Nezvyčajné priateľstvá vo svete rastlín a zvierat

Nezvyčajné priateľstvá vo svete rastlín a zvierat https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406405/mid_nezvycajne-priatelstva-vo-svete-ras-bfw-406405.jpg 4 29 9

Kocúrovi Homérovi chýba ozajstný priateľ, a tak sa vydá do sveta hľadať ho. Najprv sa však musí zamyslieť, čo je v priateľstve najdôležitejšie. Vzájomná pomoc, nezištnosť alebo vernosť? Počas putovania stretáva pozoruhodné dvojice: mravca a vošku, štítovca a žraloka, opicu kapucína a figovník, vlka a krkavca, bociana a vrabca, korytnačku sloniu a Darwinowho ostrovčana a veľa ďalších. Podarí sa Homérovi nájsť spriaznenú dušu? Emilia Dziubaková nádherným spôsobom spája príbeh o priateľstve so zaujímavosťami zo života zvierat, rastlín a húb.... celý text

Literatura naučná Pro děti a mládež
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Niezwykle przyjaznie. W swiecie roslin i zwierzat


více info...

Přidat komentář

jasminecka
23.09.2023 4 z 5

Napad zajimavy, provedeni prijatelne - kniha neni tak preplacana, jako jine od tehle autorky... detem se libila, podle veku je zajimaji bud obrazky, nebo text.
Zajimavy napad na test, jaky jsi kamarad, na konci knihy.

MilackovaN
15.11.2021 5 z 5

Krásně ilustrovaná knížka, která byla velice poučná i pro mě, jakožto dospělého. Je tam spousta informací, někdy možná až moc. Ale pro nějakého zvědavého milovníka přírody a zvířátek může být přínosná.


barcc85
01.05.2021 5 z 5

Jako vždy překrásné ilustrace...a plno zajímavých informací o kterých jsem doposud neměla tušení.

Možná někdo namítne ze kniha je encyklopedii....a tudíž je pro starší, přesto doporučuji všem. 3 lety synek ji miluje...umí již převyprávět různá zvířecí spojenectví a tolik legrace při předvádění,jak to mezi zvířaty funguje, už jsme si dlouho neužili.

muchomurka
29.05.2020 3 z 5

Na knížku jsem byla zvědavá a natěšená a nakonec jsem byla zklamaná. Kresby a celá knížka vyznívala dosti ponuře, naší malé se vůbec nelíbila. Informace jistě zajímavé, ale podané takovým nudným způsobem. Ani kvíz na konci to už nezachránil. Jsem ráda, že jsme ji měli jen půjčenou z knihovny.

TaLu
12.02.2020 5 z 5

Knihu jsme si koupili kvůli ilustrátorce a autorce, se kterou prožíváme díky jejím kouzelným obrázkům skvělá dobrodružství. Tentokráte se malý čtenář dozví o různých typech přátelství, soužití a využívání. Jak by řekli dospělí, poučíme se o symbióze nebo parazitismu. Vnučku kniha bavila od začátku do konce a určitě se k ní budeme pravidelně vracet. Já se dozvěděla, že může dojít ke zkřížení ledního medvěda a grizzlyho a výsledkem je pizzly. Hlavně mi neříkejte, že jste to všichni věděli, nebo se jako babička začnu stydět, že mě tato informace v životě minula. Na úplném konci je několik otázek a z výsledku testu se dozvíte, jaký že jste vlastně přítel. Přiznám se, že z opatrnosti jsem si počkala, až vnučka nebude poblíž. Jsem typ fazolka říznutá krevetkou, a mohu směle prohlásit, že to mohlo být i horší. Oceňuji, že žádná barva (výsledek testu) není vyloženě negativní a nevezme človíčkům naději, že právě oni jsou a budou těmi nejlepšími kamarády pro někoho dalšího !

JessieEx
12.02.2020 3 z 5

3,5*
Od této knížky jsem čekala něco úplně jiného. Po zběžném prolistování mě ani syna nezaujala. Po pozornějším pročtení musím říct, že informace jsou rozhodně zajímavé, je tu i příběh, kvíz na konci mě nezaujal, obrázky jsou sice hezké, ale nepřehledné a tmavé. Jedná se totiž o knížku pro starší děti, což jsem netušila, zmátlo mě, že je to leporelo. Chtěla jsem knížku poslat dál, ale nakonec jsem se rozhodla počkat, jestli syna nezaujme třeba za pár let :)

fis.rena
09.02.2020 5 z 5

Kocourek Mourek nás provází úžasně ilustrovanou knihou o přátelství v téměř každém odvětví zvířecí říše. Mně se propojení Mourkova vyprávění a encyklopedického vysvětlení líbí a vnímám ji jako plus pro čtení i staršími dětmi. Vědomosti jsou tu předkládány nenásilnou,pohodovou a milou formou,aby to děti bavilo. Co děti...já jsem taky učarovaná :) Na konci je testík na téma "Jaký jsi kamarád?",kde se ve výsledku dozvíme,jakému zvířátku jsme podobní.

efka.saf
25.01.2020 4 z 5

Téměř ve všem souhlasím s komentářem pode mnou. Kniha patří mezi dětské kousky, které jsou atraktivní svým krásným výtvarným zpracováním. Tvrdé stránky zaplněné příjemnými ilustracemi po celé jejich ploše jistě zaujmou nejedno dítě (či dospělého). I vypravěč kocourek Mourek mě potěšil, zaradovala jsem se, že kniha je beletristicky pojata, ale jen do chvíle, než jsem se dočetla k popisu prvních přátelství. Zde autorka najednou přepla a z beletrie se stává encyklopedie. Kniha tak na mě působí zvláštně roztříštěně, jakoby se autorka nemohla rozhodnout, kterou formu použít, proto to smíchala dohromady. Ale v tomto případě je méně více. Kocourek, který je nám průvodcem, působí roztomile a dětsky naivně, což by jistě ocenili nejmenší čtenáři/posluchači, zatímco popis přátelství mi přijde zacílené svojí encyklopedičností spíš na starší. Zajímavým zpestřením je test na konci. Nejdřív mi přišel nápad trochu laciný, ale vyhodnocení, kterému zvířátku se podobáš, bylo vlastně docela milé, trefné a do knihy pasující. Za mě 3 a půl hvězdy, ale za pěkné vizuální zpracování zaokrouhluji nahoru.

Fantasysvet
29.07.2019 4 z 5

Projekt poľskej ilustrátorky Emilie Dziubakovej tak trošku pripomína detské encyklopédie Pavly Hanáčkovej. V ich duchu sa nesie celé rozprávanie, ale aj edukačný podtón, rozdiel môžeme nájsť v menej praktickom prepojení beletristickej časti s časťou faktografickou. Emilia Dziubaková chcela rôzne zvieracie či rastlinné kuriozity okrášliť netradičným sprievodcom. Jej kocúra Homéra si zamilujete. Pripomienky aj štýl interpretovania rôznych Homérových prečo? prekypuje jemný detským humorom, ale vytráca sa v momente, keď dochádza k vysvetleniu istého živočíšneho javu. A pri tomto konkrétnom vysvetlení sa vám jednoducho oba štýly pobijú a vy máte na každej strane pocit, že jednému alebo druhému rozprávaniu niečo chýba.

Toto menej praktické spracovanie textu ale zachráni malé prekvapenie na konci knihy. Kvíz o priateľstve pobaví aj dospelého čitateľa a deti odmení zaujímavými výsledkami. Poniektorých čitateľov motivuje k tomu, aby po podobnom knižnom fonde siahli aj v budúcnosti, pretože oplýva dobrodružnými cestami bohatými o skvelé informácie. A učiť sa, sa dá, nakoniec, aj takouto hravou formou.