Odysseus a hvězdy

Odysseus a hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22478/odysseus-a-hvezdy-22478.jpg 4 26 6

Popisuje události spojené s nálezem záhadné kuličky, která (jak se později ukáže) je sondou mimozemské civilizace. V první části příběhu, odehrávající se v současnosti, kulička podá zprávu na jinou planetu o životě na Zemi a ve druhé části, posazené do budoucnosti, kulička znovu ožívá v příslibu navázání kontaktu s jinou civilizací. -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář

Pebra
18.11.2022 5 z 5

I když v dětství mi tam něco drhlo, teď se mi krátký, víceméně stručný text zdá trefný. Vlastně je to logické, pokud byl nejdřív napsaný scénář k filmu a z něho teprve pak vznikla kniha.

marlowe
23.06.2019 5 z 5

Po dlouhé době jsem si znovu přečetl tohle poetické dětské scifíčko – a kupodivu jsem zjistil, že těch více než 40 let síle příběhu nijak neuškodilo.
Navíc byl Ota Hofman velmistrem zkratky – a já, když můžu, vždycky dám přednost stručnosti a možnosti „kreativně si domyslet“ než dneska tak oblíbenému „žvanivému obžerství“ a „kultu vycpávkové vaty“.
Odysseus a hvězdy je nádherná knížka – víc netřeba dodávat.
Tak teď si ještě (také po letech) znovu pustit film…
A pak si možná zopakovat něco dalšího od pana Hofmana – třeba Králíky ve vysoké trávě (knížku i film)…


Vendula39
23.02.2019 3 z 5

Krásný nápad na setkání s mimozemskou civilizací. Líbilo se mi to popisování z pohledu dětí.

Ramilia
20.02.2018 4 z 5

Psáno převážně z pohledu dětí, což se mi líbilo. Jen akorát ten konec byl takový otevřený, takže jsem po dočtení moc příjemné knihy cítila nepříjemný pocit prázdnoty.

Znedla
07.09.2017 5 z 5

Ocitáme v daleké budoucnosti (pro nás v době již minulé) a setkáváme se s chlapcem "Zrzkem", který musí ležet v posteli poté co neúspěšně zkoušel letět na s kamarády sestaveném létacím stoji. A jak tak leží v posteli má chvilku na to, aby si popovídali s otcem.
I jeho otec kdysi dávno zkoušel létat. I on s kamarády Martinem a Rudlou zkoušel vynalézat. Jednou však jeho otec (zrzkovo děda) při stavbě dálnice našel kámen, který měl zvláštní barvu a tak si ho dal na skalku. Večer, když se kluci snaží použít vlastnoručně vyrobenou vysílačku se stane spousta nevysvětlitelných věcí - vysílačka i s bateriemi shoří, letadlo ztratí směr, do rána na skalce všechny kaktusy rozkvetou i řeřichy, které sázeli před týdnem... Jak chlapci následně zjistí, kámen má velkou moc zastavovat na chvíli motory aut. Pro chlapce je to velký objev. Místo školy se vydávají do muzea, kde zjišťují, že kámen by mohl být pegmatit pocházející z prvohor. Chlapci kámen rozbijí, aby zjistili co se v něm ukrývá, ale nenajdou nic, než malou kuličku, která už autům nevypíná motory a nevyzařuje žádné světlo.
Přijde po letech "Zrzek" na tajemství kuličky? Je v ní opravdu zakódovaná zpráva z jiné planety nebo jde jen o velkou chlapeckou fantazii?
Moc hezká a čtivá kniha!

jmenuji.se
24.08.2011 5 z 5

Kniha vyšla až po natočení vynikajícího Československého filmu Odysseus a hvězdy - knížka i film jsou o setkání s tajemným vyslancem z hlubin vesmíru.

Štítky knihy

pro děti

Autorovy další knížky

Ota Hofman
česká, 1928 - 1989
1987  66%Útěk
2009  77%Chobotnice z Čertovky
1998  80%Lucie, postrach ulice
2008  83%Návštěvníci
1990  78%Pan Tau a tisíc zázraků

Kniha Odysseus a hvězdy je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce22x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x