Vůně krve

Vůně krve https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134833/vune-krve-134833.jpg 3 57 15

Sabine Berner série

1. díl >

Kniha německé autorky Ulrike Schweikert je svým žánrem detektivní román s upírskými prvky. Kriminální policistka Sabine Berner se podílí na vyšetřování sériových vražd mladých žen, které jsou vždy nalezeny perfektně upraveny a naaranžovány, jako by ještě po své smrti měly naposledy zapózovat... Během pátrání se Sabine seznamuje s tajemným mužem Petrem von Borgo, kolem kterého se kupí stále více záhad. Sabine netuší, že se jedná o upíra, který se tu na zemi objevuje už po několik staletí. Má z tohoto muže nejdříve strach, cítí se k němu ale být přitahována a nakonec zjišťuje, že jí podstatně pomáhá při vyšetřování právě on. Sabine bojuje s racionálním uvažováním, které odmítá pochopit některé nadpřirozené věci objevující se téměř pokaždé v upírově přítomnosti. Nedokáže si mnoho věcí vysvětlit, přesto ale stále častěji vyhledává jeho přítomnost. Nakonec se jí za vydatné upírovy pomoci podaří nalézt vraha, i když při tom málem přijde sama o život. Upír jí poté dává na výběr. Buď zůstane člověkem, nebo se stane nesmrtelnou a bude jeho družkou...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Brána
Originální název:

Der Duft des Blutes , 2008


více info...

Laf
Laf
06.03.2024 3 z 5

Díky anotaci jsem měla asi velká očekávání, protože z knihy jsem docela zklamaná. Čekala jsem nějakou zajímavou detektivní zápletku, ale tu jsem tady nenašla. A upír Peter mi do toho nějak úplně neseděl. Nápad na knihu dobrý, jen to zpracování se mi nelíbilo. A navíc tam bylo spoustu zbytečné omáčky. Z celé knihy bylo nejlepších asi posledních 50 stran, kde to konečně nabralo nějaké obrátky a něco se začalo dít.

LenkaVes
LenkaVes
29.10.2023 3 z 5

Byla to trochu změna od klasické moderní upířiny. Tenhle upír Peter von Borgo ve mě vyvolával rozporuplné pocity.Byl hodný nebo zlý? Sabine, žena moderního světa, má zajímavou práci, ale její role matky...nevím nevím...Příběh mi připadal takový smutný. Druhý díl si ale určitě přečtu.


daza.dt
daza.dt
20.01.2022 5 z 5

Upíry miluju - takže téma bylo jasné, autorka to pojala zase trošku z jiného úhlu a to mě baví. Sabina byla mile uvěřitelná, opravdová a Petr von Borgo - zábavný, občas jsem si říkala, tak o co mu teda přesně jde. Chvílemi mi zápletka přišla trošku zmatená, ale knížka se četla dobře a rychle. Tak hurá na 2 díl

MinaHawke
MinaHawke
19.11.2020 2 z 5

Nějak mě to nenadchlo.

Ennie
Ennie
05.02.2020 3 z 5

Druhý díl je o dost lepší. Příběh je fajn, tři postavy jsem si oblíbila, ale prostě něco tomu chybí. Jiskra, náboj. Cokoliv. Tenhle díl už znovu číst nebudu, ale druhý bych si ráda ještě párkrát přečetla ;).

Medasek
Medasek
19.10.2019 5 z 5

Kniha se mi poměrně líbila. Mělo to velmi zajímavou zápletku. A konec mě trochu překvapil. Ale co dodat já upíří tématiku prostě miluji :)

Monni
Monni
15.03.2019 2 z 5

V prní řadě bych chtěla pochválit obálku. Opravdu je povedená a hezká. Narozdíl od knihy.

Absolutně vůbec mi nesedl styl psaní. Dlouhé kapitoly, které nemám ráda, ale to se knize nedá vytknout, protože každému sedí něco jiného. Ovšem opravdu nejvíc mě štvalo, že vyprávění z různých pohledů postav nebylo nijak odlišeno (mohl být vynechaný alespoň jeden řádek). Prostě jsem četla příběh jakoby z pohledu jedné postavy a pak BUM a zničeho nic sem nevěděla o co go, než se ukázalo, že se mluví zase o někom jiném. A takhle to je celou knihu a neskutečně mě to vytáčelo. Nejvíc jsem to asi pocítila u scény policejní akce v přístavu, to sem takřka celou dobu nevěděla co to má jako bejt. Samotný příběh mi přešel chvilkama zmatený a strašně jsem se nasmála u věty, že se upír dokáže změnit ve vlka :D.

Co se týče postav, tak na mě jich tam bylo asi trochu moc. U některých méně zmiňovaných jmen jsem se musela vracet, abych věděla o koho jde. Upír a hlavní hrdinka mi sedli a byli fajn.

Opravdu nevím jestli budu číst i další díly. Na jednu stranu by mě zajímalo jak to dopadne se Sabine a Peterem, ale na druhou stranu asi nemám energii na další zmatený děj a styl psaní, takže tuhle možnost nechávám prozatím tak a někdy možná se odhodlám na další díl.

Co se týče doporučení, já osobně tuhle knihu nedoporučuji. Rozhodně o nic nepříjdete, když si ji nepřečtete. Dávám 2*

JaneTrafy
JaneTrafy
28.05.2018 4 z 5

Knížka není špatná. Líbila se mi. Hlavně náš upírek. Ale vadilo mi to, že jsem se občas ztrácela, když se měnily místa či časy. Musela jsem se vracet, abych to pochopila. Vraha jsem nakonec uhodla. Měla jsem tři podezřelé a jeho/ji jsem podezřívala nejvíce. :)

Ivanka83
Ivanka83
05.01.2018 4 z 5

Zkraje mne kniha moc nenadchla, ale pak mne strhla. Už čtu pokračování :-)

Adelschutzova
Adelschutzova
20.04.2017 4 z 5

knihu jsem dočetla zrovna před chvilkou -musím říct že překvapila. a na místy krkolomný překlad a to že dějové linie postav nejsou oddělené se dá rychle zvyknout :) .... myslela jsem že to bude totální propadák,ale o to více mě kniha dostala do děje.
jediné co mi tak nějak nešlo,jsou ty německé názvy ulic,které jsem občas úmyslně nečetla,protože mě to zbytečně zdržovalo :D ale jinak jsem si zrovna objednala druhý díl 'Oheň pomsty' a nemůžu se dočkat jak se to vyvrbí :).....

Misha11
Misha11
24.03.2016 4 z 5

Naprosto souhlasím s greetchen.
Čekala jsem slátaninu, nakonec šlo o asi nejlepší knihu s upírskou tématikou, jako jsem kdy četla. van Borgo nebyl žádný upírek pro náctileté, já v tom pořád viděla Drákulu. Zkrátka bylo to takové ...dospělejší? vážněji pojaté? nevím, jak to napsat :D. Mně se kniha líbila.
Bohužel, ten překlad, vynechaná písmena, celkově špatné zpracování tomu hodně ubraly, to je velká škoda.

*Pájuše*
*Pájuše*
03.03.2015 2 z 5

S komentáři můžu jedině souhlasit - chyby, kostrbaté věty, které někdy nedávají smysl. Mě víc než spojení "vezmu si autobus" dostalo "...je to týž muž, který svýma rukama přeťal těm ženám dech..." Přeťal? To jako vážně?! Co třeba "obral ženy o dech"? Jen ještě doplním, že čtení bylo hodně zmatené. Když začínáte z pohledu jiné postavy nebo když začínáte psát z jiného soudku, měl by být řádek vynechaný. Už kvůli přehlednosti. Tady to naprosto chybělo! Díky tomu jste z příběhu nevěděli ani hlavu ani patu.

Co se týče příběhu - připomínalo mi to Dráculu. Postavami ani tak ne - i když mám pocit, že Peter má v DNA zakódovaného Erica z Pravé krve a krapet i toho Dráculu - ale spíš tou atmosférou, která z knihy dýchá jen, co se začtete. Ostatně i obálka je temná, ať už s obalem nebo bez něj. K příběhu jak dělaná. Jen taková poznámka - ten chlap na obálce je Eric z Pravé krve! :D Nicméně mohl by být lepší. Chvílemi jsem se nudila a díky nepřehlednosti se to pomalu ani nedalo číst, protože jste se v tom tak akorát zamotali a chvíli trvalo, než jste zjistili, kde se ten příběh ocitl a kdo ho vypráví.

Postavy pro mě byly oříškem. Ta policie... nevím, jak jinak ji nazvat, než apatickou. Chápu, že oddělení vražd přichází na scénu až v době, kdy je objeveno tělo. Ale fakt, že se sem tam na něco důležitého ohledně toho těla zeptali a pak seděli jen na zadku v kanceláři... To je práce policistů??
Sabine... Tu ženskou jsem nemusela. Byla taková nemastná-neslaná. * SPOILER * Když ta stará žena nepřišla k výslechu a několikrát u ní Sabine zvonila a ona neotevřela, i přesto, že tam hrála televize, to ji fakt nenapadlo, že když tam byla po několikáté se stejným výsledek, že se něco děje?! To jí musel Peter vodit za ručičku a přímo jí říct, že ta osoba je mrtvá, aby si to sama uvědomila? Co to asi o hlavní hrdince vypovídá, že? * KONEC SPOILERU *

Styl psaní je dobrý, začtete se, ale že by vás to strhlo a museli to mermomocí přečíst během jediného dne, nehrozí. Překlad je katastrofální! Postavy jsou - až na Petera - nemastné neslané, ploché, bez jiskry. Příběh je originální, ale i tak to nestačí na tři hvězdičky.

Jaymay
Jaymay
07.04.2013 4 z 5

také souhlasím, věty jsou krkolomné, souvětí složitá a vyjadřování místy nelogické, což jednu hvězdu ubralo. Musíte se občas vracet k již přečteným větám, abyste pochopili, co tím vůbec autorka myslela. Toť ke stylistické stránce, doufejme, že je to chybou překladatele. Obsahově je to velmi povedené, troufám si říct originální. Upír, komisařka a vraždy. Žádny slaďák pro puberťačky, i když místy se mi zdálo, že při popisu upírských chutí autorka přeháněla a popis lidský celkem odbyla. Petera von Borgo jsem si zamilovala (naštěstí to nebyl žádný Edwy z Twilightu :D ) ale Sabine byla taková průměrná, neurazila ani nenadchla, možná jejím věkem, alespoň nevyšilovala, když zjistila co je Peter zač, to se mi líbilo :)

finka
finka
06.10.2012 1 z 5

Souhlas s Greetchen. Jazyk kostrbatý, věty nelogické, dialogy nereálné, překlepů a chyb přehršel. Nejvíc mě dostala věta: "vezmu si autobus" :-))))))) Myšleno pojedu autobusem...nebo "mravní oddělení" namísto mravnostního, to je prča :-))
Víc hvězd si to nezaslouží. Jestli to bylo překladem, tak se autorce omlouvám.

greetchen
greetchen
26.09.2012 4 z 5

Jaké dva žánry teď frčí? Napínavé detektivky a fantasy s upírskou tematikou. A co to skloubit dohromady? Ulrike Schweikert to udělala a udělala dobře. Kniha je napínavým kriminálním románem, čtivým i pro dospělého čtenáře, zároveď díky svému upírskému nádechu zaujme i čtenáře mladší. Není to žádné teen čtení ve stylu Upířích deníků nebo Stmívání, vykreslení charakteru Petra von Borgo mi spíš připomnělo klasického Stokerova Draculu. Škoda jen, že stejných kvalit nedostahuje i jazyk autorky, či spíše překladatelky. Jazyk je občas kostrbatý, věty nelogické, překlepů a chyb víc, než by člověk v knize očekával. Není to tak tragické, že by člověk knihu znechuceně odložil, to rozhodně nikoli, ale jednu hvězdu dolů si za to kniha vysloužit musela.

Autorovy další knížky

Ulrike Schweikert
německá, 1966
2021  85%Naděje a osud
2012  67%Vůně krve
2013  75%Oheň pomsty
2022  69%Průlom a odhodlání

Kniha Vůně krve je v

Právě čtených4x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce91x
Chystám se číst28x
Chci si koupit6x