Neuvěřitelné technologie starověku

Neuvěřitelné technologie starověku https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120879/neuveritelne-technologie-staroveku-120879.jpg 3 8 4

Autor se za pomoci kombinace faktů a spekulací snaží svým čtenářům přiblížit svět starověkých technologií ve srovnání s těmi dnešními, a tím potvrdit vyspělost dávných civilizací. Jednotlivé technologie jsou v knize řazeny od nejjednodušších, jako je zavlažování, rozvody vody a odpadu, až po pokročilejší, které představují například metalurgie a elektřina. Odtud je již jen krůček ke spekulacím o starověkých raketách, atomových válkách v oblasti nynějšího Údolí smrti v Kalifornii či myšlence celosvětového energetického systému. Publikace je čtivá, nehraje si na seriózní vědeckou práci, a tak jistě potěší každého milovníka záhad starověku.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Technology of the gods , 2002


více info...

Přidat komentář

vlkcz
24.02.2024 2 z 5

Velký potenciál zůstal nevyužit. Jednak historickými nesmysly, jak píše honajz, jednak chybějící strukturou a přeskakováním mezi tématy. Dlouhé citáty z knih jiných autorů jsou únavné, jakkoli jsou mnohdy na vyšší úrovni než autorův vlastní text.
A úroveň překladu tomu nasazuje korunu. Nejdřív jsem si myslel, že je to dáno tím, že se překladatel neorientuje v terminologii, která se v tomto typu literatury objevuje, o to větší bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že jako spolupřekladatel je uveden "záhadolog" Jaroslav Mareš, který by s ní měl být dobře obeznámen.
Části o pyramidách zajímavé, ale celkově už jsem četl na toto téma mnohem zajímavější knihy.

Luigi1
06.09.2023 2 z 5

Autor mě zklamal popisem s popisem přeskáčkou hopsa hejsa


honajz
18.10.2013 1 z 5

Neskutečné blábolení. Míchání jablek s hruškami, upravování fakt, jak se mi hodí, a hlavně neskutečná ukecanost. Samotný úvod se neskutečně vleče, obsahuje spíše nějaké dojmy a zoufalou snahu je nějak pojmenovat. Ale hned, jak se přistoupí k faktům, už jede jeden nesmysl za druhým. Třeba hned úvodu blábolí cosi o tom, že křesťané zničili a vypálili po roce 431 alexandrijskou knihovnu a pak táhli dál a roztrhali na kusy Hypatii. Přitom ale alexandrijská knihovna byla vypálena už v roce 48 př. K., potom v roce 220 po K., pak v roce 389, ale byla obnovena a zničena až Araby v roce 643. Hypatia pak byla zabita alexandrijskými občany v roce 416 a šlo o oblíbenou „zábavu“ alexandrijských zabíjet některé své významné osobnosti, když se jim znelíbily. Tohle vše píše proto, aby dokázal, že středověk byla doba temna, kdy byla věda potlačována. Což je už blbost největší ze všech, protože všechny moderní západoevropské vědy vznikly na základě středověkého zájmu katolické církve o vědy, zvláště jezuitů, kteří třeba jako první založili astronomickou observatoř v Evropě.

tenax
12.10.2013 2 z 5

Atraktivní námět, který mám rád. Bohužel mě kniha velmi zklamala, protože autor skáče z jednoho tématu ke druhému, některé zmíní jen pár větami, jiné probírá velice obšírně včetně mnohastránkových citací jiných knih na toto téma. Mnoho věcí je navíc podáváno značně nesrozumitelně a je těžké odhadnout, co jde na vrub autora a co je vinou překladu, který je velice špatný, terminologie je zmatená (např. křišťálová čočka - krystalová čočka) a obrazový doprovod (resp. jeho reprodukce) velice nekvalitní. Škoda.

Kniha Neuvěřitelné technologie starověku je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Knihotéce13x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x