Není to moje dcera

Není to moje dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437613/bmid_neni-to-moje-dcera-VBW-437613.jpg 4 108 29

Milly odjakživa chtěla být matkou. Proto když se jednoho dne s manželem Mattem dozví, že nemohou mít děti, zhroutí se jí svět. Její sny se náhle roztříští na miliony malých kousků. Najednou se však objeví světélko na konci tunelu. Anna, nejlepší kamarádka Milly, a Mattův bratr Jack se nabídnou, že se stanou dárci, aby Milly s Mattem mohli mít své vysněné dítě. Vše se najednou zdá perfektní. Nikdo však netuší, co jim budoucnost přinese. Milly a Mattovi se narodí jejich vytoužená holčička Alice. Alice vyrůstá v milující rodině, ale nikdo není připraven na zdrcující diagnózu, která má přijít. Všichni, kteří ji tak milují, se brzy budou muset rozhodnout.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Not My Daughter , 2019


více info...

cleopatra11
cleopatra11
23.03.2024 5 z 5

Moc pěkný příběh, opravdu ze života. Někdy je lepší nekalkulovat a neplánovat.

Dandy1
Dandy1
18.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Nemůžu dát plný počet hvězdiček. Kdyby se Alice opravdu narodila ve 34. týdnu, musela by bojovat o život v inkubátoru pro nezralost plic. A Anna by se o ni nestarala.


LucieT
LucieT
05.12.2023 5 z 5

O obsahu knihy už tu bylo v podstatě řečeno vše, tak za sebe jen napíši, že se mi příběh moc líbil a nemohla jsem přestat číst, tak mě to vtáhlo. Jednoznačně doporučuji.

medlovice
medlovice
08.09.2023 4 z 5

Bála jsem se tuto knihu s nádherným obalem otevřít a začít číst, protože jsem se bála , že bude plná smutku matky nad umírajícím dítětem. Ale o tom tato kniha není , četla jsem v klidu a dočkala příběhu o přátelství , o pomoci v nouzi , o touhách a také jak může sexuální obtěžování zničit někomu život a jak je důležité věnovat se dětem a zahnat smutek a žít dál. Je to smutný psychologický příběh , konec není srdcervoucí, je takový přirozený a je tu i určitá naděje.
Ale nesklonovat jméno Alice, když ostatní sklonují je hrozné.
Knihu mám z bazaru knih a tak jsem ukončila čtenářskou výzvu 2023.

alnahu
alnahu
08.08.2023 5 z 5

Krásný, procítěně napsaný román ze života.Příběh dvou nerozlučných kamarádek, které spojuje velká touha po mateřství.A tak se rozhodnou,že jedna druhé pomůže s umělým oplodněním-to ovšem netuší ,jak to bude pro obě těžké,když se jedné z nich narodí holčička ,jejich přátelství utrží těžkou ránu a rozdělí je na několik let.
Opět k sobě najdou cestu,když se dozvídají zdrcující zprávu o diagnóze malé Alice.
Opravdu strhující příběh o mateřské lásce a celoživotním přátelství.

Holly.W
Holly.W
16.03.2023 4 z 5

Uf. Emocionálně hodně náročné čtení. Ale začnu hodnotit od začátku. Kniha je vyprávěna z pohledu dvou nejlepších kamarádek Milly a Anny. Milly se zoufale snaží otěhotnět a když dozví svou diagnózu, nabídne jí Anna, že jí poskytne své vyjíčko k umělému oplodnění.
Milly mi byla asi tři čtvrtě knihy nesmírně nesympatická - ufňukaná kvůli tomu, že se nemohla smířit s tím, že je adoptovaná a také svou urputností odnosit a porodit své dítě.
Anna jsem si naopak oblíbila. Byla obětavá, soucitná a empatická, s bolestivou minulostí.
Milly se díky Anně a bratrovi jejího manžela nakonec podaří otěhotnět a má dceru Alici.
Od chvíle, kdy se čtenář dozví zdrcující diagnózu Alice je to už jenom kolotoč beznaděje, bolesti a smutku, kterými občas prosvitnou chviličky štěstí.
Navzdory tomu, že to bylo čtení hodně náročné na psychiku (hlavně ten konec) mě kniha pohltila a musela jsem vědět, jak to dopadne.

oolinkaa
oolinkaa
09.10.2022 5 z 5

Smutné, čtivé .. i nějaká slza ukápla . Doporučuji

hzd
hzd
20.09.2022 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Nemohla jsem přestat číst, byla jsem napjatá, jak to bude pokračovat. A hlavně jak to celé dopadne. Nechci nic prozradit, proto vřele doporučuji k přečtení.

jasmína
jasmína
05.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Tak moc emotivní kniha, u které jsem nedokázala neslzet, a i když to jde těžko, chápala jsem obě ženy, které, ač pojilo velké přátelství, také je dělilo velké tajemství.....

hanča34
hanča34
29.06.2022 5 z 5

Začala jsem číst s tím, že to je taková růžová knihovna, ale udivilo mě jak mě nakonec příběh chytl i dojal. Zkusím další knihy autorky.

cori
cori
05.05.2022 3 z 5

Román přináší velmi zajímavé téma, které se zabývá dárcovstvím vajíček a spermatu nikoli od anonymních dárců, ale od přátel a příbuzných, což velmi zamíchá vzájemnými vztahy a odhalí dávná traumatizující tajemství.

Danago
Danago
11.03.2022 5 z 5

Za mě naprosto skvělá kniha od níž se nedalo odtrhnout. Ano velice silné a i smutné téma. Téma jednoznačně k velkému zamyšlení. Ano je tu toho hodně naloženo na hlavní postavy, ale život není lehký. A všechno má svůj důvod. Za mě originální aktuální téma. Skvěle napsané.

micha-ella
micha-ella
18.02.2022 3 z 5

Přiznávám, že konec jsem nedočetla, protože mi ten zvrat do nemoci dítěte přišel až spisovatelsky neetický. Vím, že v životě se to děje, ale námět knížky byl sám o sobě dostatečně silný, než aby se k němu přidalo ještě něco takového. Pro mne bylo zarážející, že otec si nepřeje mít vlastní dítě, když on ho mít může, vůbec to byly divné postavy a příliš negace.

novina
novina
23.12.2021 5 z 5

Velmi silný příběh, který nemá vítěze. Je tam spousta morálních témat, na které neexistuje jednoznačná odpověď.

pch1976
pch1976
27.11.2021 1 z 5

Bohužel, tato kniha se mi nelíbila. Hlavní hrdinka -úplně naivní, sebestředná husa. Celé napsáno jak slohová práce středoškoláka. Velmi silná témata a okamžiky tak povrchně odbyté........ Ale je to jen můj subjektivní názor.

Ivanule
Ivanule
20.11.2021 5 z 5

Velice silný příběh o touze po rodičovství, o kamarádství, kde ale některá tajemství nebyla vyslovena a teď se dostávají do fáze, kdy nevyslovená tajemství se dostávají na povrch, o vytouženém miminku a cestě k němu a další úskalí ... Příběh, který by nechtěl zažít asi žádný rodíč...Velice chytnul za srdce !

Anna 13
Anna 13
09.10.2021 5 z 5

(SPOILER) Rozporuplná kniha o tom, jak by to v životě chodit nemělo...
O rozhodnutích, která činíme, aniž bychom si uvědomovali, jak zásadně nás mohou ovlivnit.

Nad každou stránkou se vznáší otázka: kdo je matkou malé Alice? I teď, když jsem knihu dočetla, na ni nedokážu odpovědět.
Autorka se pustila do kontroverzního tématu, které mnou již dlouho rezonuje - a zvládla ho na výbornou.
Postavy, jejichž jednání jsem od začátku neschvalovala, jsem si přesto dokázala oblíbit a a jít s nimi po cestě bolesti, žalu, ztráty, strachu a smutku, aniž bych je odsoudila.
Líbil se mi způsob vyprávění autorky. A i když je její styl psaní poměrně jednoduchý, brzy jsem v něm našla zalíbení.

Autorce se podařilo vytěžit z tématu hodně, nicméně to, co se stane v druhé polovině knihy, vše změní. Najednou jde o život... Malá dívenka se nikdy nemusí dozvědět pravdu o svém původu, čímž se problém "vyřeší". V tomto případě ano... i když tím nejhorším možným způsobem.
Pokládám si ale otázku: co by se stalo, kdyby Alice neonemocněla? Co prožívají děti, jejichž zmatek si neumíme představit, když jim je upřeno právo na biologického rodiče?

O Battenově chorobě jsem neměla před čtením knihy nejmenší ponětí. Osud dítěte postiženého touto nemocí se mě dotkl a já poslední strany dočítala se slzami v očích. "Konec" knihy je světlem, které naplnilo stránky, jež by mohly mít pokračování... Autorka vše ukončila tak, aby se čtenářovo srdce úplně neroztrhalo...

Věřím tomu, že by to takhle v životě mohlo být.
Věřím tomu, čemu jsem věřila před přečtením této knihy. Příběh mě jen utvrdil v postojích, které mám vůči dnešním cestám k rodičovství.

Dojalo mě to, trhalo na kousky a v duchu jsem autorce tleskala a děkovala za tak vnímavé otevření tématu, jehož etické stránce se tu nikdo nevěnuje. Alespoň takový je můj pocit...

Kniha, na niž se jen tak nezapomene.

zdehan
zdehan
03.10.2021 5 z 5

MOc pěkná ale smutná kniha ale stojí za přečtení.

L.Helena
L.Helena
25.09.2021 5 z 5

Moc pěkný příběh, líbilo se mi, jak je vyprávěn z pohledu obou hlavních postav. Co mě hodně mrzí, je to, že v prologu je vyzrazeno o čem bude pojednávat druhá část knihy. Myslím, že bych si daleko víc užila čtení té první části bez vědomí toho, že v budoucnu přijde něco tak velmi fatálního.

Kenan
Kenan
17.09.2021 5 z 5

Kniha, u které se slzám neubráníte. Psychologický příběh dvou dlouholetých kamarádek, které musí překonat spoustu útrap a přesto se obě snaží najít naději. Nevynechala jsem ani slovo a moc si to užila.