Nietzsche v Nice

Nietzsche v Nice https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265343/mid_nietzsche-v-nice-265343.png 4 15 7

Dvaadvacetiletá Cécile, která pracuje jako pokojská v malém penzionu v Nice, je zvyklá na ledacos, ovšem o tak zvláštního hosta se dosud nikdy nestarala. Zdá se, že je vůči jejím půvabům naprosto imunní, jako posedlý neustále píše jakési zcela nesrozumitelné texty, trpí příšernými bolestmi hlavy – a přece se tu a tam začne chovat neuvěřitelně lehkovážně a vesele. Cécile posléze pochopí, že onen podivný pán jménem Nietzsche hodlá dokázat veliké věci – a ráda by mu pomohla. Na základě reálných událostí a životopisných faktů souvisejících s Nietzscheho pobytem v Nice, v jeho osudovém městě, v němž napsal podstatné části svého zásadního díla Tak pravil Zarathustra, spřádá Christian Schärf chytrý, vtipný a čtivý román. V textu jsou použité formulace z dopisů, které Nietzsche napsal v letech 1886–1890, čímž román získává na autenticitě. Autor vykresluje pečlivý a přesvědčivý portrét slavného filozofa a osvětluje nejrůznější stránky jeho povahy – představuje ho jako člověka nepochopeného, ztraceného, šíleného, geniálního – a především svobodného.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Portál
Originální název:

Ein Winter in Nizza , 2014


více info...

Přidat komentář

puml
06.04.2024 3 z 5

Zajímavé téma a zpočátku i docela dobré čtení, žel časem se ty "rozhovory" stávají dosti nesnesitelnými. Chápu, že chtěl autor přiblížit Nietzscheho běžnému čtenáři. Ale ve výsledku to působí dost rozpačitě. Líbil se mi popis vztahu Nietzscheho a Lanzkyho. A ten závěr je také povedený. Cením téma, ale zpracování nic moc. Ale jako četbu na cestu do Nice bych to doporučil. Atmosféra Nice období fin de siécle je popsána dobře.

Petr.c17
12.09.2020 4 z 5

Kniha je napůl dokument s tím, že se často cituje z různých deníků osob, které s Nietzschem přišli do styku, např.pokojská Cécile nebo Dr.Paneth. Což mi vyhovuje a dobře se kniha čte. Nevěděl jsem a často mě to pobavilo, že Nietzsche byl v podstatě napůl blázen, hypochondr atd. Dnes by možná skončil když ne v blázinci, tak v invalidním důchodu.
Rád bych zde jen poznamenal, že výlet, který mu navrhla Cécile do nedalekého Ezé, kde by mohl Nietzsche zažít svou posedlost světlem - má tam být světlo nejoslnivější - tato lokalita existuje a ona cesta vzhůru, kterou stoupali se nazývá Chemin de Nietzsche - je to směrem z Nice k Monaku a na internetu jsou fotky a zprávy lidí, kteří tudy šli. Vypadá to tam opravdu nádherně - čili dobrý tip na výlet. viz https://www.tripadvisor.cz/Attraction_Review-g187222-d545927-Reviews-Chemin_de_Nietzsche-Eze_French_Riviera_Cote_d_Azur_Provence_Alpes_Cote_d_Azur.html


AdamMez
15.05.2020 2 z 5

Beletrizovaný životopis soustředěný na krátké období v Nietzscheho životě. Z pohledu hodnocení knihy jako součásti krásné literatury je kniha bohužel téměř neodpustitelně stylisticky nezajímavá a umělecky nehodnotná. Osobně jsem měl velký problém se systémem rozhovorů tvořených nepřímou (a v některých případech dokonce polopřímou) řečí. Vzhledem k tomu, že originál vznikl v němčině, v níž se tyto stylistické jazykové jevy zásadně neliší od češtiny, nepředpokládám, že by šla tato výtka na vrub překladateli.

Životopisná hodnota knihy je zase narušena samotným beletristickým přístupem, díky kterému není nikdy jasné, které popisované události jsou pravdivé a které jsou pouhou uměleckou fikcí.

Chtěli-li bychom ke knize přistupovat jako k prostředku nenásilného seznámení s myšlenkami ústředního filosofa, lze knihu shrnout otřepaným schématickým názvem "will to power for dummies".

Medvědářka
20.05.2016 5 z 5

Tuhle knihu jsem chtěla několikrát přestat číst, ale pokaždé jsem v ní objevila nějakou zajímavou myšlenku, která mi to nedovolila. Četla jsem dál a dál a na konci jsem si řekla - WAU , tak takový konec jsem nečekala. Příběh je svým způsobem hodně zajímavý a budu ho vstřebávat ještě dlouho.

panjan
14.02.2016 3 z 5

Čteno bez znalosti Nietzscheho díla, tzn. vytrženo z kontextu jeho filozofie. Ač zde náznaky jeho myšlenek jsou, zůstává tato kniha pro mne nepříliš poutavým příběhem z jedné životní etapy jednoho asketického poustevníka.

ideal_alien
25.01.2016 3 z 5

Nesedl mi autorův styl psaní, ale i tak se mi kniha líbila. Myslím, že autor mohl přidat trochu přímé řeči. Jsem přesvědčena, že i když je kniha mimo můj věkový výběr, tak mi něco dala.

MartinaF
31.12.2015 4 z 5

Pobyt Nietzscheho v Nice v období, kdy vzniká jeho Zarathustra. Bylo zajímavé se dozvědět něco o filozofovi, kterého jsem moc neznala.

Četla jsem už několik beletrizovaných životopisů, tento řadím k průměru.

Štítky knihy

19. století filozofové Friedrich Nietzsche, 1844-1900 cesty a pobyt Nice (Francie)

Autorovy knížky

Christian Schärf
německá, 1960
2015  71%Nietzsche v Nice

Kniha Nietzsche v Nice je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce21x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x