Zimní měsíc

Zimní měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52892/bmid_zimni-mesic-j4e-52892.jpg 3 56 15

Noční záře série

< 2. díl >

V tmavých zákoutích města se skrývají bytosti, které jsou tak temné a hrozivé, že si lidé jejich existenci raději nepřiznávají. Pro Metu, mladou pracovnici umělecké galerie, se brzy stávají strašnou skutečností. Po jedné vášnivé noci je neodolatelně přitahována k tajemnému Davidovi, jenž však střeží zlověstné tajemství: je ovládán vlčím démonem, který ho nechce pustit ze své smečky. Láska dvou mladých lidí ve městě, kde není možné důvěřovat stínům, začíná být smrtelně nebezpečná…... celý text

Literatura světová Pro ženy Fantasy
Vydáno: , Brána
Originální název:

Wintermond , 2009


více info...

Přidat komentář

renefer
12.03.2020 3 z 5

Tohle je taková vlkodlačí romance. Bohužel ani jeden z aktérů mi nepřirostl k srdci. David, který se neumí vyrovnat se svým démonem a Meta, ušláplá galeristka. Ale četlo se to dobře, neměla jsem pocit, že by popisných pasáží bylo v textu víc, než je obvyklé.

jesterka.as
19.01.2018 3 z 5

Celou knihu jsem přemýšlela nad tím, jestli si zaslouží 2 nebo 3 hvězdičky, takže to vlastně mluví za vše. Nápad ohledně jiného stylu vlkodlaků - stínovlků, se mi líbil, ale že by mě kniha tak strhla, že bych měla myšlenky jen u ní a nikam mi neutíkaly, tak to ne :(. Za mě trochu zklamání i když nápad kniha má, takže 3 nakonec za nápad...


NinaStikova
03.07.2017 3 z 5

Jelikož jsem si předem přečetla některé z recenzí na tuto knihu, přistupovala jsem k ní obezřetně a s nepříliš vysokým očekáváním. Možná právě proto mě autorka příjemně překvapila.
Její pojetí vlkodlaků je originální a mně se moc líbilo. Styl vyprávění také není příliš obvyklý, nicméně já problém se čtením neměla. Autorka se vyloženě zaměřuje na popis počasí a prostředí, čímž lehce zanedbává své hrdiny a nedává čtenáři příliš možností se s nimi sžít, nechává vztah mezi čtenářem a postavou jaksi neosobní.
Na druhou stranu mě vyloženě obtěžovalo zdržování na začátku každé kapitoly, než se vyjasnilo, kterou z postav právě sledujeme. Člověk se pak poněkud ztrácí a místo vnímání děje přemýšlí, o kom je právě řeč.
Bylo to zajímavé čtení, ale znovu se do této knihy nejspíš pouštět nebudu.

MíšaS.
01.05.2017 3 z 5

Příběh je pěkný, ale styl psaní - nebo překladu - špatný.

Zelený_Drak
15.12.2015 3 z 5

Musím souhlasit, že kniha nemá spád, a to ani na posledních stránkách. Postavy sice jsou vykreslené průměrně, ale autorka se opravdu častěji zaměřuje na počasí (navození atmosféry) než na přibližování hrdinů čtenáři. Meta jako hlavní hrdinka může přitom být mnoha čtenářům nesympatická nebo pro ně může být nesrozumitelná. Pro mě sice byla srozumitelná, ale nijak mě neoslovovala. Podobně David je srozumitelný, ale... Prostě žádný z hrdinů si mě nedokázal získat.

Sama se docela divím, že dávám tři hvězdičky něčemu, kde mě nebavili hrdinové a děj neměl spád. Takže je to nejspíš za ten bohatý jazyk. Tím mě autorka velmi příjemně překvapila. Bohužel místy nenápadně drhne jinak dobrý překlad, takže kniha kvůli tomu může působit pseudoumělecky.

Pak se mi ještě líbilo to pojetí "vlkodlaků". Zrovna v dlačím subžánru se moc nepohybuju, takže možná jen nemám srovnání, ale přišlo mi to jako dost originální pojetí. Smečka naopak nijak atypická nebyla, ale nepřišlo mi, že by děj kolem smečky obtěžoval, ono to bylo o té smečce a romantická linka byla zjevně spíš katalyzátor pro vývoj hrdinů, než něco, co by nám autorka chtěla ukázat.

vikimi
02.03.2015 3 z 5

Nápad dobrý, hlavní hrdinka - až na to, jak se sebou nechávala někdy manipulovat nebo se "ponižovat" - mi sedla, i David se mi líbil.
Knížka byla pěkná, akorát mě nebavilo rozpitvávání té smečky. Děj se kolem té smečky musel točit, ale něco mě vyloženě nebavilo, tak jsem přeskakovala - což nikdy nedělám. Možná to chtělo víc rozjet příběh mimo smečku...
Nebylo to ale špatné :)

Ninie
18.11.2014 4 z 5

Některé pasáže mi trvalo přelouskat, ale prostě najednou jsem zjistila, že je konec příběhu. Skončí to velice dobře a autorka výborně pracuje s jazykem.
Také je na čtenáři, aby přišel na to tajemství a není mu to hned předhozeno, příběh se velice pomalu a napínavě rozkládá a to člověka nutí číst dál a dál. Prostě velice povedený příběh se vším všudy, od téhle autorky vím, že si přečtu zaručeně více. :)

Selket
07.09.2014 3 z 5

Vlastně jsem ani nečekala, že to bude tak dobré. Ale přesto, že měla kniha opravdu svěží atmosféru evokující všechny roční doby a jejich tajemno, občas mě zdlouhavé myšlenkové monology z toho opojení vyváděly z míry. Možná, že kdyby byly trochu ucelenější a svižnější, pak bych přidala ještě jednu hvězdu.

Alena_S
03.07.2013 5 z 5

Jeden z nejzajímavějších vlkodlačích příběhů (druhý bohužel ještě v ČR nevyšel). Atmosféra toho města je úžasná!

neta
16.06.2013 2 z 5

Výborný nápad na zápletku, ale je to napsané trochu nezáživně (snad kromě finále), některé pasáže jsou strašně rozvláčné a nudné.

LovelyLucy
14.05.2013 2 z 5

Nebylo to špatné, ale na mě to bylo nějaké slabé. Chvilku trvalo než jsem se začetla. Málo rozepsaná romantická stránka. Ale je pravda, že jinak je kniha napínavá a konec byl opravdu akční. Jedna z mála knih, u které jsem si byla jistá, že už jí číst znovu nebudu a tak jsem jí prodala.

Eneo
02.08.2012 3 z 5

Příběh má sice dobrou pointu, ale něco mi při čtení přišlo nedotažené. Jako bych se do knihy musela začítat znovu a znovu...

Lucisatko
27.02.2012 2 z 5

Tak nádherný příbeh, ale tak špatně napsán! Opravdu, kniha mě chytla svým námětem, ale tak strašně me to nebavilo až hrůza. Nevím čím to, opravdu jsem se tím prokousávala velmi těžce a už jsem toho chtěla nechat, ale nakonec jsem jen se silnou vůlí došla do konce. Přitom ten nápad je dobrý řekla bych. Velká škoda...

harumi
04.01.2012

Tuhle knihu jsem ani nedočetla. Doufala jsem v něco zajímavého, nového. Ano, to tu asi je. Ale nedokopalo mě to k tomu ji dočíst. Po chvíli jsem to vzdala. Nemám v povaze číst něco, co mě nebaví a netěším se na to. Chysám se přečíst si "Ranní červánky", tak doufám, že si Tanja vylepší reputaci :) Tedy alespoň u mne.

netty.vanity
28.12.2011 2 z 5

Bohužel, tohle je ukázkový příklad nevyužitého potenciálu. Námět je sice zajímavý a docela..no..originální a nápaditý, ale to nic nemění na tom, že provedení je snad to nejnudnější, jaké jsem kdy četla! Heitmann se vyloženě vyžívá v tom, aby popsala dopodrobna počasí a každý jiný prd. Musela jsem se několikrát přemlouvat, abych to dočetla. Spíš než o lásku se tady jedná o "politiku"ve smečce,do které jsem se já tedy pěkně zapletla a doteď ji pořádně nerozumím a ani nechci.Dalo by se to zkrátka podat mnohem zábavněji, obešlo by se to bez takových nedůležitých podrobností.. ale autorka asi chtěla zahltit co nejvíc stránek. Charaktery bohužel byly nevýrazné,jejich osobnosti nepřiblížené,ale hlavně,že jsme vždycky přesně věděli,jaké je počasí,že:)

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy další knížky

Tanja Heitmann
německá, 1975
2012  56%Noční záře
2010  59%Zimní měsíc
2011  62%Ranní červánky

Kniha Zimní měsíc je v

Právě čtených2x
Přečtených91x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce97x
Chystám se číst40x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x