Naděje a osud

Naděje a osud https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442792/bmid_nemocnice-charite-nadeje-a-osud-O3m-442792.jpg 4 125 41

Nemocnice Charité série

1. díl >

Příběh o životě a smrti, o naději a osudu ve slavné nemocnici. Berlín v roce 1831. Ve městě už týdny panuje strach, že by se do Německa mohla dostat cholera. Když na člunu na Sprévě zemře za velkých bolestí lodník, začne se osudná epidemie nemilosrdně šířit. V nemocnici Charité profesor Dieffenbach s kolegy horečně hledá způsob přenosu nemoci a léčbu nakažených. Je to závod s časem. Zatímco lékaři bojují o životy tisíců lidí, tři ženy vedou svůj osobní boj.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Hoffnung und Schicksal , 2018


více info...

Babkabylinkarka
Babkabylinkarka
01.01.2024 4 z 5

Kniha je neuvěřitelně zajímavá, plná faktů, jak to v polovině 19. století vypadalo v nemocnicích. To srovnání, jak obrovský pokrok jsme udělali, je opravdu dechberoucí. Jednu hvězdu dávám dolů, protože z nějakého důvodu se mi to četlo hrozně pomalu. Nicméně vřele doporučuji k přečtení.

Ella_85
Ella_85
29.10.2023 4 z 5

Kombinace fikce a skutecnych udalosti. Nechybel pribeh lasky.
Zajimave napsane, ja to brala trosku jako pouceni a vzhledem k memu povolani jsem rada, ze se medicine venoval i Ignac Semmelweis


Shindy
Shindy
30.08.2023 3 z 5

No, námět určitě zajímavý, líbila se mi autorčina obsáhlá rešerše dobových operací, lékařů, a podobně. Jen mi nějak pokulhávalo to zasazení do příběhu jako takového, a dialogy někdy byly doslova hloupě vedené, jako by je vedly děti. Potenciál, který téma jistě nabízelo tak nebyl využit ani z 50 %. Škoda.

Ivka14
Ivka14
09.07.2023 3 z 5

Kniha podává zprávu o historii Charité v letech 1830 až 1850.

Tehdejší stav medicíny je zobrazen s děsivou jasností. V té době bylo větším rizikem pro život navštívit lékaře, než nechat nemoc běžet. Z dnešního pohledu nás děsí i nedostatečná hygiena. Líbila se mi především lékařská část románu.
Velmi zajímavý mi přišel i tehdejší popis nemocenské péče. Historicky vývoj ošetřovatelství také poskytuje vysvětlení pro nedostatek společenského uznání a platu ošetřovatelského personálu až do současnosti.

1casper
1casper
21.05.2023 4 z 5

Knihu jsem si vybrala, protože téma zdravotnictví a nemocnice je mi blízké. Kniha zcela otevřeně ukazuje zdravotnictví před téměř 200lety. Operace bez narkozy, antibiotika nebyly, ženy nemohly studovat a pracovat jako lékařky.
Práce (nejen) v nemocnici Charité byla velmi těžká, praocovalo se prakticky v polních podmínkách, bez sterility, bez pomůcek, autorka toto všechno popisuje velmi dobře....
Líbila se mi i dějová linka doktora Dieffenbacha a Ludovicy. Byla jsem překvapená, že doktor Dieffenbach opravdu žil.....
A dopadlo to uvěřitelně, i takto to v životě chodí....
Knihu doporučuji k přečtení.

Simona317
Simona317
28.02.2023 4 z 5

Kniha pěkně zpracovaná. I když místama to bylo o ničem, opakování něčeho, co už v knize bylo. Ale pěkně byly napsané metody. Jak se operovalo zaživa aj.

Kanylka
Kanylka
09.01.2023 4 z 5

Parádní čtení o začátcích jedné nemocnice, trochu mi vadily kapitoly o milostném trojúhelníku, který narušoval to, proč byla kniha napsaná.

angelak
angelak
06.01.2023 5 z 5

Krásná kniha - neuvěřitelné začátky mediciny , operace bez uspání, cholera ...

Dudlík08
Dudlík08
02.01.2023 4 z 5

Knížku jsem si vybrala, protože jsem si říkala, že si u ní "odpočinu". Úplně to pravda nebyla, kniha je krásně zasazená do doby, kdy lékařské metody byly úplně na začátku. Kniha opravdu stojí za přečtení!

monishek
monishek
17.11.2022 4 z 5

Cely pribeh byl takovy milý a ctivy. Je pravda, ze nektere kapitoly me bavily vice a u nekterych jsem ztrácela pozornost. Nicméně pribeh jako celek jsem si uzila a bavilo me to. Jako zdravotnikovi mi prijde neuvěřitelne, jak se medicina vyvíjí. Jsem zvedava na dalsi dil.

tittanie
tittanie
09.11.2022

Od této knihy jsem čekala, že bude hodně podobná sérii od Donny Douglas Sestřičky. Musím říct, že se mé očekávání nepotvrdilo. Kniha se četla docela dobře, až na milion nechutných scén s hnisem, vředy, ... Takže nedoporučuju jako čtení k obědu.
Zhruba do dvou třetin mi přišlo, že postavy se docela vyvíjejí a stejně tak děj. Posledních sto stran mi přišlo, že autorka se knihu snaží ukončit takovým tím způsobem "aby všechno dopadlo dobře" Až teda na linku Ludovicy, ve které jsem nepochopila, proč se autorka rozhodla zrovna takto.
Docela mě překvapilo, že postava profesora Dieffenbacha opravdu žila, akorát mi přišel jako takový Superman se skalpelem.

m_martina
m_martina
28.10.2022 5 z 5

Tato kniha se mi četla hodně dobře a podle mého byla vynikající. Jsem moc ráda, že nemusím žít v té době, ale příběh je to překrásný. Doporučuji.

juliesze
juliesze
10.10.2022 4 z 5

Moc pěkná kniha odhalující jak společenské vztahy mezi lidmi a také to, jak fungovaly nemocnice téměř před 200 lety. O tom, že se přenášely nemoci z rukou pitvajících doktorů na porodní sály jsem už četla, takže tato informace mě zas tolik nepřekvapila. Líbilo se mi, že se autorka dotkla i tématu nemožnosti studia ženám a nástrahám jejich postavení. Pro nás ženy žijící v této době je podlě mě takový život už nepředstavitelný. Kniha tak nějak kouskovala životy hlavních hrdinů a připomínala mi spíš takový deník, ale velice kvalitně napsaný.

Noisette73
Noisette73
22.09.2022 5 z 5

Skvělé, úžasné nejlepší. Už se těším na druhý díl.

moudivlacek
moudivlacek
22.08.2022 5 z 5

Tato kniha je skvělá. Dlouho jsem se na ni těšila a čtení stálo opravdu za to. Je tu sice spousta jmen, ale skvělý příběh. Je to osud několika lékařů, ošetřovatelů a personálu nemocnice Charité, kdy teprve medicína začínala objevovat dnes již běžné postupy, metody, poznatky a důležitost odbornosti personálu. Poznáte zde léčení cholery, prvních plastik, operaci šedého zákalu a spoustu jiného. A věřte mi, že být tehdy pacientem třeba takové psychiatrie byste opravdu nechtěli. A nechat se operovat za plného vědomí? Tak to nevím, kdo by to dnes dal.... Každopádně smekám dolů před každým, kdo tehdy měl v sobě opravdu touhu léčit a ulevovat nemocným. Knihu vřele doporučuji.

Miro67
Miro67
27.04.2022 4 z 5

Jak já jsem ráda, že jsem se narodila o půldruhého století později.
Operace bez narkozy, nedostatek hygieny nemocnic a jejích pracovníků, práce chirurgů systémem pokus omyl. Nevraživost ke každému, kdo přišel s novými metodami, jiným myšlením. A v neposlední řadě i osud žen chytrých, ale bez možnosti vzdělávat se a uplatnit svůj intelekt. Co ale bylo tenkrát a zůstává i dnes je přátelství a odvaha prosadit nové smýšlení pro dobro nemocných.
Plusem knihy je, že ač se jedná o fiktivní příběh, čerpá ze skutečné situace nemocnice Charité začátkem 19.století i práce lékařů,kteří v ní opravdu pracovali.

lucakuca
lucakuca
03.04.2022 5 z 5

Nevěděla jsem, co mám očekávat a to jsem taky dostala. :-)
Historický román o lékařství prošpikovaný fakty. U operací, které jsou vykreslené tak živě, jsem musela hodně zhluboka dýchat (hlavně při představě, že ještě nepoužívali éter a řezali naživo) ble.
My jsme ale změkčilá generace.

knihovnička007
knihovnička007
11.03.2022 5 z 5

Občas ve větách chybělo sloveso, párkrát jsem marně hledala přímou řeč, protože uvozovky si v knize dělaly co chtěly, ale nad chyby jsem se povznesla, neboť tato kniha nás jako stroj času přenesla do třicátých let 19. století a čtení jsem si opravdu užila.
Více v recenzích nebo na FB Tučňákův knižní svět.

Maciiik
Maciiik
10.02.2022 5 z 5

Tohle bylo něco pro mě - mám moc ráda knihy o historii lékařství a tahle je opravdu krásná.

Renatecka
Renatecka
25.01.2022

Bohužel, jsem kousek za půlkou a nejsem schopná ji dorazit do konce. Možná se k ní ještě někdy vrátím, ale spíše ne.