Průlom a odhodlání

Průlom a odhodlání https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507602/bmid_prulom-a-odhodlani-kXA-507602.jpeg 3 28 12

Nemocnice Charité série

< 2. díl

Berlín 1903. Rahel Hirschová jako jedna z prvních vystudovaných lékařek pracuje v nemocnici Charité. K rovnoprávnosti žen a mužů je ale v jinak pokrokovém hlavním městě Německé říše ještě daleká cesta. To zažívá denně i mladá dělnice Barbara. Tvrdě dře v nemocniční prádelně a opakovaně se setkává s tím, že muži považují ženy za svůj majetek.Tyto dvě ženy ani nemohou být rozdílnější, a přesto se spřátelí. Rahel se prosazuje proti odporu v Charité a zamiluje se do průkopníka létání. Barbara se připojí k ženskému hnutí, bojuje za práva dělnic a volební právo pro ženy. Potom však vypukne první světová válka a navždy změní život nejen Barbary a Rahel…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Die Charité. Aufbruch und Entscheidung , 2019


více info...

Přidat komentář

m_martina
30.10.2023 3 z 5

Jsem bohužel docela zklamaná. Na knihu jsem se opravdu těšila, protože předchozí od paní spisovatelky Naděje a osud mne zaujala a moc se mi líbila. Ale tady jsem měla pocit, jako by ji snad napsal někdo jiný. Zdlouhavá líčení mě nebavila a ani příběh mi nesednul. Je mi to líto, ale nemohu dát víc než tři hvězdy.

kniha
31.05.2023 5 z 5

Výborná knížka. Celou jsem ji prožila příběhem statečných žen v těžkém období. Pět hvězdiček je málo.


Jenny46
28.03.2023 4 z 5

I když se jedná o druhý díl může se číst i samostatně. Je trochu jiný než první díl a není úplně z prostředí medicíny ta je zmíněna okrajově, trochu mě to mrzelo...

Příběh se zaměřuje hlavně na dvě odlišné ženy Rachel - židovka a lékařka a také první žena, která pracuje v Berlíně Charité. Barbora pochází z nižší třídy a pracuje v prádelně Charité a bojuje za práva žen. Náhoda je svede dohromady a stanou se přítelkyně.
Srdcervoucí příběh odehrává se za 1 světové války popisy válečných zážitků na frontě, většina mužů musí do války a ženy to nemají snadné...
Román se zabývá bojem žen za svá práva, jaká nespravedlnost v této době byla, jak se zacházelo se ženami. Postavy jsou autentické, sympatické...
První díl se mi líbil víc, ale i tento příběh je krásný a najde si svoje čtenáře 4*

Noisette73
16.03.2023 2 z 5

První díl se mi líbil moc, tady bylo sice mnoho zajímavého, ale bylo to hrozně kostrbaté a zdlouhavé. Žádný hrdina, který by si mě získal, poslední dobou smůla na knihy.

zimolka
07.02.2023 5 z 5

Mě se i tento díl moc líbil. Jako zdravotníkovi mě vůbec nevadilo podrobnější popisovaní kde čeho jak zde zmínila Pavčule, ovšem chápu ,že to nemůže nadchnout každého.

Pavčule
29.01.2023 2 z 5

Moje první setkání s touto sérií , takže první díl jsem ještě nečetla . Nicméně příběh mě nijak zvlášť nezaujal . Takové nijaké . Vyloženě mi vadily podrobné pasáže o výzkumu kde čeho . Je to kniha hlavně pro ženy , takže si myslím ,že tohle by tam být nemuselo nebo jen opravdu okrajově . Hodně to ruší a všechno je takové prapodivně zdlouhavé .

Kanylka
13.01.2023 2 z 5

První díl knihy mě bavil o mnoho víc.

monishek
19.12.2022 3 z 5

Skutecne druhy dil mi prisel o dost slabší nez prvni. Nektere komentare jsem brala s rezervou a to, ze postavy byly jine mi nevadilo. Tesila jsem se na zajimave osudy prvni lékařky apod, ale ta časová osa byla prilis zdlouhava a ma pozornost nebyla vzdy dostatečná. Ano, nektere kapitoly byly zajimave, ale nektere situace se zbytecne táhly a vubec me neoslovily. Kniha mohla byt urcite kratší a vice by se mi libilo kdyby se zaměřovala na Charite jako to bylo v prvnim díle. Celkove mi prislo, ze se roman prilis táhl a nemel v sobe gradaci. Precetla jsem, i kdyz jsem si misty rikala, ze to vzdam. Prvni dil byl ctivejsi.

chrudas
09.12.2022 5 z 5

I druhý díl mě zaujal a vůbec mi nevadilo, že nenavazuje na předchozí díl. Autorka opět zvolila zajímavé téma.

Szilvia1
09.12.2022 3 z 5

Příběh byl spíš o výzkumu a o odhodlání první německé lékařky,která se navzdory tomu,že byla první lékařka v nemocnici Charité,jak si musela vydobít své místo v lékařství a vpruzkumech.

Sidonka3
26.11.2022 1 z 5

Skoro se mi nechce věřit, že toto napsala stejná autorka, co stvořila i Naději a osud (1.díl).

85098211
14.11.2022 4 z 5

Jak se mi první kniha ze série Nemocnice Charité líbila (byla jsem doslova nadšená), tak zde se dostavilo lehké zklamání. Autorka popisuje osudy úplně jiných osob, jediným pojítkem je pouze místo dění. Rahel Hirschová je silná mladá žena a navíc jedna z prvních lékařek, která si v mužském světě musí vydobýt svoje místo a respekt, který v té době nebyl ani zdaleka samozřejmý. Právě naopak - mužům se nelíbilo, pokud se ženy chtěly osamostatnit a pracovat. A potom je zde ještě Barbara, která pracuje v prádelně nemocnice a stará se nejen o sebe, ale i o svoji tetu. Jak je již uvedeno v anotaci, tyto ženy se spřátelí a začnou společně bojovat za svoje práva... Kniha popisuje poměrně dlouhý časový úsek, od roku 1903 přes celou první světovou válku. Bohužel je napsaná poněkud zdlouhavě, což jí ubírá na atraktivitě a čtivosti. Na druhé straně autorka zpracovala opravdu zajímavé téma, proto je velká škoda, že ho neuchopila nějak poutavěji. Za tuto určitou nevyváženost musím tedy jednu hvězdičku ubrat, jsem však přesvědčená o tom, že kniha si své čtenáře najde ;-).

Autorovy další knížky

Ulrike Schweikert
německá, 1966
2021  86%Naděje a osud
2012  67%Vůně krve
2013  75%Oheň pomsty
2022  69%Průlom a odhodlání

Kniha Průlom a odhodlání je v

Právě čtených1x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených1x
Knihotéce85x
Chystám se číst36x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x