O myších a lidech / Plameny zářivé

O myších a lidech / Plameny zářivé https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42198/bmid_o-mysich-a-lidech-plameny-zarive-MhC-42198.jpg 4 105 12

Svazek obsahuje dvě Steinbeckovy novely (O myších lidech, 1937; Plameny zářivé, 1950). O myších a lidech: Dva nemajetní zemědělští dělníci přicházejí ve 30. letech 20. století pracovat na farmu do salinaského údolí. Každý z nich má jinou povahu, oba však spřádají sny a iluze, že jednou se jim podaří mít své vlastní hospodářství a budou tam chovat králíky. Doba je hodně zlá; a nejhorší se teprve rýsuje. Ochranářský a prozíravý George správně tuší, že slaboduchý silák Lennie by nechtě mohl způsobit katastrofu... Plameny zářivé: Joe Saul je muž v nejlepších letech, jemuž ke štěstí chybí jen to jediné dítě. Kvůli své neplodnosti prožívá hlubokou lidskou krizi. V době, kdy neexistovali anonymní dárcové a spermobanky, je pouze jedna možnost, jak se dočkat vysněného potomka náhradní partner. Je to cesta nejprostší, ale zároveň i nejtěžší. Jak se s nesnadnou situací vyrovnají Joe, jeho žena Mordeen a „plemenný býk“ Viktor?... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Of Mice and Men / Burning Bright


více info...

Přidat komentář

Knizniuchyl
15.08.2022 5 z 5

Jedna ze dvou knížek, u kterých jsem kdy v životě brečela. A to rovnou jako želva. Krásné novely a jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec.

nicolettkaa
14.10.2021 4 z 5

Obě novely mě zaujaly a ráda si je jednou přečtu znovu. Oba příběhy jsou silné a k zamyšlení. Každý jiným způsobem. Obě si dokážu představit zinscenované jako divadelní představení, na to bych se šla určitě podívat.
Doporučuji k přečtení. Obzvlášť pokud máte chuť a čas u knížky více hloubat.


Mánička178
09.12.2020 5 z 5

Úžasné, co všechno se dá rozehrát v krátké novele - ve srovnání s kolikrát velmi rozplizlými romány se v těchto dvou sdělilo tak mnoho, text nepostrádal svižnost, překvapení, dramatické rozuzlení. Perfektní čtení! :)

Terezka05
13.10.2020 3 z 5

O myších a lidech jsem se dozvěděla ve škole. Kniha mě zaujala a po pár letech jsem si jí přečetla. Těšila jsem se na toto čtení, které mě až tolik nenadchlo. Představovala jsem si, asi zcela něco jiného, ale i tak byla knížka čtivá.
Plameny zářivé jsem neznala. Ničím mě tato hra-novela neoslovila, ale určitě se mi líbila myšlenka napsat divadelní hru stylem novely. mě samotné se čtou divadelní hry špatně. Takže tento styl je skutečně dobrý, ale s jiným příběhem.

Greenfingers
26.07.2020 5 z 5

Při hodnocení obou novel jsem tak trochu v rozpacích: nevím, které bych dal více hvězdiček. V jednom mám ovšem jasno - pod pět to nebude ani u jedné.
John Steinbeck na malé ploše rozehrál dramata srovnatelná s nejlepšími kusy od Shakespeara. Všichni protagonisté jsou v obou příbězích vykresleni přímo mistrovsky. Jejich pohnuté osudy vzbuzují silné emoce, které doznívají ještě dlouho po přečtení poslední stránky knihy. Doporučuji!

Vybubu
23.02.2020 4 z 5

V průběhu příběhu jsem očekávala nevyhnutelné... v podstatě jsem s tichou hrůzou jen vyhlížela smrt, avšak definitivní rozuzlení mne stejně zasáhlo. Díky takovéto četbě si až nyní, plně pracovně nasazená, s dvěma špunty a domácností za krkem, vyčítám, že jsem výuku na střední škole nevyužila k četbě - přišla jsem o mnoho knih a mám co dohánět.

allebra
25.02.2017 5 z 5

Knihu O myších a lidech jsem viděla před lety zfilmovanou a film byl velmi povedený. Těšila jsem se na knihu, ale nějaký čas jsem si raději počkala, abych měla trochu odstup. Pokud bych tedy srovnávala knihu a film, obojí byly skvělé a velmi dojemné, ani v jednom případě nemůžu nic vytknout. I Plameny zářivé byly dobře čtivé a zajímavé po psychologické stránce. A protože O myších a lidech bych hodnotila 6* a Plameny zářivé 4*, je to zasloužených 5*.

Endy17
30.01.2017 4 z 5

Kniha O myších a lidech je rozhodně klasikou, velmi silným příběhem o přátelství až za hrob. O nenaplněných snech a o radosti, kterou samotné snění přináší.
Plameny zářivé čekaly na svůj český překlad takřka půl století - možná v době svého vzniku u nás nenašly pochopení. Příběh se přelévá do tří různých prostředí, aniž by to jakkoli ovlivnilo jeho vývoj. Autor nám tak ukazuje, že není zas tak důležité ČÍM člověk je, ale JAKÝ je a jaký vede život.

Mujda
29.04.2016

O myších a lidech je velmi dojemné dílo. Pocity obou mužů jejich sny a iluze... Jejich strach a vzájemné pouto. Myslím, že mezi řádky se skrývá velmi mnoho.

MarketaK.1
23.02.2016 5 z 5

Velmi dobrá četba... Zajímavý konec, který jsem nečekala.

Pedruska01
19.08.2014 5 z 5

Kniha zařazená k maturitě. Ano, je to povinná četba, ale já jsem ráda, že jsem si jí přečetla. O myších a lidech je nesmírně silný a poutavý příběh. Čte se jedním dechem. Velmi emotivní zakončení. Pro srovnání jsem viděla i filmovou podobu, která se dobře shoduje. Silná a emotivná. Steinbeck mě zaujal tak, že jsem si i nepovinně přečetla druhý příběh v této knize, a to Plameny zářivé. Opět se tu setkávám s krásným a silným příběhem. Psal to v mizerné době, která se tam "skvěle" odráží. O možnostech, o lidech a pocitech. Rozhodně doporučuji. :)

Márinka
22.02.2011 3 z 5

Nešťastná kniha, jejíž obálka oznamuje celý děj včetně rozuzlení.