsem, že to bude zrovna daná osoba.