Nejlepší americké detektivní povídky (4)

Nejlepší americké detektivní povídky (4) https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277321/mid_nejlepsi-americke-detektivni-povidk-oIg-277321.png 4 32 11

Nejlepší americké detektivní povídky jsou přehlídkou toho nejlepšího z americké beletrie i literatury faktu. Každý svazek má svého editora pro daný rok, který vybírá ze stovky periodik. Poslední slovo patří hostujícímu editorovi, známému spisovateli daného oboru, který ukáže prstem na nejlepších – většinou dvacet – povídek, určených k vydání. Díky tomuto jedinečnému systému se řady Nejlepší americké povídky staly nejuznávanější – a nejoblíbenější – publikací svého druhu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Best American Mystery Stories 2010 , 2010


více info...

Přidat komentář

Luigi1
07.03.2023 5 z 5

Byl jsem na rozpacích z těch žánrů při kterých se mi tajil dech

hankamol
02.06.2022 1 z 5

Nic moc.


Jája92
06.12.2021 4 z 5

Kniha obsahuje větší množství příběhů, z některých jsem byla na rozpacích a u jiných se mi tajil dech.

Lmslaver
14.08.2020 4 z 5

Solidní sbírka povídek, i když je slovo „detektivní“ v názvu trochu zavádějící, většinou tady autoři předkládají příběhy, které se nějakým způsobem dotýkají zločinu, ale vyloženě pravých detektivních zápletek v knížce moc nenajdete. Jak už to u takových sborníků bývá, některé povídky si nevybavíte za pár dní a jiné se můžou nesmazatelně zapsat do čtenářovi paměti. 70%.

ecila13
05.11.2017 3 z 5

Pár super povídek, celkově průměrná knížka.

trudoš
17.08.2017 4 z 5

Výrazným plusem antologie jsou kvalitní texty - možná ne vždy zakončené jiskrnou pointou, ale bezezbytku parádně napsané. Přiznám se, že už jsem dlouho neměl v rukou výběr, kde by se mi líbilo naprosto všechno. Je pravdou, že je tu pár příběhů, které jsou v důsledku o ničem, ale přesto se skvěle četly, ať už kvůli promakaným kulisám, nebo svébytným postavám. Ostatně jak zmiňuje editor Otto Penzler, moderní povídková tvorba tolik neholduje zaběhnutým osnovám, takže krátká forma občas autorům slouží pouze k rozpracování nápadu, který by na román nestačil. Znát je to obzvláště u Lyndy Leidigerové, Chrise Muessiga či Alberta Tuchera. Oproti tomu stran literárního řemesla tady skutečně není co vytknout. A přestože za nejlepší kousky považuji ty od Douga Allyna a Dennise Lehana, vlastně tu není jediná věc, která by mě vysloveně zklamala.
Mimo jiné má kniha výbornou předmluvu, ve které se mluví o významu označení „mystery“ pro detektivku a o tom, jak se v průběhu dějin tenhle subžánr vyvinul.

kusma
30.12.2016 4 z 5

Povídky se mi líbily. U většiny jsem ale nechápala, proč jsou zařazeny v detektivním žánru... Když se odprostím od tohoto faktu, tak to je pěkná sbírka. Nejvíc se mi líbily- Fuška, Čas zabíjení, Rozebírač lodi, Spravedlnost šitá na míru.

keri.H
09.09.2016 3 z 5

Některé povídky byly lepší, některé horší, takže celkem hodnotím jako průměrný.

Eidalon
22.04.2014 4 z 5

Tato kniha je již několikanásobným ročním pokračováním, které spojuje několik faktorů. Jedná se vždy o žánr povídky, autorem musí být Američan, povídka nesměla být před tím nikde publikována a její autor ji k posouzení musel zaslat daný rok, aby se mohla zúčastnit výběru a případnému zařazení do Výběru o nejlepší americké povídky příslušného roku.

V celku jednoduché a proto se každým rokem schází „na stole“ hodnotitelské komise záplava dílek, které jsou přečteny a popř. postoupeny do dalšího kola, které ve svém závěru představuje okolo 50 závěrečných povídek, které zaujaly nejvíce.

Otto Penzler pak každým rokem osloví nějakého proslulého spisovatele, který v roli hostujícího editora provede konečný výběr zhruba dvaceti těch nejlepších a ty jsou vydány do ročního přehledu, v roce 2009 se tak stalo již po čtrnácté.

Pro tento výběr – pocházející z roku 2009 – se tímto editorem stal Lee Child – spisovatel z prvního místa žebříčků bestsellerů a zařadil se tak k řadě předchozích, neméně známých externích editorů jako např. Robert B. Parker, Sue Graftonová, Ed McBain, Donald E. Westlake, Lawrence Blok, James Ellroy, Michael Conelly, Nelson DeMile, Jeffery Deaver a řada dalších.

Přeloženy do češtiny nebyly zdaleka všechny ročníky, tento český počin s označením čtyři jasně dokladuje, že se jedná jen o menší část výběrů, část věnovanou roku 2009.

V knize narazíte nejen na dvacet těch nejlepších povídek daného roku, z nichž každá je tak trochu jiná, záslužným se jeví i uvedení závěrečných medailonů autorů uveřejněných povídek, které Vám tak dávají tipy na přední současné americké literáty žánru. A to žánru „mystery“.

A na závěr si pro milovníky detektivek „neodpustím“ malou informační exkurzi. Žánr „mystery“ je velmi široký a spadá do něj jakýkoli příběh, v němž je zločin (obvykle vražda) nebo hrozba zločinu (vytvářející napětí) hlavním motivem zápletky nebo tématu. Detektivní povídky jsou pak jedním z podžánrů, řadí se vedle krimi (často vyprávěné z pohledu zločince), literatury napětí (kde hrozí katastrofa způsobená člověkem) a špionáže (zločiny proti státu, které mají potencionálně více obětí než jediná vražda). Dále existují takové podžánry, jako popisy policejní práce, historické detektivky, humorné detektivky, záhady, příběhy o soukromých detektivech, povídky „noir“ atd.

Dnes již téměř nikdo nepíše vybroušené příběhy o logickém úsudku, nalézání skrytých vodítek a dedukcí, k nimž geniální detektivové dospějí, to vše je z valné části již „ztracené umění“. Většina současných detektivních povídek se spoléhá na náhodu, štěstí, přiznání nebo záblesky jasnozřivosti detektiva, který si na detektivní práci zpravidla vyhradí volný čas mimo své hlavní aktivity.

Žánr mystery se dnes věnuje otázkám typu „proč to udělal“, a již ne tolik „jak to udělal“ nebo „kdo to udělal“. Proto je většina povídek založena na psychologickém pozorování, ať již ze strany detektiva, čtenáře nebo hrdiny. Taktéž se dnes zcela smazává hranice mezi žánrem mystery a literární beletrií.

A takto „vyzbrojeni“ se můžete vrhnout do čtení tohoto výběru, který je věnován povídkám žánru mystery (detektivkám či krimi).

Myslím, že autoři výběru v celku uspěli. Kniha Vás určitě pobaví a zaujme, stačí jen patřit mezi ty, kteří dílka spadající do mystery čtou rádi a útvar povídky jim nevadí, ba naopak ji vítají jako kratší literární počin, než celá samostatná kniha.

Dvacet pokusů ve kterém si můžete vyzkoušet i svůj úsudek a posoudit platnost výše napsaného. Já jsem to udělal a hodnotím 4 hvězdami.

Evik30
20.05.2013

Tyto knihy čtu když nemám moc času. Přečtu povídku a ve chvíli volna zase další. Některé povídky přinesou ponaučení, jiné zase důvod k zamyšlení.

Patapuf
16.04.2012 4 z 5

Ačkoliv nejsem velký fanoušek povídek z důvodu krátkého obsahu, musím přiznat, že sem se opravdu do některých začetl.... Můj tajný favorit je Záchrana zvířat a Čas k zabíjení......