Jedna z pěti
Komentáře knihy Jedna z pěti
Vztahy jsou v životě jedna z nejsložitějších věcí. A mít dobré čisté vztahy s rodinou a nejbližšími přáteli, to už je rovnou poklad. A to se nám snaží tato knížka po celou dobu napovědět. Dovoluje nám nakouknout do šesti rodin s nejrůznějšími tajemstvími. A nevěra, byť je to na každém začátku vztek, zoufalství, vyčítání sobě i partnerovi... se nakonec nejeví jako největší průšvih v životě, když hlavní postava Edity vidí, co se děje jinde za zavřenými dveřmi. Důležité je po prvním šoku zachovat si nadhled a chladnou hlavu. Za mě to skončilo dobře.
Snažím se vyjít ze své komfortní zony a prozkoumat jiné žánry. Knihu jsem poslouchala v rámci audiotéka klubu.
Zajímavé počtení s mnoha dobrými myšlenkami. Celkem mě to bavilo
Super knížka ke kafíčku, která se odehrává během jednoho měsíce, má krátký kapitoly a dobře se čte. Druhou část už musíte dočíst na jeden zátah a i když jsem od začátku měla podezření, tak to dopadlo překvapivě.
V knížce jsou hezky rozebrané vztahy, ukázka jak vypadá manželství po mnoha letech, jak vlastně všechny řešíme to stejné. Navíc mě oslovila asi i proto, že žiju na vesnici a mám tu pár kamarádek z "malého pískoviště".
Jednodušší čtení s občasnými náměty na zamyšlení. Vadila mi vulgární slova, některá pro velký úspěch x-krát v dialogu zopakovaná.
Velmi mě zaujal námět z anotace, ale jako u Nemusíš mi tam chyběl důraz a hloubka.
Pořád jsem čekala, že si hlavní hrdinka Edita půjde za svým. Že když se dozvěděla o manželově nevěře a rozhodla se vypátrat, která z jejích pěti kamarádek to je, tak že za tím půjde jako slídící pes, dokud to nezjistí. I kdyby si měla - nedej bože - vážně promluvit s manželem samotným.
Dost mě mrzelo, že to nedotáhla do konce, to si radši začala psát blog a byla nepostradatelnou vrbou pro své “kámošky” z malého pískoviště. Nechápu, kde na to brala kapacitu, když se její vlastni život rozpadal?Fandila jsem jí, ale nakonec se to tak nějak rozplizlo do ztracena, včetně totální nekomunikace obou manželů.
Kniha je čtivá a určitě se v ní najdeme skoro každá, včetně našich kamarádek. Ale mám tam pár ALE…
Úplně často se do společenské prózy nepouštím, ale předpokládala jsem, že to bude svého druhu detektivka s ženskou tématikou. Navíc audioknihy využívám jako ideální kulisu při procházkách nebo domácích pracích, takže vybrat si toto dílo nebyla složitá volba.
Vyprávění je psané s humorem a ústředním motivem je nejen vztah pěti kamarádek, ale i téma vyčerpání vztahu po dlouhých letech soužití a otázka jak se k takové situaci postavit. Hlavní hrdinka Erika je překvapivě empatická a ostatní její kamarádky jsou průřezem všech možných povah od submisivní až po dominantní, přesto jejich rozpravy u kafíčka a následné dlouhé filozofické úvahy pro mě neměly zas až takovou hloubku, jak zřejmě autorka zamýšlela.
V rámci svého žánru je to kniha, která příliš nevybočuje a ústřední myšlenka, že "nejhorší samota je ta, kterou pocítíte, když jste obklopeni lidmi, jež považujete za blízké a ono se ukáže, že jste si nesmírně vzdáleni" byla asi tou nejhodnotnější, protože příběh díky jisté plytkosti a řadě banálních řečí nepovažuji za žádnou psychologickou studii. Jako oddechová četba se to ale určitě dalo.
Stručně: jak zvládnout kamarádky i rozpad manželství s grácií
„Ze vztahu se vytratila jiskra a z nás zbyli dva dospělí lidé se svými povinnostmi, kteří se večer potkali v ložnici unavení každý z těch vlastních a pusa na dobrou noc jim oběma stačila."
Edita, hlavní hrdinka dalšího skvělého Dáši románu, má pět kamarádek a nevěrného manžela. Nic zase tak neobvyklého v dnešní době, ovšem co když jeho milenka je právě jedna z těch pěti?
Ač se zápletka může zdát prvoplánově, na pozadí celého příběhu se opět řeší spousta zajímavých společenských a psychologických témat. A opět i pár takových, o kterých se nemluví, které jsou tabu. A já miluju, jak Dáša do každé své knihy něco takového nenásilně propašuje.
Editě je čerstvě 40, má dospělou dceru a intimní život na bodě mrazu. Opravdu je to po 20 letech vztahu normální? Opravdu nezbývá, než se s tím smířit? Ne a ne. Život ve 40 zdaleka nekončí a to ani ten intimní.
A tak se nám pomalu rozplétá to zamotané klubko dohadů, podezření a obvinění - Editě k tomu moc pomáhá její blog, o kterém nikdo neví a který jí mimo jiné pomáhá třídit si myšlenky a hlavně zjišťuje, co je v životě důležité a má smysl.
Kniha se mi opět moc líbila. Pro mě to není úplně ta top, kterou Dáša napsala, ale byla skvělá, skvěle a poutavě napsaná a věřím, že si díky ní můžou čtenáři uvědomit, že život může být plný překvapení i po čtyřicítce, a že na životní změnu není nikdy pozdě.
„Chlapi jsou jak toulavý psi. Jdou vždycky za tím, kdo jim dá dobrý žrádlo a pohodlnej pelech."
"Nejhorší samota je ta, kterou pocítíte, když jste obklopeni lidmi, jež považujete za blízké a ono se ukáže, že jste si nesmírně vzdáleni."
Libuna, Sandra, Jindřiška, Gábina, Anča, pět kamarádek Edity. Jedna lepší než druhá, hezky řečeno malé pískoviště. Vlastně od prvních řádků mě poslech chytl a vůbec mně nevadilo, že jsem tu dotyčnou osobu prokoukla.
Bavilo mě, jak si dedukovala, která z nich je ta, která si přivlastnila jejího manžela. Ale nejvíce mě bavily pasáže s Vláďou.
Líbí se mi autorky hluboké myšlenky, které střídají zajímavá přirovnání. Líbí se mi, s jakou lehkostí vypráví obyčejné příběhy neobyčejnou formou, zábavně, poutavě. Otevírá témata, která tu mezi námi žijí, stejně jako takové Edity, Gábiny, Libuny nebo jejich manželé.
Vypsala jsem si tolik myšlenek a tak alespoň jednu uvedu, která se mi vryla do paměti.
"To, že se dokážeme od svých pudů odprosit a z respektu ke druhému je potlačit je tím, co nás odlišuje od zvířat."
Tento dojímavý román je hlbokou sondou do ženských priateľstiev, dôvery a neuveriteľnej sily postaviť sa na nohy po životnom krachu. Autorka tu odhaľuje krehkosť vzťahov a rýchlosť, s akou sa rúca všetko, čo sme považovali za nemenné. Napriek jednoduchému a pútavému štýlu sú emócie surové a absolútne pravdivé. Je to kniha, ktorá sa prečíta jedným dychom, no jej posolstvo o stratách, sile a znovunájdení vlastného ja rezonuje dlho po jej dočítaní.
Velmi brzy bylo jasné, kdo je tou tajemnou osobou, kterou autorka tak marně hledá. U kriminálek mi to, že určím správně osobu vadí, tady ne. Konec konců tak důležité to nebylo. Příběh se mi líbil a jako příjemná oddychovka posloužil dobře.
Poslouchám audio, parta žen jejich přátelství, bolesti a radosti.
Konec jsem vytušila.
Moc pěkně se to poslouchalo v podání Dagmar Digma Čechové.
Skvěle se to poslouchalo. Občas mě hl. postavy děsně lezli na nervy. Každopádně konec, mě velmi překvapil.
Milá knížka. Zápletku jsem bohužel uhodla hned, protože to není nic nového, ale stejně se to dobře poslouchalo.
Audiokniha je skvěle namluvená, knize nechybí vtip, příjemná hlavní hrdinka a napínavá zápletka. U poslechu jsem si vzpomněla na Sedmilhářky a měla jsem z této knihy dost podobný pocit. Opravdu mě bavila. Ano, přijdete na to, kdo spí s jejím mužem a vývoj je poměrně předvídatelný, ale vůbec mi to nevadilo. Vše plyne možná až moc rychle a člověk je na konci. Naštěstí autorka toho napsala víc a já si asi ještě jednu podobnou jednohubku poslechnu rovnou hned. Těším se také na pokračování, které má vyjít ještě letos. Příjemné milé překvapení to bylo. Spokojenost.
Syndrom malého pískoviště - vtipné přirovnání. Různorodé osudy šesti kamarádek, které se vlastně pravými kamarádkami teprve stanou.
Poslouchala jsem audioknihu výborně načtenou.
Audiokniha :
Opět skvělé. Čtivé, svižné. Smutné je, že o svých blízkých se víc dozvíme až když řešíme nějaký problém. Výborně načteno v podání René Slováčkové.
S knihami Čechové to mám jako na houpačce – baví mě její témata, ale občas mi vadí až přílišná jednoduchost. Jedna z pěti mě ale chytla. Příběh ženy, která zjistí manželovu nevěru a tuší, že za ní stojí jedna z jejích pěti kamarádek, je napínavý a dobře vystavěný. Líbilo se mi, jak hlavní hrdinka začíná jinak nahlížet na vztahy kolem sebe.
Kniha je krátká, čtivá, i když místy se trochu zbytečně zastavuje v pasážích, které nic moc nepřidávají. Rozuzlení jsem odhadla, ale to nevadilo – bavilo mě celé to postupné hledání pravdy. Celkově patří mezi lepší kousky autorky.
Pohodove letni cteni o tom, co se muze stat kazdemu z nas. Ja bych to asi hned vybalila a nevydrzela bych patrat, i kdyz asi od pulky knihy bylo jasne, jak to Patrik vlastne ma.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Dagmar Digma Čechová také napsal(a)
| 2020 | Nemusíš! |
- V nesprávný čas na nesprávném místě. A nebo naopak? / Čteme české autory
- Postavit se životu čelem / Popelčiny knížky
- Jedna z pěti / Zápisky jedné knihovnice

92 %

Další knížka od mé oblíbené autorky, která mě opět nezklamala.Byla to opravdu skvělá kniha, která mě chytla hned od začátku.Super oddychové čtení.