Odvaha ke svobodě

Odvaha ke svobodě https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482408/odvaha-ke-svobodemuxIqN-v0Z-.jpg 4 26 7

Knižní rozhovor v šestnácti kapitolách sleduje životní osudy Jana Sokola, jeho reflexe společenského dění a myšlenkové zrání. Dotýká se studia biblistiky, Nietzscheho díla, setkání s Janem Patočkou i v českém prostředí méně známých personalistů. Těžištěm jeho zájmu je filosofická antropologie, vztahy mezi filozofií a náboženstvím, filosofií a politikou. Zde pramení jeho přiléhavé a stručné postřehy k mezím svobody a lidských práv, k současné rodině, občanské společnosti, politice, evropské integraci. S precizností zlatníka promýšlí velká témata kultury, vzdělání a výchovy, na nichž stojí západní civilizace. Otázky, které si klade, čtenáře vedou nejen k pochopení širších souvislostí evropské historie, ale i k vděčnosti za život a svobodu, a především k touze předat je dalším generacím. V závěru knihy Jan Sokol stručně shrnuje hlavní myšlenky svých knížek, které nejsou zrovna běžné, a přitom jsou zásadně užitečné, nebo dokonce na výsost potřebné.... celý text

Přidat komentář

Bublinka78
23.01.2023 5 z 5

Nádherná kniha plná prostých a přeci složitých myšlenek. Neměla by se číst, ale studovat. Kniha nesmírně vzdělaného a pokorného člověka. Člověka se kterým souzním a který mi přijde jako Exuperyho Malý princ.

Co mne překvapuje, tak se zde Sokol odhaluje i jako sám o sobě pochybující, omezený ve vzdělání a to z něj dělá ještě víc člověka, kterého tak rád studoval. Výjimečný člověk, před kterým se vždycky hluboko skloním.

Jana512
02.04.2022 5 z 5

Člověk, jako jediný tvor, se může svobodně rozhodovat a hledat tak nejen své vlastní naplnění života pravými hodnotami, ale být tu i k užitku druhým. To ukazuje i autor této knihy svými slovy i svým životem.


Juagustin
12.11.2021 4 z 5

Vím, že nebudu objektvní, protože pana Sokola prostě mám rád;-) Obdivuju jak jeho široký rozhled a znalosti, tak zejména jeho pedagogické umění, schopnost sdělovat srozumitelně i poměrně složité věci. Toto - tedy ten široký záběr a srozumitelnost - jsem nalezl i v knize Odvaha ke svobodě. Na druhou stranu musím souhlasit s komentářem Svrdlina, že právě ta šíře a rozbíhavost témat v jednotlivých kapitolách je knize trochu na škodu. Závěrečná část - jakýsi souhrn zajímavých témat, kterým se p. Sokol v životě věnoval - působí po předchozím dialogu poněkud neorganicky, ale díky i za ni, je to také zajímavé a podnětné čtení. Knihu doporučuju.

Ďury
08.09.2021 5 z 5

Komplexní náhled do myšlenkového světa Jana Sokola. Nenapadá mě nikdo, kdo by uměl tak srozumitelně popisovat složitá témata. Kniha jednoznačně stojí za přečtení.

sika444
18.08.2021 4 z 5

Jan Sokol, jakého ho znám a mám rád.

Svrdlin
13.02.2021 3 z 5

Edici rozhovorů nakladatelství Vyšehrad mám ve velké oblibě, na rozhovor s Janem Sokolem jsem se těšil - a právě asi ona velká očekávání mají za následek spíše rozpaky, zklamání. Neustále se mi totiž vynořoval knižní předchůdce, kniha „Naděje v dějinách”. Ne náhodou, ne jen kvůli tomu, že jsem ji před nedávnem četl. Martin Bedřich se totiž Tomáše Petráčka ptal naprosto jinak, zasvěceněji. „Odvaha ke svobodě” nejenže má až přespříliš široké tematické rozpětí, ale i v každé tematicky (zdánlivě) uzavřené kapitole se rozkračuje a střídá hned několik dílčích podtémat/motivů. Ne snad, že by pak nutně vždy šel rozhovor moc po povrchu, ale za to spíše může Jan Sokol, ne Josef Beránek. I tak by mi bylo milejší, kdyby se Beránek zaměřil méně na Sokola a na to, co všechno si myslí o všem možném (fakt to tak působí), nýbrž více na Sokolovy dřívější úvahy, na svobodu, etiku, filozofii. Kniha je to obsažná, ale v jistých případech (jak uvádí i komentář J. Freie) recykluje již publikované. Zasloužila by si přísnější editorskou práci. Vlastně nerozumím ani „bonusovému” materiálu v podobě všelijakých sebraných postřehů/informací od Jana Sokola. Pokud byly natolik podstatné, proč se nedostaly spíše do diskuzí, rozhovorů? Působí to přilepeně, nepatřičně.

J.F.
13.02.2021 4 z 5

Sokol je stále výborný. Jen by to chtělo ediční poznámku vysvětlující vztah ke staršímu rozhovoru (Nebát se a nekrást, 2003) - teď všude čtete jen "copyright 2021", "vydání první", a přitom některé pasáže se doslova opakují, včetně toho, že Sokol mluví v přítomném čase o S. Karáskovi (+2020), ba i o Jirousovi (+2011)...

Ještě doplněk: Sokol má samozřejmě, jako každý, svá preferovaná témata a slepé skvrny: na člověku jako by pokládal za důležité skoro jen to, jak je určen ostatními a co dělá pro ostatní a s ostatními; už psychologie, natož třeba mystika je pro něj tak trochu podivínství, ne-li kapric těch, kdo nevědí, co by... Ale množství vědomostí, schopnost vidět souvislosti (a naopak nesouvislosti a rozdíly) a důslednost jejich promýšlení jsou u něj pořád enormní, číst se ho rozhodně vyplatí.