Prázdnice: Hon na Morrigan Crowovou

Prázdnice: Hon na Morrigan Crowovou https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519182/bmid_prazdnice-hon-na-morrigan-crowovou-64aaecf0ca0df.jpg 5 51 15

Nikdyuš / Ničnever série

< 3. díl

Třetí magické dobrodružství ze světa Nikdyuš. Morrigan a její přátelé přežili první rok jako hrdí studenti elitní Divinské společnosti, pomohli zničit Přízračný trh a prokázali věrnost jednotce 919. Nyní Morrigan čeká nová výzva: ovládnout tajemná Podlá umění a zkrotit moc, jež ji může pohltit. Jenže Nikdyuš zachvátila děsivá nemoc, která mění nakažené divočichy v kruté nečichy. Jak obětí Prázdnice přibývá, šíří se panika. Morrigan dojde, že musí najít lék, i když to ji – a všechny v Nikdyuši – vystaví většímu nebezpečí, než si kdy dokázala představit.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Hollowpox: The Hunt for Morrigan Crow , 2020


více info...

Přidat komentář

zirafinec
22.04.2024 5 z 5

Tady se někdo inspiroval pandemií :)

Lovehorses365
11.03.2024 4 z 5

Ubírám jednu hvězdu za příliš "dlouhý" začátek...
Ale vymyslet prázdnici...
Dokonalost!


Orange8knihomol
14.02.2024 5 z 5

Ačkoliv od doby, kdy jsem přečetla první a druhý díl, uběhlo již několik let, učinila jsem (s jistými pochybami, zda mě nikdyušská dobrodružství budou stále ještě bavit) rozhodnutí v sérii pokračovat a ... jsem vskutku velmi ráda, že jsem ji jen tak neodhodila stranou.
V Prázdnici, ve třetí knize o Nikdyuši, se setkáváme s již třináctiletou Morrigan Crowovou, která spolu s ostatními tentokrát čelí hrůzné nemoci, zvané prázdnice, napadající všechny divočichy.
Kniha byla neskutečně úžasná. Příběh, místa, postavy, všechny ty neobvyklé, nové věci (Paraplová dráha, Pavučinová dráha, Vlak domů, Hrdonožkův dům, Divinská společnost, hodiny duchů, hotel Deucalion, Goblejská knihovna, knižní brouci, vánoční souboj mezi Santa Clausem a Zimní královnou) - to všechno čtenáře opravdu okouzlí svou nápaditostí. Text doslova ubíhal před očima a oplýval bohatou slovní zásobou. Až na poměrně časté překlepy kniha neměla chybu. DOPORUČUJI!

Andynka
10.12.2023 4 z 5

Tahle serie mě učarovala. A tenhle díl jakbysmet.
Je plný kouzel, napětí a překvapení.
Začíná to být drsnější, dostává se sem i politikareni. Ale zároveň si to pořád zachovává to skvělé kouzlo.
Ale trochu se bojím o další díl, jestli vůbec bude vydán. Byla by to velká škoda. Každým dalším dílem v příběhu prituhuje. A já bych opravdu chtěla vědět, jak to celé dopadne.

Becca_books
26.11.2023 5 z 5

Já tak nemám ráda, když dočtu knížku s úplným wuaaaa, co bude dál?! a on není další díl! A není ani v angličtině což bývá často má záchrana :)
Tředí díl s Morrigan jsem přečetla za pár dní při cestování. Líbilo se mi úplně všechno. Mělo to napětí, tajemno, vtip, bylo to smutné, převratné, originální.
Skvělé!

Audrina
23.10.2023 5 z 5

Původně jsem si myslela, že čtu zakončení celé série, brzy jsem ale pochopila, že se s naší oblíbenou Morrigan ještě určitě v budoucnu setkám. Stejně jako předchozí díly i tento je výborně napsaný. Opravdu musím pochválit autorku, která se v žádném díle nevykrádala a vždy vymyslela originální námět, který vás u knížky donutí sedět dlouho do noci.

blanka5960
22.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Nikdyuš, Divomor a Prázdnice, tři slova, která zní trochu jako kouzelné zaklínadlo.
Tak se jmenují knihy, které pro převážně dětské čtenáře napsala australská spisovatelka Jessica Townsend. A napsala je skvěle!
Tato kouzelná fantasy s originálními prvky, vás pohltí ihned od první stránky. A ač jsou knihy určeny pro mladší čtenáře, tak věřte že mají co nabídnout i starší věkové kategorii.
*Před třemi lety jsem si na doporučení přečetla Nikdyuš, následně Divomor a okamžitě jsem této sérii naprosto propadla. Bylo to stejné jako když jsem poprvé četla Harryho Pottera. Zní to možná jako klišé, ale je to tak. Od první stránky mě příběh kouzelnické dívky Morigan Crow bavil, zcela jistě na tom má svůj podíl i vynikající překlad Vladimíra Medka.
Letos na konci léta vyšlo další pokračování příběhu Morigan Crow s tajemným názvem Prázdnice.
*
Co nebo kdo to Prázdnice je nikdo neví. Neznámá epidemie, šířící se kouzelnickým světem, útočí po celé Nikdyuši a napadá divočichy. Obyvatelé jsou v ohrožení, případy napadení se množí a s každým novým dnem přibývají oběti.
Morigan dlouho nevydrží stát stranou a pouští se do pátrání po léku.
*
Páni tohle byla zase pecka, ani nevíte jak jsem se na čtení těšila a užila jsem si jej na maximum!
Kouzelnický hotel Deucalion s jeho rozmary, se tentokrát překonával. Nádherná atmosféra adventu, teda tam bych chtěla hned být. Nevrlá maxikočka Fenestra, potrhlý strýc Jupiter, kamarádi z jednotky 919, kouzelná knihovna..... je tam toho tolik co bych chtěla vidět. A ač nemám moc ráda výšky, tak bych se hned s chutí projela po paraplové dráze. Nevěděla bych co dřív :-D, je to tam totiž skvělý. Celý svět Nikdyuše bych chtěla navštívit, opravdu kouzelné místo.
Moc jsem si čtení užila, doporučuji všem bez rozdílu věku.

Hobitka
20.10.2023 4 z 5

Čtení Divomora mě bavilo o něco víc, každopádně Prázdnice je velice dobré pokračování. Závěr mě příjemně překvapil.
Jestli se k nám časem dostane překlad dalšího dílu, ráda se do něj pustím :)

veruptackova
19.10.2023 5 z 5

Před lety jsem byla naprosto nadšenáz prvního dílu, ale mám pocit, že čím čtu další a další, je to prostě ještě lepší. Tento díl má zase o pár stránek víc a tentokrát je naplnila opravdu kouzelná atmosféra. Doporučuju číst v období Adventu, alespoň část si takužijete určitě ještě o chloupek víc.  

Knihy Jessicy Townsendové jsou pro mě návratem do dětství. Opravdu mám při čtení stejné pocity, jako když jsem ve 12 letech četla Harryho Pottera. Série Nikdyuš je jediná, která sipodle mě zaslouží přirovnání ke knihám s Harry Potterem. Na příběhu je znát, že autorka má ráda právě Harryho, a navíc oplývá neuvěřitelnou fantazií. Díky tomu si příběh, který přenesla na papír prostě zamilujete. Na celkovém dojmu z knih určitě nese svůj podíl i skvělý překlad pana Medka. Taknádhernou češtinu totiž v každé dětské knize vidět nemůžeme.  

Nikdyuš, Divomor a Prázdnice nasadili opravdu vysokou laťku, které se ostatní middle grade série (alespoň v mých očích) prostě nedokáží ani přiblížit.
Miluju tu propracovanost kouzelného světa, skvělé postavy a to, že mě příběh zvládne vtáhnout, i když už dávno nejsem cílový čtenář. 

Doporučuju! Tohle si vážně přečtěte.Bez ohledu na to, kolik vám je let!

okeey
17.10.2023

Autorka třetí díl série Nikdyuš vystřelila do výšin. Strašně mě baví příběhy ve stylu fantasy, které je prvoplánově určeno pro děti a mládež, ale troufnu si říct, že si konkrétně tento příběh najde své čtenáře i mezi "dospěláky" a nebude jich málo.
V tomto díle nás čeká pomalejší rozjezd, ale pak vás kniha strhne jako lavina a vyplivne na konci s pocitem, že nechcete, aby příběh skončil.
Jedná se o příběh nadčasový, kde se v pozadí řeší i vážnější témata, což není úplně jednoduché do knihy tohoto žánru vpravit, to oceňuji.
Čtení jsem si moc užila, série má vše, co správné fantasy mít má a těším se na další knihy této autorky, protože mě její jazyková vybavenost a představivost velmi baví. Doporučuji všemi deseti, tohle si nemůžete nechat ujít!

lapetitedeny
11.10.2023 4 z 5

Morrigan Crowová se vrací ve třetím díle strhující middle grade fantasy ze série Nikdyuš. Má před sebou druhý ročník na Divinské akademii a konečně to vypadá, že ji začnou učit ovládat divomorské schopnosti. Jenže pak celý život v Nikdyuši ochromí záhadná nemoc, která dělá z divočichů pouhé nečichy. A nebyla by to Morrigan, kdyby se nerozhodla, že musí pomoct najít lék

Začátek knihy se může zdát trochu pomalý, na druhou stranu tak dává čtenáři čas si znovu připomenout všechny nikdyušské zvyky a zvláštnosti, na které mohl zapomenout, pokud od přečtení předešlých dílů utekl delší čas. Upřímně série o Morrigan Crowovou je jedna z těch, kde by se velmi hodilo mít k dispozici slovníček pojmů a také seznam postav a jejich schopností, protože už je jich opravdu hodně a člověk se v nich snadno začne ztrácet.

Později každopádně kniha nabere typické svižné tempo a začne nezapomenutelná jízda plná jedinečného humoru, nikdyušských absurdit a samozřejmě spousty napětí. Morrigan navíc nezaměstnává pouze epidemie Prázdnice, ale také její vlastní schopnosti, které může v Divinské akademii konečně začít rozvíjet. Děj postupuje chronologicky a poměrně rychle navzdory tomu, že v knize od začátku do konce uběhne víc než jeden rok. To příběhu dodává na realističnosti, protože události na sebe až do konce plynule navazují a zápletku dál budují, nic se nevyřeší jen tak přes noc.

Z jazykového hlediska pak samozřejmě nemohu nezmínit překlad Vladimíra Medka, který je již tradičně velmi vydařený. Pomyslný škraloup na překladu ale bohužel představuje větší množství chyb, které se v knize vyskytují Jedna je už dokonce v oficiální anotaci na zadní straně knihy.

Morrigan sama o sobě je velmi dobrá hrdinka a je skvělé sledovat, jak roste. Pořád je to třináctileté dítě, které má tendenci motat se do „dospěláckých“ záležitostí a řešit problémy, které by řešit nemělo. Věci jí nevychází na první dobrou, dělá chyby a potom je napravuje, učí se a rozvíjí dál. Pomalu taky začíná dospívat, utvářet si vlastní názory, a hlavně zpochybňovat autority kolem sebe.

S tím souvisí i jedna z věcí, kterou jsem si na knize velmi užívala autorka zde totiž postupně začíná připravovat půdu pro trochu vyspělejší a komplexnější témata. Zasévají se tu semínka pochybností vůči Divinské společnosti a tomu, jak vedení Nikdyuše funguje, otevírají se více politická témata a řeší se i předsudky a nenávist vůči menšinám. To všechno na pozadí epidemie, která nejspíš mnohým čtenářům připomene covid-19, což celou atmosféru ještě zesiluje. Svět, do té doby tak bláznivý, zábavný a odlišný od toho našeho, se díky tomu najednou zdá člověku zase o něco bližší. To je vlastně další věc, za kterou si kniha zaslouží velkou pochvalu její svět se totiž neustále dál rozšiřuje a s každým dílem se o něm dozvídáme něco nového.

Stejně jako je Morrigan dobře zpracovaná hrdinka, je i Ezra Squall skvěle napsaný záporák. Málo kdy se stane, že by mě nějaká záporná postava takhle bavila. V jeho případě jsem ale nadšená z každé nové informace, protože je to komplikovaný charakter a jeho motivy zjevně nebudou úplně tak jednoduché, jak se na začátku zdálo.

Prázdnice drží podobnou kvalitu jako předchozí díly a ani v nejmenším nezklamala. Je to zkrátka báječné pokračování ještě báječnější série, která si zaslouží mnohem víc pozornosti, než kolik se jí momentálně dostává. Najdete v ní totiž akční a napínavý příběh se skvělými postavami umístěný do světa, jenž vám učaruje svou bláznivostí. A navíc je to ten typ knih, které dokážou propojovat mladší i starší čtenáře, protože baví bez ohledu na věkovou kategorii.

----
Kniha mi byla poskytnuta na recenzi společností Albatros Media.

25veronika3
30.09.2023 5 z 5

Bože, co na tohle říct. Já tu Jessicu prostě žeru. Každá kniha parádní, čtení něco skvělého, svět, který vytvořila, je vážně báječný. Miluju Nikdyuš, miluju Ducelion, miluju Fen. Prosím, ať je další díl rychleji, než tento! Další 4 roky vážně nedám.

padajicidvere
22.09.2023 5 z 5

Jupiter je zlatíčko. Naprosto si mě získal už v prvním díle svou radostnou povahou a bezstarostností. Stejně jako jezdec draků, ten je svým čistým srdcem a svou vřelostí neodolatelný. Návrat do hotelu byl jako návrat domů. Škoda že nebylo víc jízdy na paraplové dráze.
Osobně jsem tým Ezra, nemůžu si pomoct, ale působí jako ohromný sympaťák :D
Mog je čím dál víc samostatnější a svá.
Nápad s knihovnou je senzační, nikdy by mě nenapadlo, že lze něco takového vytvořit.

Kam se nám podělo jaro? Skončily zimní prázdniny a najednou jsme v létě? Celkově mi přišlo, že děj byl strmý a nepůsobil na mě dojmem jednoho roku, ale pár týdnů.

Co je ale hrůza, a autorka za to nemůže, jsou nekonečné chyby a překlepy, to je příšerné!

MargotWolandov
17.09.2023 4 z 5

Byl by to moc pěkný literární zážitek nebýt těch všudypřítomných pravopisných chyb i překlepů. Po 'zjevyt' na straně šedesát sedm jsem musela přestat číst a rozdýchat to. A nevhodná volba slov se zde vyskytuje také, místy jsem měla pocit, jako by to překládal nějaký cizinec nebo google překladač. Trochu mi připadá, jako kdyby to i psal někdo jiný, vytratila se dokonce i většina humoru a milé atmosféry z předchozch dílů, a to mě moc mrzí.
Dávám čtyři hvězdičky, a to kvůli onomu evidentně neokorekturovanému překladu. Jinak s příběhem je za mě téměř všechno v pořádku.

Marthas
12.09.2023 4 z 5

3,5/5 Třetí a zatím poslední díl je trochu něco jiného než dva předchozí. Zdá se mi mimo jiné, že je tam méně přímé řeči, za to více popisu situací. Místy jsem měla až pocit, zda to nepsal někdo jiný. Překlad je slušný, ale co je ostudné je korektorská nebo sazečská práce odvedená na tomto díle. V celé knize se to jen hemží chybami, překlepy a občas i nějakým slovem, které by mělo vhodnější varientu. Už na obálce knihy v ofiko anotaci je chyba. Pak následuje zhruba 100 stran, které jako by skoro neviděli korektoři a redaktoři. A s malými pauzami to pokračuje po celou knihu. Mám podezření, že vydavatelství, které mělo jistě spoustu potíží s vydáním knihy, aby to postrčilo, vynechalo a anebo omezilo finální proces kontrol a opravdu nevím, zda se jim tento krok vyplatí, proto taky nemohu dát plný počet hvězd. Jediným možným důvodem, proč najednou takový kalup, se mi zdá, že hrozilo vypršení autorských práv. Tato zdánlivá nepřítomnost redakce je naštěstí jediná chyba knihy, i když podstatná. A je to velká škoda, už i jen proto, že je to poslední dílo pana V. Medka.
K samotné knize: Dějově trochu přitvrzuje a docela slučně se to zamotává. Pro někoho překvapivé, pro mne úplně ne. Stále originální a hlavně barevné líčení života jedné "prokleté" dívky, do kterého je celkem umě zamíchána i trocha satiry na společnost, v níž žijeme. Přesto ale hořím nedočkavostí, svírat v rukách další díl, ať už mu u nás budou říkat Stříbrnice: Tajemství Morrigan Crowové anebo to přeloží jinak. Doufám, ale že se příště vydavatelství vyvaruje mnou zmiňovanách chyb a já si budu moci dalšího cvalouška hezky zařadit do sbírečky a tentokrát bez tolika chyb, protože ten cliffhanger nebyl vůbec špatný.