Nesnadné vzpomínky

Nesnadné vzpomínky https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391861/bmid_nesnadne-vzpominky-wUW-391861.jpg 4 12 3

Nesnadné vzpomínky jsou pak tvořeny v první řadě pěti kratšími povídkami, v nichž se Calvino věnuje tématu vztahů mezi otci a syny, ale vrací se opět i k válce a partyzánskému odboji. Doplňují je tři autobiografické povídky, které prvotně tvořily svazek, v nichž Calvino popisuje vstup Itálie do války a průběh jejích prvních dnů.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Le memorie difficili


více info...

Přidat komentář

Adam84
24.03.2023 4 z 5

Calvino mne zaujal hned, jak jsem se o něm dozvěděl (což bylo docela nedávno, přes pěknou edici nakladatelství dokořán), takže jsem moc neotálel s rozhodnutím, poznat ho blíže v jeho díle.
Přesto, že jsem zvědav především na jeho pojetí experimentální fantastiky, rozhodl jsem se na úvod vzít něco z jeho rané tvorby a v knize Nesnadné vzpomínky (tím, že jsem se opravdu bavil autobiografií z válečné Itálie, tématem, které mi není nijak blízké) dokazuje, že jde o skvělého povídkáře, kterému se vyplatí obětovat čtenářský čas.

roman9739
13.09.2022 5 z 5

Je nesnadné popisovat válku, je nesnadné ji popsat bez jediného výstřelu, bez jediné mrtvoly; přesto je v Nesnadných vzpomínkách popsána v celé své nemorálnosti, v celé své zbytečnosti.
Válka v celém povídkovém souboru "zraje" až je zcela devalvována na ukradený klíč od dveří v hrdinově kapse.
Tohle je odlišný Calvino než jsem ho poznal v předchozích, spíše úsměvných, nebo ironických dílech - v této útlé knížce kouše a ňafe jako věrní psi italských hospodářů...
Bravo!


puml
08.04.2019 4 z 5

Spíše průměrné povídky z doby před 2. světovou válkou v Ligurii a o italském odboji, partyzánech atd. Pěkná kniha, opravdu povedená úprava celé "calvinovské edice" z nakladatelství Dokořán, ale jinak se jedná spíš o průměrné povídky z nádechem neorealismu. I mistr žánrových mystifiakcí a literárních hříček začínal takříkajíc tendenčně a od píky.