Italské pohádky

Italské pohádky https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17665/bmid_italske-pohadky-cRs-17665.jpg 4 43 12

Okouzlující sbírka 90 lidových pohádek ze všech oblastí Itálie.

Literatura světová Pohádky
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Fiabe italiane , 1956


více info...

Přidat komentář

newtory
01.11.2022 5 z 5

Čítam ju synovi a veľmi sa mu to páči, rozprávky sú "iné" než na aké sme zvyknutí, ale určite menej závadné ako svet reklám, množstvo morbídnych a lascívnosťou preplnených TV programov a rozprávky nadupané progresívnym dobrom, ktoré poskytujú akurát tak falošný obraz reality plný bezbrehej a preto až trápne od života odtrhnutej empatie.
Aby pochopil, že absolútne dobro je práve taký nezmysel, ako absolútne zlo.

Kabuky
28.05.2022 5 z 5

Vždy se rád vracím k této knize.


Finskej
12.04.2021 5 z 5

Skvostná sbírka pohádek, které ale místy nejsou moc pro děti. V každém případě velice zajímavé čtení.

tygřík2
19.08.2020 3 z 5

K některým z těchto pohádek by měl člověk znát něco málo z dějin Itálie. Pak pochopí, například, proč hrdinové jezdí do Francie a tam si tropí z místních mocipánů šašky. Některé příběhy pocházejí z nějakého pradávného celosvětového fondu pohádek, jen jsou přizpůsobeny lokálnímu prostředí i temperamentu obyvatel. Některé jsou krásné, vtipné a chytré, jiné méně. Ale způsob, jakým jsou vyprávěny, je pro odchovankyni naší paní Boženy a pana Karla Jaromíra takový strohý, nepoetický a občas uspěchaný.

Vesper001
04.08.2020 4 z 5

Italským kulturním dědictvím jsem silně ovlivněná a tato jedinečná sbírka lidové slovesnosti zcela uspokojila všechna morbidní zákoutí mé povahy. Ty čajíčky s babičkožravým vlkem nebo ježibabou-kanibalkou jsou leda pro mimina. (Pokud by někdy došlo k filmovému zpracování, patrně by to mělo přístupnost „P“ – v doprovodu psychiatra. :)

draka
20.07.2020 5 z 5

Často si vytahuji z knihovny knihy, beru je do ruky a pročítám si je. Patří k nim i tyto nevšedně krásně napsané pohádky. Vzpomínám si, že jsem je četl i svým dětem. Nějak je nenadchly. Ani manželce se zvláště nelíbily, ráda naslouchala, když jsem dětem četl, a tak jsem přestal. Sám jsem si je však postupně dočetl. Jsou trošku jiné než naše klasické, ale jsou to přece „jenom pohádky“, a ty jsem měl vždycky rád.

m_martina
26.05.2020 3 z 5

Knihu jsem četla už před lety, ale nikdy jsem se neodvážila ji doporučit i svým dětem. Tohle snad ani nejsou pohádky, jako spíš malé horory. Vzhledem k popisovaným krutostem.

Mahuleno
04.10.2017 2 z 5

Otevřel a přečetl jsem při plnění Výzvy 2017 - co říci k pohádkám. Některé jsou obměnou známých českých pohádek, jenom vsazené do jiného prostředí, některé zcela "nové". Co jsem si opět uvědomil, kolik je v pohádkách krve, podvodů, podrazů a násilí...četba pro děti? Aspoň, že vždycky nakonec v posledním řádku vyhraje dobro :-). Ale jinak by se to mohlo klidně nazývat horrory.

DK197
10.01.2016 4 z 5

Kniha byla zajímavá. Těžko se hodnotí jako komplet. Něco mi připomnělo naše pohádky, něco bylo naopak příjemnou novinkou. Některé mě okouzlily, nad jinými jsem nechápavě kroutila hlavou.

Ale hlavně byly nepřikrášlené alá bratři Grimmové. Takže pečlivě vybírat, co číst dětem, ale jinak směle do toho. ☺

Argony
06.08.2015

Pohádky pro děti, ale nechápu, proč to vydali zrovna takhle. Kniha na první pohled budí dojem beletrie pro dospělé (poměrně bichle, nehezký obal, malá písmena) :-(

teri-s
03.09.2014

Tyhle pohádky jsem nikdy nedočetla všechny. Líbili se mi,ale řekla bych že to nejsou pohádky pro malé děti. Skoro v každý pochádce se něco řezalo, zabilo, stratilo. A proty nejmenší děti to moc není.

chamyl
19.09.2013 4 z 5

Nostalgie z mého dětství, kterou si dnes rádi nechají číst i naše děti. Pohádky jsou občas trochu strašidelnější a i pogrimmovsku drsné, ale objevuje se zde i mnoho zajímavých variací na tradiční "české" verze. Jedná o sbírku lidových pohádek z celé Itálie, kde oceňuji použitý styl vyprávění, který je velmi čtivý a nenudí.