Odkaz lidské rasy

Odkaz lidské rasy https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516882/bmid_odkaz-lidske-rasy-j5K-516882.jpg 4 31 8

Odkaz lidské mysli série

< 2. díl >

Umělá inteligence ovládla svět a mimozemská invaze Gorů prolomila obranu severní fronty. Nelítostná válka nyní probíhá po celé planetě. Eled a Drey se musí postavit hrozivé mechanické nákaze a hlavně rozhodnout, co bude skutečný odkaz lidské rasy. Zachrání planetu Zemi lidé, nebo umělá inteligence? Anebo už je na jakoukoli záchranu příliš pozdě?... celý text

Přidat komentář

Natty
13.04.2024 5 z 5

Kniha se mi opět velmi líbila a užila jsem si ji stejně, jako první díl. Začátek byl sice takový pozvolný, ale postupně se přehoupl ve velmi dobře rozvinutý příběh s dějem, který rychle odsýpal. Nutno říci, že jedna pasáž popustila uzdu i mým slzným kanálkům. Konec pak opět potěšil a už netrpělivě vyhlížím finální díl.

MoireDeTardis
24.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Po přečtení ve mně převládá jedna myšlenka - bylo to uspěchaný. Ze začátku si člověk ani nestihl vybudovat vztah s postavami a dějem, až moc rychle šlo všechno do kytek. Objeví se Macy, šup šup, je mrtvá a najednou se dozvíme - jejda, to byla Dreyova holka. Myšlenka knihy byla obecně dobrá, je fajn, že na konci nás opět čekal zvrat, kterej nikdo nečekal, ale nevím... První kniha probíhala pomaleji, Drey i Eled se učili o aracích, budovali si vztah s Atym, skoro mi to připadalo blízko ke Spasiteli od Andyho Weira. Druhej díl mě zase tolik nezaujal, asi jsem měla jiný očekávání. Teď jen doufat, že Ely dá tý příští knize šmrnc a že trilogie bude mít dechberoucí závěr.


Roushino
16.02.2024 5 z 5

(SPOILER) To jsem jednoho dne přišel na Sterakdaryho stream, a zeptal jsem se, jak je na tom pokračování Odkazu lidské mysli, který se mi moc líbil, a jestli už je nějaké datum vydání. Sterak mi tehdy řekl, že jestli se mi líbil Odkaz lidské mysli, z Odkazu lidské rasy se mi zují ponožky. Pak konečně nastal den, kdy kniha vyšla, já jsem se dychtivě pustil do čtení, a s úsměvem ve tváři jsem zjistil, že Sterak to opět dokázal. O Odkazu lidské mysli jsem prohlásil, že je to nejlepší kniha, kterou jsem kdy četl. A i když jsem od té doby přečetl spoustu dalších děl ze stejného žánru, toto tvrzení se nezměnilo v ničem jiném, než v tom, že Odkaz lidské rasy se na toto pomyslné první místo řadí taktéž, po boku prvního dílu. Stále trvám na tom, že jsem nikdy nečetl nic tak dobrého, jako je tato série, a to čtu jedno sci-fi za druhým. Jakmile vyjde třetí díl, instantně ho musím mít. Zakončení druhého dílu mě nenechá v noci usnout, dokud se nedozvím, jak to dopadne. Fanoušci sci-fi, které zajímá umělá inteligence a myšlenky jako je např. Fermiho paradox, mají absolutní povinost si tuto sérii přečíst. Nelze ani slovy vyjádřit, jak moc knihu doporučuji, ani jak moc se těším na pokračování, tentokrát už velké finále (i když mě dost mrzí, že příští kniha by měla být poslední, ale každý příběh musí někdy skončit, jinak bychom si ho tolik nevážili) :D

Mishak
01.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Druhý díl je v lecčem lepší než jeho předchůdce, ale pořád to prostě není ono.

Zápletka s Borem: Ok, dobrý. Ale ty jeho kapitoly zpětně úplně ztratily svůj smysl.

Smrt Atyho: No dobře, stalo se. Škoda, měla jsem ho ráda.

Zápletka s vejcem: Jakože cože? :D To jsem se musela opravdu smát.

Kde byl celou knihu myslit? Párkrát zmíněn byl na konci, ale to je zrovna to, co mě nejvíc na tomhle světě fascinuje! O něm se chci dozvědět nejvíc.

V rozhovorech mezi postavami jsme se trochu posunuli k lepším výsledkům, ovšem byly stále na jedno brdo plánování, selhání plánu, podpora druhého, výčitky, atd. Nejlepší byl za mě rozhovor mezi Macy a Dreyem s menšími zásahy od Eleda (pro představu str. 111-112) to jsem si opravdu už říkala, že se do toho Stéra obul a už to bude jen lepší. A záhy jsme byli zase u původních rozhovorů.

Postavy: Stále jsou to všeználkové, dokonalí bojovníci, všeumělové a dalších x věcí, které vás napadnou. To se bohužel od prvního dílu opravdu nezměnilo a za mě nepůsobí vůbec uvěřitelně (ovšem to musím opravdu nepočítat ještě ten rozhovor zmíněný v předchozím odstavci, ten byl lidský až až).
Celkový dojem: Trochu lepší než první díl, ale stále jen průměr. Třetí díl ze zvědavosti asi přečtu.

Rozuzlení: Mě moc nepřekvapilo. Dalo se dost očekávat vzhledem k jednotlivým povahám arbitrů zmíněných autorem již dříve.

PS: Do prčic, kde jsou ty skvělé ilustrace z prvního dílu? Proč tady není ani jediná?

Fidibus
28.08.2023 4 z 5

(SPOILER) První polovina knihy mne moc nezaujala, vlastně neustálé putování, boje a vyjednávání. A chudák Aty... Konec zajímavý, dozvíme se, že byli, a nejen oni, vlastně jen figurkami v ději, údajně v boji o záchranu rasy, jak jsou naprogramováni arbitři. Ale co je pravda?
Zápletka s vejcem byla odhadnutelná celkem záhy. Jinak mi Drey i Eled stále přijdou jako uvěřitelní, lidští.

Luigi1
26.08.2023 5 z 5

Začátek takový ospalý,ale pak to mělo šmrnc

cetriolo
25.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Stálé dobré, ale mám pocit, že tomu trošku něco chybí...

SPOILER
Občas mi přišlo uvažování hlavního hrdiny divné (nevím zda to byl záměr nebo ne), ale když Drey zjistí, že z lidí ze Skárou se stanou zombie tak se rozhodne, že nikoho léčit nebude (asi je lepší aby lidi na tu nemoc najisto umřeli, než aby riskovali, že po smrti se z nich stanou zombie...) :) Za pár stránek, že zase léčit bude... přišlo mi to takové zmatené :)

Další čeho jsem si všiml, že se docela opakoval motiv, přijdou do vesnice. Starosta jim řekne, že si svůj pobyt odpracují, řekne jim co a jak (takže mají plán na pár dní dopředu) a ještě ten večer se věci zvrtnou a všechno je jinak.

Smrt Atyho se mnou vůbec nic neudělala... Nevím čím to. Atyho jsem měl rád, nebylo to napsané špatně ale moje první myšlenka byla OK to je zajímavý vývoj situace :)

Závěr s odhalením Bora byl překvapivý, ale vlastně mi to zpětně vůbec nesedí s tím jak byly napsané kapitoly z jeho pohledu...

Ale celkově je to fajn knížka a těším se na třetí závěrečný díl :)

Kallessin
24.07.2023 5 z 5

Autor v knize využívá toho, že čtenář už se orientuje ve světě a tudíž hned od začátku neskutečně sešlápne plyn a vrhá hlavní hrdiny do víru událostí.
Pořád se jedná o nesmírně zajímavé zasazení, které teď máme možnost prozkoumat do větší hloubky než v prvním díle.
Oproti předchozímu dílu mám pocit, že se lépe pracuje s vnitřními pocity hlavních hrdinů a celkově s tím jak zpracovávají změny. Už to není tak instantní jako v prvním díle.
Občas jsem měl pocit, že dokážu některé dějové zvraty předvídat. Ale jak se ukázalo nejsem geniální arbitr a totálně jsem se mýlil (poklona autorovi).

Autorovy další knížky

Radek Sterakdary Starý (p)
česká, 1992
2021  79%Stříbrné město
2021  84%Poslední hvězda
2022  78%Odkaz lidské mysli
2022  74%Stíny Citadely
2023  81%Odkaz lidské rasy

Kniha Odkaz lidské rasy je v

Právě čtených7x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce51x
Chystám se číst28x
Chci si koupit19x
dalších seznamech3x