Od Olympu k Panteonu

Od Olympu k Panteonu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103707/bmid_od-olympu-k-panteonu-SIo-103707.jpg 4 17 2

Publikace předkládá širším čtenářským vrstvám nově pojatý souhrnný obraz dvou základních oblastí duchovního života antiky - náboženství a morálky.

Přidat komentář

agikma
06.05.2021 4 z 5

Na to, že se jedná o naučnou literaturu, tak se tato kniha opravdu celkem dobře čte. Co je ale u čtení potřeba je celkový přehled o vývoji a událostech antického Řecka i Říma. Autor na události navazuje a dává je do kontextu společenských a náboženských poměrů. Takže např. pokud nevíte jak probíhaly Punské války, tak vám i jejich dopad na náboženství antického Říma nebude zcela jasný. Vše se ale dá krásně dohledat na Wiki a pak se už člověk rychle zorientuje. :) Jediná výtka z mého pohledu je, že někdy autor zabíhá do až moc velkých detailů, které doplňuje o nápisy z doby či pasáže z dobových pramenů. Pro "laika" můžou být tyto pasáže až moc odborné či zmatečné.

Jass
29.01.2021 5 z 5

Z téhle knihy úplně sálá láska, kterou autor má k vytyčeným tématům. Jeho tón je lehký až přátelský a knížka je celkově velmi čtivá (k tomu jistě napomáhá také poměrně velký font s občasnými obrázky). Je zřejmé, že kniha je určená široké veřejnosti a podle mě tento svůj účel perfektně plní - nastiňuje celkový tvar, ale neostýchá se zdržet u konkrétních zajímavostí a drobností. Autor většinu témat perfektně zvládá a jen mě utvrzuje v závěru, že i za komunismu šlo napsat kvalitní vědeckou publikaci (po Flossových Proměnách vědění jsem v to poněkud ztratila víru). Výhrady mám pouze k jeho pojednání o paiderastrii, je vidět, že jeho katolické a dobové cítění se tomuto konceptu vzpíralo a jeho náhled je tím do určité míry ovlivněn, nicméně tohle jeho cítění je pochopitelně ovlivněno dobou ve které žil a neříká nic urážlivého (možná trochu necitlivého, ale paiderastrie není to samé co homosexualita a celkově je to dost problematické, takže myslím, že autorovi můžeme nějaké to kličkování odpustit).
Kniha je naprosto vhodná pro "začátečníky" projevující zájem o toto téma, ale řekla bych, že neurazí ani pokročilejší (mám docela slušné znalosti antiky, ale přesto jsem se tu dozvěděla dost nových informací, které byly podané velice příjemnou formou).