O autoritativní národní stát

O autoritativní národní stát https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193302/mid_o-autoritativni-narodni-stat-Y8l-193302.png 4 5 2

Historická studie analyzující období budování Česko-Slovenska po Mnichovu 1938. Autor zde mj. oživuje i mnohé osobnosti doby, se kterými se čtenář v soudobých učebnicích a lexikonech nesetká.

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Karolinum
Originální název:

O autoritativní národní stát : ideologické proměny české politiky v druhé republice 1938-1939


více info...

Přidat komentář

MarwinWilliams
03.12.2020 3 z 5

Kniha " O autoritativní národní stát" je velice zajímavé dílo. Jedna z mála knih, která českému čtenáři odhaluje období Druhé republiky. Bohužel pan Rataj, kterému v žádném případě neupírám jeho nesporné znalosti a inteligenci, má své historické oblíbence ( Edvard Beneš) a historické padouchy (Rudolf Halík) a podle toho svá díla píše. Já, aniž bych se chtěl s panem Ratajem srovnávat mám své historické oblíbence (Rudolf Halík) a historické padouchy (Beneš).

KejmlP
07.04.2017 4 z 5

Kniha nabitá informacemi o málo známé době Druhé republiky. Při jejím čtení pochopíte, proč se o oné době tak málo mluví. Dozvíte se řadu nepříjemných pravd o spoustě osobností, které jsou nám dnes předkládány jako zasloužilí umělci, novináři a spisovatelé (Ferdinanda Peroutku nevyjímaje), kteří tehdy neváhali nabádat k radikálnímu postupu proti Židům, psát o překonanosti demokracie, či mluvit o potřebě nalezení konsensu s nacistickým Německem. Přečtete si o budování českého autoritativního státu, nebo o tom, jak málo chybělo ke schválení první české fašistické ústavy. Velmi zajímavé čtení, byť určené spíše akademické obci než laikům.