Tajný vesmírný program v Antarktidě

Tajný vesmírný program v Antarktidě https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482028/bmid_tajny-vesmirny-program-v-antarktide-3Y1-482028.jpg 3 5 4

V roce 1945 prý Hitler prohlásil, že udržení Prahy by mohlo Třetí říši vyhrát válku, protože se tam vyvíjela nová technologie. Z téhož důvodu prý 3. armáda amerického generála George Pattona spěchala ke Škodovým závodům v Plzni místo na Berlín. David Childress, populární spisovatel a hvězda pořadu Vetřelci dávnověku na History Channel, přichází s neuvěřitelným příběhem o nacistických ponorkách a tajných zbraních v Antarktidě i jinde ve světě. Zkoumá prazvláštní život a smrt Rudolfa Hesse, ale také tajemství Jamese Forrestala a tajné skupiny zvané MJ-12. Zajímá se o operaci Highjump vedenou v roce 1947 admirálem Richardem Byrdem a bitvu, která údajně proběhla v Antarktidě s nasazením létajících talířů. Při operaci Paperclip po skončení druhé světové války nacisté infiltrovali letecko-kosmické společnosti, bankovnictví, média a americkou vládu včetně NASA a CIA. Childress odhaluje, že nacisté za druhé světové války vybudovali tajné základny na celé řadě míst, například v Grónsku, na Kanárských ostrovech, v Tibetu a Antarktidě. Pojednává o tajné německé ponorkové flotile, která hlídkovala v Atlantickém a Jižním oceánu ještě desítky let po válce. Zkoumá tajemství německého vesmírného programu a jeho létajících disků a trubicovitých letounů; příslušnou utajenou technologii včetně antigravitačního pohonu; podzemní a podledovcové základny; podivné události probíhající v Jižní Americe; a tajné základny na Měsíci a Marsu. Autor se dále zamýšlí nad možným sloučením nacistických zdrojů v Antarktidě s americkými a využitím Antarktidy jakožto vesmírné základny pro dopravu na tajné vesmírné stanice na zemské oběžné dráze i pod povrchem Měsíce. Dále zkoumá vojenské vesmírné programy – Solar Warden, Lunex a projekt Horizon. Provozují americké vesmírné síly utajený vesmírný program, který drží na oběžné dráze kolem Země obří lodě a zaměstnává stovky astronautů jako jejich posádky? Kniha obsahuje také šestnáctistránkovou barevnou přílohu. David Hatcher Childress (nar. 1. června 1957) je americký autor a majitel nakladatelství Adventures Unlimited Press, které bylo založeno v roce 1984 a specializuje se na knihy o neobvyklých tématech, jako jsou starověká tajemství, nevysvětlitelné jevy, alternativní historie a historický revizionismus. Předmětem jeho výzkumu je krom jiného Atlantida a Lemurie, posun pólů, dutá země, předkolumbovský transoceánský kontakt, potlačované technologie, Nikola Tesla, volná energie, UFO a starověcí astronauti, antigravitace, létající vimány, tajné společnosti, ale také kryptozoologické jevy jako yetti a sněžný muž. Sám sebe Childress často označuje jako „neposlušného archeologa“.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie , Záhady

Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

Antarctica and the Secret Space Program


více info...

Přidat komentář

Luigi1
06.09.2023 4 z 5

Zajímavě napsaná historie

woita
07.08.2022 2 z 5

Jde o velké shrnutí všeho možného, co lze nabalit na konspiraci kolem nacistů a Antarktidy. Nejde tedy jen o údajnou základnu 211, operaci High Jump, nebo u-boaty operující ještě řadu týdnů a měsíců po skončení druhé světové války. Zmíněný jsou i taková téma jako UFO, teorie o duté zemi, MJ-12, projekt bombardér Amerika, výpravy nacistů do Tibetu a Jižní Ameriky. Tyto údaje dává do kontextu i s mnoha význačnými osobností té doby, jako Rudolf Hess, polárník Byrd či ministr námořnictva Forrestal.

Kniha předkládá takový mix informací až se z toho oči protáčí. Ale jen trochu znalému tématu a dalších historických souvislostí dojde po začtení, že kniha i přes svou tloušťku spíše klouže po povrchu a pouze místy rozvíjí detaily. V několika případech kniha vůbec nic kloudného ani nesděluje, např. v publikaci lze najít i fotografické dokumentace jako Byrduv Snow Cruiser (obrovské polární vozidlo s hydroplánem), ale souvislosti daného prostředku s tématem knihy nulové (autor se zřejmě snažil u neznalého čtenáře vyvolat dojem, že daný vůz byl součástí operace High Jump, což nebyl!)

Je až s podivem kolikrát autor cituje jiné spisovatelé zaobírající se stejným tématem, stejně tak Wikipedii, jako plnohodnotný zdroj, a podobně považuje řadu seriálů a filmů, ve kterých se objevují tajné základny nacistů, např Indiana Jones s archa úmluvy, za regulérní ilustraci takové báze. Na to z kolika zdrojů kniha čerpá, cituje a inspiruje se, je téměř nemožné narazit na ucelenější závěry či stanovisko samotného autora. V  pouze několika výjimečných momentech, kterých by se dalo započítat na prstech jedné ruky, zaznívá z úst autora pohrdání s výroky jiných lidí a předkládá smysluplnější vysvětlení nebudící pokus šokovat.

Ke konci knihy se do popředí dostávají zkazky z posledních let o dění na Antarktidě. Slyšíme o tajných amerických základnách, pohřbených vesmírných korábech a až milióny let starých stavbách. Vše to zní jako z filmu Věc (Thing), ve kterém výzkumníci našli ztroskotanou mimozemaskou loď. Není nezajímavé, že právě v této části autor projevuje největší pýli vyvrátit zprávy od insaideru, jako by torpédoval své vlastní dosavadní úsilí na předchozích téměř 400 stranách nás přesvědčit o opaku. Skoro to znělo jako by se chtěl vyhnout závěru o pravdivosti mýtů a nechat vše na čtenáři.
Proto čím déle jsem to četl, tím více se mi zdálo, že se vzdaluji skutečnosti a pohybuji se ve vyfabulovaném světě, ve kterém nacisté obývali své skryté základny na pólech, v Tibetu a Jižní Americe ještě v počátcích 60. let. Nacisté měli být těmi, kdo stáli za vzestupem studenoválečného napětí, ti, jež vystupovali v pozadí jako šedá eminence na světovém dění a byli to i údajně také oni, jež následně stáli za koncem studené války, když se k moci dostala nová generace v čele Čtvrté mocnosti.

Autor vskutku vyniká v kombinatorice neslučitelného, že kdyby se snad rozhodl na základě tohoto sepsat sci-fi román s trochou konspirace a politického thrilleru, tak tu máme zajímavé brakové čtení nepodobné Ledozem Hauneebu. Knihu lze doporučit jen ztěží a jen tomu, kdo o UFO na jižním pólu ve spojení s nacisty, ztracenými ponorkami a operaci High Jump nikdy neslyšel a chtěl by o tom něco více vědět. Přitom nemá přehled a ponětí o dalších přidružených tématech z oblasti raketové vědy, UFO, historie i politiky, které se k tématu mohou vztahovat. Pro znalé mohu knihu doporučit jen jako kostru na kterou lze nabalit znaslosti z jiných "fundovanějšich" a komplexnějších publikacích ze stejného okruhu.


Eicherik
24.07.2022 4 z 5

Nejdřív se musím vyjádřit k tomu trochu matoucímu názvu knihy. Ten je takový, protože se částečně jedná o spis ufologický. Větším dílem se ale publikace věnuje nacistickým záhadám a okultismu. Vedle zajímavých témat, jako byla pověstná operace Highjump, základen ukrytých v Antarktidě a Tibetu, tajných měst v Jižní Americe, diskovitých a dálkových letounů, mě nejvíce oslovila pasáž, která se týkala Černé flotily německých ponorek a jejich skrytých základen a činností. Poslední kapitoly byly na můj vkus už přemíru ufologické. Záporně hodnotím, že autor pustil místy až moc prostor fantazii, často se odvolává na Wikipedii a slovo dává i vyloženým bláznům. Kladně hodnotím bohaté ilustrační materiály. A ještě jeden osobní postřeh: Přijde mi podivně náhodné, že v srpnu 1987 Rudolf Hess, jemuž je v této knize věnována celá kapitola, spáchá za podezřelých okolností sebevraždu. Zhruba ve stejné době, tedy na konci 80. let, obdrží badatel Ralf Ettl prazvláštní anonymní balík, plný obrazové dokumentace. Souvislost s nadcházejícím pádem železné opony je do očí bijící.
Citace: Schémat a snímků těchto strojů existuje celá řada. Stevens (Henry Stevens) uvádí, že údajné fotografie lodí Vril a Haunebu, o nichž se říká, že pocházejí z válečných let, jsou všechny z jednoho zdroje. Tímto zdrojem byl anonymní balík zanechaný v Anglii pro badatele Ralfa Ettla, který tam v té době pracoval na nesouvisejícím projektu. Tento balík snímků dorazil do Ettlova bydliště na konci 80. let, načež Ettl fotky rozeslal různým dalším badatelům v Evropě i ve světě. Ettl byl autorem a spoluautorem řady knih v němčině, včetně titulu Das Vril-Projekt. Tyto dokumenty jsou podle všeho pravé a pocházejí z tajných archivů SS uchovávaných v Rakousku.

metrolog
13.07.2022 3 z 5

Kniha je poměrně obsáhlá (450 stran) a je v ní spousta informací, ale... Neustálé citace jiných zdrojů, kde chvílemi už čtenář ani neví co jsou citace a co už je autorův text, časté opakování celých částí textu z těchto citací nebo citace jiné používající původní dříve uvedené, skákání v čase a v místech i osobách opravdu občas mate a nevede k pochopení, co vlastně autor chce krom těchto citací říci. Navíc neustálé odkazování a kopírování z Wikipedie, jakožto snad nejdůvěryhodnějšího zdroje, a i z pochybných internetových stránek, o jejichž informacích se dá s úspěchem pochybovat, jen snižuje úroveň celé knihy. Moc jsem se na tuto knihu těšil, ale byl jsem také dost zklamán. Připadá mi to spíš jako sesbírané materiály k napsání finální knihy, které někdo omylem už vydal jako dílo konečné. Také nevím, jestli je to věcí překladu nebo už překládaným originálem, ale texty jsou místy dost toporné, kostrbaté a neučesané. Takže za mne bohužel jen 3 hvězdičky.