Oheň na Měsíci

Oheň na Měsíci https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22632/bmid_ohen-na-mesici-kG2-22632.jpg 4 45 15

Románová reportáž o historickém letu Apolla 11 a přistání prvních lidí na Měsíci je prokládána psychologickými, filozofickými i společensko-kritickými úvahami o smyslu průzkumu vesmíru a kritikou současné americké společnosti. Jde také o zevrubnou studii tří kosmonautů, kteří se vydali dobýt vesmír a kterých autor zbavuje aureoly hrdinů a ukazuje je jako živé bytosti. Zachycuje i miniportréty představitelů NASA a celé širší pozadí výpravy; zachycuje přípravu letu, jeho průběh, přistání na Měsíci a návrat na Zem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Of a Fire on the Moon , 1970


více info...

Přidat komentář

PetrCepek
20.09.2023 3 z 5

Dozvěděl jsem se hodně o tom, co prožila (myslela, cítila, doufala ...) v červenci roku 1969 postava nazvaná Vodnář, narozená 31.ledna, několikrát ženatá a celkově skvělá. Tedy sám pan autor. O ostatních záležitostech včetně dobytí Měsíce jsem se dočetl poněkud méně. Obráceně by to bylo podle mého názoru zajímavější.

amigo17
21.08.2023 3 z 5

Dve knihy v jednej a tá jedna plná autorových úvah sa mi ťažko čítala, čo by nebol až taký problém, keby ma to zaujímalo. Ale to teda bohužiaľ vôbec. Tá druhá, majúca priamy súvis s výletom, tá bola super.


dr.horrible
03.11.2022 3 z 5

O moc viac už sa na tému pristánia na Mesiaci napísať nedalo; jak po technickej stránke, tak po ľudskej, v tejto rovine sa jedná o naozaj prepracované dielo. Na druhú stranu je to klasický Mailer, čiže prvých 80% knihy smrteľná nuda, než sa dopracuje k päťhviezdičkovému finále. Od vydania nás delí polstoročie technologického pokroku, kniha však zostarla viac vo filozofickej rovine. Dnes už by všetkú tú astrológiu + myšlienky typu “hippies stratili auru” nikto seriózny na papier nedal.

Kabuky
06.06.2022 5 z 5

Palec nahoru.

tomasblazek
18.12.2021 5 z 5

Nečekaně silný zážitek mi přinesl stylově stěží zařaditelný text Normana Mailera (1923 - 2007) Oheň na Měsíci, filosofující poetická románová reportáž o slavném letu Apolla 11 a přistání prvních kosmonautů na Měsíci. Hutný text (v českém vydání 414 stran drobným písmem) velmi čtivý a přitom zatížený závažným obsahem, mohu-li to takto vyjádřit, od kterého jsem se po několik večerů nemohl odtrhnout. Detailní líčení technické stránky věci, psychologie kosmonautů, situací z jejich komunikace s řídícím střediskem, úvahy o politice, mystice, postavení USA a jejich politickém řádu a reprezentantech. Kniha, kterou má stejně jako tehdy velký smysl číst i dnes, 51 let po jejím sepsání. Autor nepíše nikdy kýčovitě, filosoficky promýšlí i nečekané aspekty kolem podniku Apollo 11 - jako třeba převrácení vztahu člověk - Bůh, či bláhové možnosti, které by mohla přinést kolonizace Měsíce, o které dnes už víme, že je pro svět vzdálenější než byla v roce 1969, tedy v roce vzletu a přistání Apolla 11. Mailer si klade nezodpověditelné otázky: byla cesta na Měsíc vrcholným vzestupem lidského umu a ducha 20. století, nebo jeho vrcholným šílenstvím? "Je-li však hloubání nad nezodpovězenými otázkami kořenem šílenství a spočívá-li zdravý rozum v řešení dilemat, s kolika otázkami pak člověk dokáže žít? Odpověděl by, že raději s příliš mnoha, než s příliš málo. Blouznit dál..." Když si jde do muzea prohlédnout vzorek měsíční horniny, ptá se vyprávěč Vodnář - tedy Mailer - sám sebe: kdo vlastně zvítězil? My nad Měsícem, nebo Měsíc nad námi, tím, že nás uhranul a přinutil k nemyslitelnému? - Co se týče Mailerova stylu v Ohni na Měsíci, překladatel Michal Žantovský věnuje meditaci na toto téma celý svůj doslov. - Teprve po přečtení této knihy jsme si uvědomil, jak neuvěřitelným zázrakem a anomálií v pravém slova smyslu byly lety mise Apollo, svým způsobem fantasmagorie, z určitého náhledu krásné šílenství, které nemohlo trvat dlouho, protože to prostě nebylo technicky, společensky ani ekonomicky únosné. Mailer je vypravěčem stejně okouzleným jako nemilosrdně kritickým k misi Apollo, nezapomíná vždy reflektovat ani svou vlastní roli coby pozorujícího novináře. Nevyhýbá se popisu trapných momentů, jako jsou pokusy popsat nepopsatelné, či žert s projekcí ženské vagíny na obličej prezidenta Nixona na televizní obrazovce při slavnostním projevu. Či detailů tak intimních a přitom zásadních jako je řešení vyměšování kosmonautů během celé kosmické mise. Skvělá kniha. Není to přímo filozofie, ani pouhý soupis čistých faktů, ale literatura vynikající: společenský román, jak Amerika letěla vzhůru a opilá tím létem a letem nevěděla, jakou katarzí může skončit ten mejdan století. Česky vyšlo v roce 1981. Čtěte. Kdybych mohl dát šest hvězd, tak bych dal.

encyklopedie
06.08.2021 5 z 5

...tak jak je Kmotr nejlepší román 20.století, tak je u mne Oheň na Měsíci nejlepší reportážní kniha 20.století.... Tento reportážní román jsem za těch 40 roků přečetl několikrát.... a musím říci, že jeden z největších spisovatelských alkoholiků napsal famozní knihu............

1amu
15.07.2020 5 z 5

Je velkou škodou, že DK opustil (asi znechucen) Lector . Nejen komentář k této knize, ale zejména jeho odkaz na recenzi je chvályhodný. Lépe osobní názor na tuto úžasnou knihu nelze vyjádřit.
Autora čtu vždy rád (pouze Katova píseň se mi nelíbila) a neznám jiného autora, který by událost, která ohromila svou jedinečností před 51 roky celý svět, tak skvěle popsal.

ZuzaP
12.05.2020 4 z 5

Čtyřsetstránková reportáž o letu Apolla 11. Někdy to bylo dost hutné a úvahovité, takže jsem ráda, že jsem to četla na dovolené, protože jako četba do metra by to asi neobstálo.
Bylo to velmi zajímavý, ale zarazily mě dvě vady na kráse - někdy Mailer něco nakousnul (dramaticky popsaná chyba v počítači Lemu, jejíž dopad jsem ale už dál v knize nezaznamenala) a nebo přímo napsal, že se později k něčemu vrátíme, což jsem taky nezaregistrovala, že by se vždycky stalo. Plus v úplném závěru knihy místo vyprávění o kosmonautech navrátivších se z Měsíce příliš často popisoval jak se mu rozpadá manželství, což mi bylo krapítek ukradené.

mgeisselreiter
10.02.2019 4 z 5

Kniha, stejně jako autor, je hodně rozporuplná. Část, popisující samotnou cestu na měsíc a zpět, je výborná, poutavá, zajímavá. To ostatní, a není toho málo, už je horší. V první řadě mě až iritovalo, jak autor sám o sobě píše jako o Vodnáři, a to ve třetí osobě. Autor (dle Žantovského, a já bych to nevyjádřil lépe) "bývá obviňován z exhibicionismu a nezřízené ješitnosti". Dále Mailer často filozofuje a nechybí úvahy o bohu a ďáblu - jednak tomu nerozumím a pak se to špatně čte a navíc je to tam jaksi zbytečné (ve většině případů). Také je v knize dost nepřesností a faktických chyb - často nevýznamných, ale i dost podstatných (a čtenáře tak uvádějících v omyl). Autor používá hodně názvů a výrazů pro různá zařízení a moduly, ale vůbec se neobtěžuje vysvětlit, co je co, což mě také trochu mátlo.
Knize by neuškodilo pár fotografií a náčrtků. Nakonec skoro to nejlepší - výborný doslov M. Žantovského, který mnohé vysvětluje a uvádí na pravou míru. Pojmenovává tak např. žánrovou roztříštěnost - kniha "...není ani reportáží, ani sociálním esejem, ani filozofickým pojednáním, ani psychologickou sondou, ale současně je tak trochu tím vším dohromady". Mailera si tímto zařazuji mezi složité a komplikované autory, kterým se spíš vyhnu.
Jsou části, kterým bych nedal víc než 40%, ale to, co mě bavilo, si zaslouží i přes 80%. Celkově dávám 75%, 10. 2. 2019.

Karhal
11.01.2018 4 z 5

Opravdu detailní reportáž o cestě na Měsíc. Až po přečtení věřím tomu, že tam fakt byli. Kdyby ne, bylo by to 10 let lží a komedie kolem, to by fakt nevymysleli ani amíci. Opravdu největší technický kousek v historii lidstva! ale znovu bych to nečetl :-D

vygum
25.01.2017

Asi jsem od toho cekala neco jineho, vubec jsem se nemohla zacist a nakonec ani nedocetla...

józi.odkudkam
25.09.2015 5 z 5

Oheň na Měsíci je všemožně přečuhující hnízdo snahy dobrat se a postihnout, lípnuté na raketu doby. Mailer jím svou hrou v slova odhaluje nečekané významy a milému čtenáři tak dodává palivo tolik pořebné k překonání tíže jeho dobře zabydlených molochů pohodlí jistot - odvrácenou tváří takového postupu je, že umí být místy pěkně mlhavý. A tak tam nahoře, kapku po kapce, můj imaginární Komenský nemohl plnit krátery jen slzičkami radosti, ale bohužel i občasného zmaru.
Ať už se v Mailerových vývodech najdete, či nikoli, Oheň na Měsíci pozoruhodný je. Popisované události zjevuje v odpovídajících rozměrech dramatu, velikosti, karikatury, humoru i přízemnosti a já si ho někdy v budoucnu určitě zopáknu. Svým žánrovým a tématickým přesahem ho s klidem doporučuji nejen nám ufonům.
5 magnetických, lehce kolísavých *****

PS: Chápu, že se panu Žantovskému (ano, tomu Žantovskému) za totáče, pod špačkem lojové svíčky a za pomoci anglicko-polského slovníku překládalo těžko – nicméně taky tuším, že by dílu, i jeho srozumitelnosti, nový kabátek prospěl.

woodward
01.07.2015 5 z 5

Parádně zpracovaný příběh největšího dobrodružství dvacátého století. Občas si v ní listuju dodnes a vždycky si znovu vzpomenu na to dusno a napětí, když Borman a spol. v Apollu 8 zmizeli poprvé za odvrácenou stranou, i na velmi těžko definovatelný pocit, který jsem měl, když jsem v televizi koukal na Armstronga, jak seskakuje z poslední šprušle na povrch Měsíce. Tohle už se znovu nezažije, ani kdyby přistáli na Marsu.

Atuin
01.11.2012 5 z 5

Kniha se mi dostala do ruky v podstatě náhodou, možná bych sama neměla odvahu po Mailerovi sáhnout, ale jsem jen ráda že jsem to udělala, nejen pro její originalitu.

pajonek
30.11.-0001 5 z 5

......tuhle knihu jsem doslova hltal, nenapodobitelný reportážní počinek