Nicky a Věra

Nicky a Věra https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483285/bmid_nicky-a-vera-JQ9-483285.jpg 5 66 14

Nová kniha Petra Síse vypráví skutečný příběh o holocaustu, který by neměl být zapomenut. Mladý Angličan Nicholas „Nicky“ Winton se v roce 1939 podílel na záchraně dětí a jejich převozu vlaky z Prahy do Londýna. Věra Gissingová je jednou ze zachráněných dívek. Opravdoví hrdinové bývají často nenápadní a skromní. Vizuálně působivé zpracování využívá autorovy charakteristické mapy, bludiště i razítka, jemné akvarelové obrázky skrývají tajemné perokresby. Kniha o odvaze a slušnosti je inspirující i pro dnešní dobu – všichni se totiž rodíme svobodní a sobě rovní, všichni máme stejné právo na život.... celý text

Literatura naučná Historie Pro děti a mládež
Vydáno: , Labyrint
Originální název:

Nicky & Vera , 2021


více info...

Přidat komentář

monushka
07.02.2024

Hezky zpracovaná kniha s těžkým tématem. Dceři ve třetí třídě byla kniha doporučena paní učitelkou pro seznámení se s holocaustem. Přečteno jsme měly během chvilky, dceru zaujaly obrázky a i příběh zachráněných přeživších dětí.

Termaap
17.07.2023 5 z 5

Kdybych byla herečka a měla bych zahrát opravdu smutnou, plačtivou scénu, stačilo by mi říct pouze jediné: Nicholas Winton. Pro mě je to asi nejdojemnějši skutečný příběh vůbec. Jako náctiletá jsem viděla dokument, kde se onen skromný hrdina, pan Winton, setká se zachráněnými dětmi a je to neskutečně silné! Stačí mi na to jen pomyslet a už mě někde vzadu v hlavě tlačí slzy, deroucí se na povrch. Když jsem zjistila, že o Nicholasi Wintonovi vyšla kniha určená pro děti a mládež, hned jsem si ji koupila. U takovýchto těžkých témat (válečných obzvlášť) mě velmi zajímá, jak je autor pojme a zda se mu podaří čtenáře neděsit, ale především informovat. Tady se to myslím povedlo perfektně a kniha je nejen obsahově, ale i výtvarně velmi povedená.


Zuzvil
15.05.2023 5 z 5

Petr Sís je autorem mnoha skvělých knih, ale tohle je skvost, nádherná věc. Jak dokázal převyprávět a poupravit pro dětského čtenáře osudy dětí, které byly zachráněny panem Wintonem, je neskutečná a bravurní. Graficky je kniha také velmi vyvedená a já jsem moc ráda, že zrovna díky ní jsem dceři vysvětlila v hrubých rysech (zatím stačí takto vzhledem k věku - 9 let) co byl holocaust, atd. K přečtení rozhodně doporučit musím, protože toto je vlastně pomůcka pro čtení s dětmi těchto těžkých témat.

Karolína18
03.05.2023 5 z 5

Bomba! Opravdu perfektní provedení. Kniha se dá rychle přečíst, předat informace i méně zdatným čtenářům. Krásné ilustrace, krásné napsáno. Velmi oceňuji už jen záměr, toto téma zprostředkovat dětem.

bibi.r
11.01.2023 5 z 5

Sákriš. Zase jsem to obrečela. Příběh Nicholase Wintona ze mě vždycky udělá plačku.

Je to tak neuvěřitelné, ale ono se o fakt stalo...
A Petr Sís svým úžasným stylem to posunul zase o level výš. Co dodat.

TerJac
02.08.2022 5 z 5

Kdo zná Petra Síse a příběh pana Wintona musí mu být jasné, že kniha bude ukrývat něco velkého. Knihy pana Síse vždy osloví svou nápaditostí a zpracováním, stejně jako témata, která si vybírá. A byť tohle téma bylo tentokrát smutné, stejně to byla pastva pro tělo i duši.

MilackovaN
27.05.2022 5 z 5

Pan Nicholas Winton je osobnost, kterou by měli znát všichni lidé světa, a to i děti. Krásný, dojemný příběh o skromném muži s obrovským srdcem.

simon9946
16.03.2022 5 z 5

Velice smutný komiks, doporučuji.

Veronty
21.02.2022 5 z 5

Smutná a zároveň krásná kniha o nenápadném hrdinovi. Je až neuvěřitelné, jak pár kratičkých vět a několikero obrázků může obsáhnout tak velkou tíhu tehdejší doby. Svět by byl o tolik lepší, kdyby v sobě lidé našli alespoň malou část Nickyho dobroty.

essterkaa
10.01.2022 5 z 5

Nádherně zpracovaná kniha jak textově tak ilustrovaně. Petr Sís opět nezklamal. Musím říct, že mě velmi potěšilo i zpracování příběhu Nicholase Wintona. Tento člověk byl opravdu velký hrdina, i když on si to o sobě nemyslel. Myslím si, že je skvělé dětem předkládat příběhy právě takovýchto lidí, kteří oplývali neskutečnou odvahou a skromností, a které si můžou vzít za krásný vzor.

triatlet
04.01.2022 5 z 5

Když geniální výtvarník zpracuje příběh Nickyho Wintona čtenář oněmí úžasem.
Těším se že při dalším listování objevím nové detaily.

ČV 2022: 7. Kniha, jejíž autor je o 22 let starší než já

Jizi
28.12.2021 5 z 5

Životní osudy sira Nicholase Wintona a jednoho z dětí, kterému díky odvaze, hluboké sounáležitosti a neschopnosti nečinně přihlížet zachránil život.
Nádherné ilustrace Petra Síse, text jemný jako slza, které se sotva ubráníte (a pokud ano, pusťte si záznam pořadu BBC, v němž se Nicky se svou Věrou a dalšími zachráněnými dětmi poprvé po desítkách let setkal, aniž by předtím tušil, koho uvidí - tak a vidíte, už brečíte i vy).
Velký příběh a velkém člověku, hrdinovi, který to, co udělal, považoval za samozřejmost, o níž není potřeba nikomu nic vykládat (ani vlastní ženě ne).
Kdybychom tak měli víc takových Nicolasů.

kamibe
26.12.2021 5 z 5

Pro Petra Síse bych mohla vybírat jen samé superlativy. Málo textu, jen to nejpodstatnější, o to víc se však můžu nořit do jeho ilustrací a číst v nich dál a dál. Nevím, jakými slovy by se dala ocenit jeho schopnost seznamovat děti s velkými postavami našich dějin. Činí to však tak působivě, že jeho knihy může obdivovat čtenář jakéhokoli věku.

Barolenka
01.11.2021 5 z 5

Krásná kniha. Fascinující příběh, úžasné ilustrace.
"Tiché a nesmělé hrdiny jsem však opomíjel....byl to člověk, který viděl, že je něco špatně, a snažil se to napravit, ale přitom se nikdy za hrdinu nepovažoval."