Dcéra ľudstva

Dcéra ľudstva https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404316/bmid_dcera-ludstva-70C-404316.jpg 4 73 24

Svet postihla pohroma, keď sa doň prestali rodiť dievčatá. Celých dlhých päťdesiat rokov sa ľudia snažia prísť na to, čo je za tým. Vedci robia pokusy, veriaci sa modlia. Až sa napokon predsa len dočkajú zázraku, v ktorý už pomaly nik nedúfal. Narodí sa Eva, odpoveď na ich modlitby, ich posledná nádej. Evu držia celý život izolovanú od opačného pohlavia. O svojej minulosti nevie všetko. O svojej budúcnosti až priveľa. Až dovŕši šestnásť rokov, vyberú pre ňu troch vhodných kandidátov, pričom s jedným z nich má zabezpečiť pokračovanie ľudského pokolenia. Nie práve najľahšia úloha... Eva však tento svoj osud prijala, je s ním zmierená. Aspoň kým sa do jej života nepripletie Bram a Spasiteľka ľudstva odrazu nezatúži po slobode. Ako si však vybrať medzi láskou a budúcnosťou ľudskej rasy? Tom a Giovanna Fletcherovci sú mimoriadne úspešným spisovateľským párom, čoho dôkazom je aj tento nezvyčajný ľúbostný príbeh o poslednom dievčati na Zemi, zasadený do dystopického sveta blízkej budúcnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Eve of Man , 2018


více info...

jitka_dankova
jitka_dankova
05.01.2024 3 z 5

První díl originálně pojaté depresivní dysoptické trilogie, který ale selhává v detailech. Autorská dvojice celkem pěkně připravila originální postavu jediné mladé ženy na světě a toho, co by mohla prožívat a jak by se mohla seznámit s kluky. Bylo to neotřelé téma. Bohužel ale všechno ostatní v této dysoptii pokulhávalo. Pořád jsem si musela říkat, jak je možné, že při všech těch neuvěřitelných holografických technologiích a zmrazování těl a práci s lidským mozkem apod. nebyli vědci za těch padesát let ani schopni přijít s vysvětlením toho, proč se najednou rodí všude jen chlapci. Aspoň to vysvětlení... Také centralizované pojetí, že tenhle dysoptický Londýn je tak nějak středem světa, mi nesedělo, chyběla mi tam hloubka toho, co a jak by mohly řešit další státy. No a vůbec jsem nechápala, jak si mohou všichni ti muži a staré ženy myslet, že by jedna žena mohla v té situaci "zachránit lidstvo" a jak za tím mohli slepě jít. Z romantické linky jsem vlastně nijak moc nadšená nebyla.

ElaMi
ElaMi
02.08.2021 4 z 5

Zaujala ma anotácia a nápad tak som sa na knihu tešila. Zo začiatku sa príbeh ťahal, prišiel mi taký fádny ale po pár kapitolách sa pekne rozbehol až som sa od knihy nevedela odtrhnúť. Takže nakoniec kniha bola skvelá a príbeh som si užila a skončila tak napínavo, že som okamžite siahla po druhej časti


YA-girl
YA-girl
18.04.2021 3 z 5

Přišlo mi to zajímavé, čtivé, svým způsobem i originální. Příběh byl vyprávěn na střídačku Evou a Bramem - musím přiznat, že víc mě bavily ty Bramovy části. Celkově to bylo příjemné překvapení; užila jsem si to, a i když to asi nebylo nic, co by ve mně zanechalo nějaký trvalejší dojem, tak na další díl se těším :).

Damonka12
Damonka12
03.01.2021 4 z 5

Kniha se skvělým námětem, těším se na další díl.

oblakaknih
oblakaknih
31.12.2020 3 z 5

3,5/5
Přestože je Dcera života poměrně obsáhlá kniha, mám pocit, že k ní nemám co říct.
Kniha se ke mně dostala jen díky tomu, že má natrhnutou obálku a byla za skvělou cenu. Jinak bych po ní pravděpodobně nesáhla.
Mám za sebou za poslední dobu ne úplně oddechové knihy, takže jsem chtěla něco lehkého a zcela fiktivního. Přesně toho se mi dostalo!
Nápad jako takový je skvělý! Překypuje originalitou a je i dobře zpracovaný. Já se ale nemohu zbavit pocitu, že mi příběh nesedl.
Postava Evy mi byla sympatická, bavil mě její příběh a čekala na mě spousta překvapení. Daleko více jsem si ale oblíbila Brama a také jeho parťáka Hartmana. Části z Bramovy minulosti příběh skvěle doplňovaly a pro mě byly jednou z nejlepších věcí na celé knize.
Kniha se četla dobře a rychle. Vzhledem k tomu, že je od dvojice autorů, mohla by působit chaoticky, ale v tomto případě byli autoři skvěle sehraní.
Co se děje týče, byl sice plný zvratů a nečekaných věcí, ale já se do něj prostě nemohla vcítit a byl pro mě neuvěřitelný. Dokonce mi ani nijak nezáleželo na tom, jak to s hlavní hrdinkou dopadne.
Díky romantické lince je v knize taky dost klišé.
Mě kniha nijak neohromila, takže další díl si nechám s klidem ujít. Nemohu ale říct, že by byla vyloženě špatná, jen jsem určitě četla lepší.

KnihoMorka
KnihoMorka
19.10.2020 5 z 5

prahnu po další

SknihouVrukách
SknihouVrukách
09.10.2020 3 z 5

Poznáte ten pocit, keď sa na knihu tam veľmi tešíte a ona vás potom sklame ? Mne sa to zase stalo pri Dcére ľudstva. Prvá polovica má veľmi bavila. Príbeh bol zaujímavý a originálny. A celkovo to bolo niečo iné ako bežne čítam. Ale po strane 200 sa to nejak pokazilo. Dej už nebol tak zaujímavý, miestami bol veľmi zdĺhavý a strašne sa tiahol. Kniha je písaná z dvoch pohľadov, z pohľadu Evy a Brama. Do tej druhej polovice mi to nevadilo, ale v druhej polke sa mi nepáčila dejová línia Brama. Autori vymysleli nový, originálny svet, ktorý však nedotiahli dokonca. Chýbal mi tu nejaký väčší popis sveta a celkovo aj postáv. Dej sa skôr zaoberá pocitmi, ako akciou, ale to mi až tak nevadilo. Akcia sa vyskytla až na ku konci príbehu. Romantická linka je v úzadí, zbytočne dej. Prišlo mi zaujímavé, akým spôsobom sa postavy zbližovali. Celkové hodnotenie pokazila práve tá druhá polovica, ktorá sa ubrala iným smerom. Verím v to, že autori príbeh so svetom dotiahnú v ďalších dieloch a toto bol iba taký začiatok, keďže príbeh skončil celkom otvorene. Priznám sa, že má dosť zaujíma, ako to bude pokračovať. Odporúčam pokiaľ ste ešte nečítali žiadnu dystopiu, na začiatok je to super kniha. 3/5✨

bookcase
bookcase
15.09.2020 4 z 5

Zajímavé téma, ze kterého trochu mrazí. Jsem zvědavá na další díl, jestli tedy bude :)

barbb8k
barbb8k
07.09.2020 4 z 5

Na knihu jsem narazila díky obálce. Do té jsem se zamilovala okamžitě a doufala jsem, že mě obsah zaujme stejně.

Kniha byla velmi čtivá. Nedokázala jsem se od ní odtrhnout, protože jsem nejste potřebovala vědět, jestli v další části někdo umře nebo ne????

Hlavní hrdinka byla ze začátku příjemná a sympatická, ale časem mi začala připadat sobecká. Začala se starat jen o sebe a všichni ostatní ji byli ukradení.

Romantická linka mi úplně nesedla. Byla strašně naivní a neuvěřitelná.
Jako, když se holka s klukem nikdy nepotkala, ale denně vidí jeho oči, stejně se do něho zamiluje... To je trošku zvláštní.

Na konci se toho dělo strašně moc, takže jsem se často ztrácela v ději.
3,5/5⭐

Annkag
Annkag
29.01.2020 3 z 5

Ako myšlienka knihy bola zaujímavá ale miestami to bolo zbytočne vláčne a také zbytočne rozťahané.To ma však neodrazuje od pokračovania.Som totiž tvor zvedavý a ja musím vedieť.

Aveli
Aveli
29.01.2020 5 z 5

Knihy jsem si všimla díky zajímavému názvu a obálce. Musím říct, že mě se opravdu líbila. Nemohla jsem se od ní vůbec odtrhnout a po každé kapitole jsem chtěla další. Akce se krásně stupňovala a s tím i moje zaujetí. Konec je hodně otevřený a spousta otázek není zodpovězena, což ale nevadí, neboť je to pouze první díl trilogie. A já se velmi těším na další. Na to, jak budou životy všech důležitějších postav pokračovat.

Princezna22
Princezna22
11.01.2020 3 z 5

Kniha mě uchvatila svoji obalkou,tu ma strasne nadhernou.. Ale o to za me slabsi pribeh. Do poloviny knihy jsem se nemohla otrhnout ,porad se delo neco co pro me bylo docela zajimave. Ale pak prisla druha polovina knihy a ja uf. Tohle asi teda nebude uz kniha pro me,bylo to natahne,priserne jsem se u te casti nudila. Hlavne jsem nepochopila slovo rebav ,boze proc co to je ?? Ale nakonec jsem knihu docetla... Slabe tri hvezdy.

Market-k-a
Market-k-a
16.12.2019 4 z 5

Knížce dávám slabší čtyři hvězdičky. Docela se mi líbila, kdo má rád tento žánr, tak si myslím, že v pohodě. Ani to nebylo příliš young Adult, jak jsem se trošku bála. Ale spousta věcí mi přišla ne-uvěřitelných. Vím, že tyhle recenze čtou spíše lidi, kteří přemýšlí nad tím, jestli si knížku přečíst, tak asi nemá cenu spoilerovat, a zjistíte pár takových věcí určitě sami. Je to první díl a další bych si určitě přečetla, protože konec je docela zajímavý. A co se mi taky líbilo, bylo, že se střídali ve vyprávění oba hrdinové - jak Eva, "spasitelka lidstva", tak její holografická kamarádka, kterou pilotuje chlapec, asi o rok starší.
Přece jeden SPOILER si neodpustím :-D Nechápu, proč v knížce vůbec nebyl popsán návrat otce Evy a jejich shledání. To mohlo být zajímavý, takže dost škoda :-/

mikika
mikika
26.11.2019 4 z 5

i když je z počátku jasná inspirace Kierou Cass a její Selekcí, nakonec jsem byla překvapená, že se žádný výběr nekonal a příběh šel dál vlastní cestou. čtivé, napínavé, ale nevím, jestli budu čekat na další díly...

MMacicekk
MMacicekk
16.11.2019 4 z 5

Příběh mě velmi bavil, četl se dobře, ale bylo vidět, že se jedná o první díl série, prostřednictvím něhož se čtenář pomalu seznamuje se světem, tím, jak funguje, ale také s technologiemi, které byly důsledkem přizpůsobení se nynějšímu životu vytvořeny. Některé popisné pasáže tak mohly místy nudit a zpomalovat v předchozích stránkách rozjeté tempo příběhu. Svět odehrávající se za zdmi dómu, tedy ten, o kterém nemá Eva ani tušení, nebyl rozpracován tak, jak bych si představovala a k úplnému pochopení nebylo dost věcí vysvětleno, ale v tomto případě věřím, že se bližší detaily dozvíme v dalším, respektive dalších dílech. Závěrečná třetina byla dost napínavá a se samotným koncem jsem byla spokojená.

RoseDadas
RoseDadas
04.11.2019 5 z 5

Je zřejmé, že když se jedná o první díl trilogie, nelze očekávat mnoho odpovědí na otázky, které během čtení vyvstávají, ale uvítala bych alespoň trochu větší seznámení s vnějším světem. Dozvíme se sice, že je celý potopený a že dění knihy je zasazeno do Londýna, ale o lidech "tam venku" toho víme jen málo. Na druhou stranu je pravda, že méně sáhodlouhých popisů je vynahrazeno neustálou akcí, v příběhu nemáte chvilku se nudit, protože se stále dozvídáte něco nového, vplujete do něj po hlavě a nechcete se vynořit.

Blair88
Blair88
17.10.2019 5 z 5

V angličtině jsem nemohla překousat, jsem ráda za český překlad.

Ann1307
Ann1307
11.08.2019 4 z 5

Tuhle knihu jsem poprvé zaregistrovala u @hobbit_bookworm a hodně mě zaujalo, jak o ní mluvila. A taky ta grafická stránka knihy? Ta obálka? ????????
Zkrátka jsem se zamilovala. ❤
Ale nebylo to tak, že bych hned běžela si knihu koupit. Dlouho jsem ji obcházela v knihkupectvích, až jsem na ni narazila v akční ceně...no a byla moje.
Mám ji doma asi týden, takže je jasné, jak jsem se na ni těšila, když předběhla asi 250 dalších knih čekajících na přečtení.???? Kniha vypráví o světě, kde se před zhruba 66 lety přestaly rodit dívky a rodili se pouze chlapci. Což zavánělo koncem lidské rasy.
Celých 50 let se nenarodilo jediné děvčátko, až se narodila Eva.
Eva - spasitelka lidstva.
Nyní je Evě už 16 let, což znamená, že má věk na plození dalších dětí - pokud možno dívek. Kdo ale bude ten vyvolený muž pro poslední plodnou ženu na světě?
Jsou vybráni 3 adepti. Který je ten pravý?
A stojí svět ještě za záchranu?

Na to, že je to první díl trilogie, se v knize dočkáme poměrně slušného konce, který mě uspokojil. Ale další díly si ráda přečtu!
Příběh byl napínavý, bavil mě téměř pořád. Občas tam byly nějaké scény, nad kterými jsem trochu kroutila hlavou, ale celkový dojem a hlavně námět knihy i její zpracování bylo super! ????
Knihu hodnotím 4⭐/5⭐

Hrozně mě iritovalo slovo Rebevové, kdo jste knihu četl, taky vám připadalo při čtení tohohle slova, že máte logopedickou vadu? ????

Elsasbooks
Elsasbooks
05.08.2019 3 z 5

Originální námět. Některé části by se daly ale proškrtat.

Silmarien
Silmarien
08.07.2019 3 z 5

Zaujímavá myšlienka, nedotiahnuté detaily.
Príbeh ako taký sa mi páčil veľmi, svet vonku mi prišiel nedovysvetlený, nedotiahnutý, možno sa to napraví v ďalších častiach. Celú knihu som prepočítavala vek jednotlivých postáv a počítala, kedy a ako sa rodili a žili a všetko :-)
Príjemná oddychovka.