Nedeľné šachy s Tisom

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Historický román inšpirovaný láskou v neláskavých časoch a príbehmi ľudí, ktorí ich museli žiť. Rozprávačkou príbehu bohatého na dobové reálie a smiech cez slzy je Icíkova Anička, vystrkovská hviezdička. Ani nie Židovka, len Icíkova, teda dcéra bánovského komunistu, čo sa kamarátil s krivonosými. Spomína na skvelo naplánovanú slovenskú budúcnosť, ktorej sa nikdy nedostalo tej výsady, aby sa stala aspoň obstojnou minulosťou. Rozpráva o tom, ako slovenský prezident a bánovský farár Jozef Tiso chodieval každú nedeľu na šachovú partiu, medenú tortu a kus reči do lekárnikovej váženej rodiny, aby tam odolával invektívam domáceho pána a šarmu domácej panej, ktorá pod jeho vplyvom prestúpila od luteránov ku katolíkom. Dozvedáme sa, ako precenil seba a podcenil Slovákov. Prvý slovenský prezident zlyhal ako politik, kňaz a človek, hovorí jedna z postáv príbehu, ktorá tak, ako mnohé ďalšie, má predobraz v žijúcom človeku. Našou najväčšou traumou je, že si to nevládzeme priznať, dodáva jeho autor. Nie nahlas, pred svetom. Doma, v tichu sme doňho ešte stále zaľúbení nešťastnou láskou, ktorá nemá šancu byť opätovaná. A to je zase naše jediné šťastie. Keď jej podľahneme, bude to to isté ako objatie smrti, dozvedáme sa z tohto románu o láske a neláske vlasti k svojim ľuďom a o zradných miestach v kolektívnej pamäti. Román sa opiera o tri zdroje – historickú faktografiu, ústne podanie a autorskú fikciu....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297400/big_nedelne-sachy-s-tisom-RXl-297400.jpg 4.276
Nahrávám...

Komentáře (18)

Kniha Nedeľné šachy s Tisom

soukroma
27. března

Něco úplně jiného, než jsem čekala. Chtěla jsem se konečně něco dočíst v beletrii o Slovenském štátě. Ale tohle bylo skoro deníkové (pře)vyprávění šikovné autistické dívky, která se shodou okolností stala pravou administrativní/dopisní rukou Monsignora Tisa v Bánovcích. Dějiny Slovenska před a za války jdou spíš někde v pozadí, v době jejího dětství a dospívání.
Velmi mi vadily časté vsuvky v maďarštině, bez jakéhokoli překladu v textu (ani možnosti dobrého porozumění z kontextu) nebo dodatečně v poznámkách. Závažné pochybení.

petrarka72
21.11.2022

Těžké, přitom uhrančivé čtení. Možná o velkých dějinách očima malého člověka, možná o unikavosti paměti, možná o slovenské národní povaze, možná o vztahu společnosti a jejího zřízení a víry, možná o tom, jak se rodí zlo... každopádně o událostech v roce 1938 a v letech dalších, s průhledem až do vzniku Slovenské republiky v devadesátkách. S těžištěm v řešení židovské otázky v Bánovcích nad Bebravou (autor je dobře zná, kromě toho v mnohém představují modelové malé město). Zabydlené jsou nejen "Monsignorem" Tisem, jeho šachovým partnerem panem lékárníkem a jeho "moudrou, hodnou, krásnou" paní, ale také autistickou Aničkou a její tvrdou matkou, sestřenicemi Alicí, Sidonií a Matildou a mnoha dalšími dobrými Slováky, kteří se snaží žít a přežít. Jedinou skutečně odpornou postavou je "doktor Dolfi"... Čas plyne, věci se dějí a navzdory nespolehlivosti vypravěčky se čtenář leccos dozví, mimo jiné díky citacím Tisových projevů, novinovým útržkům včetně reklam a vyčištěným dobovým fotografiím - třebaže v poslední čtvrtině se stírají hranice mezi realitou, noční můrou a sněním za bílého dne (viz prezident sebeobětující se a vykupující Slovensko). Osobně bych uvítala úspornější styl, méně opakování a zhutnění textu tak o 150 stran. Ale to je asi můj problém...

Evina.Cetba
30.06.2022

Román psaný z pohledu psychicky narušené dívky, inspirovaný skutečným životním příběhem. Aničce pomohla ke štěstí učitelka svou přímluvou u Tisa, který tehdy ještě nebyl prezidentem. Pomáhala mu pak s drobnou administrativou, podle jeho předlohy odpovídala na dopisy vojáků, jen je podle osobní situace pisatele drobně upravovala. Málem skončila v 16 letech v ústavu, díky podpoře matky a jiných lidí se tak stalo až o mnoho let později. První polovina knížky se mi líbila víc. Doplněno fotografiemi, kde je vidět i fyzická degradace osobnosti, která potřebovala podporu jiných, aby mohla fungovat ve společnosti. Mohlo tam být víc Tisa, nicméně on tady není hlavní románovou postavou.

Alphwen
30.12.2021

Od Silvestera Lavríka jsem četla už pár dalších děl (povídky, divadelní hry), ale tuhle tématem, jazykem i rozsahem vnímám jako (zatímní) vrchol jeho tvorby. Nejvíc na knize oceňuju vykreslení maloměšťáckého prostředí, v podstatě se jedná o historickou mikrosondu, úvahy o povaze Slováků a mnohdy až sžíravou kritiku, zřejmé paralely s dneškem s obecnou platností a v neposlední řadě barvitý až expresivní jazyk, který pro mě zpočátku představoval výzvu a přemýšlela jsem, že raději sáhnu po českém překladu, ale brzo se to poddalo.

Kutcho
14.10.2021

Konečne román z čias tesne pred a počas 2. svetovej vojny o reálnych ľuďoch a zo Slovenska, navyše kúsok od Trenčína, čo je moje rodné mesto. Vďaka tomu som si knihu užil o kúsok viac, pretože veľa spomínaných miest poznám. Páčilo sa mi dopĺňanie deja dobovými fotografiami a aj úprava príbehu, aby to všetko pasovalo. Veľmi vydarená kniha, ktorá má pre nás Slovákov aj historickú hodnotu, keďže vypovedá o našom národe a jeho vedúcich postavách v jedných z najťažších čias.
Ak mam spomenúť, čo mi vadilo tak možno málinko to, že kniha veľmi rýchlo nahodí vysokú úroveň, ktorá je konštantná až do konca, takže záver nie je až o toľko lepší ako zvyšok knihy a nedochádza tu k nejakému dejovému vyvrcholeniemu v pravom zmysle. To podľa mňa ale ani nebol autorov zámer. Kniha výborná, takže kto má rád takúto tému a možno chce trochu spoznať okolnosti na Slovensku, nech ani neváha.

juliesze
19.08.2021

Úžasně zpracované z pohledu obyčejných lidských osudů a vnímání. Po přečtených recenzích jsem se trochu obávala vyprávění slabomyslné Aničky, ale bylo to moc pěkně poskládané. Nejsem si sice jistá, co všechno byla pravda a jaké postavy skutečně v příběhu vystupovaly, ale i tak to bylo bravurně sepsané. Nechyběly tam ani postavy s různými názory, postavením, přičemž tyto problémy vystávaly nejenom mezi různými rodinami, ale dokonce i mezi manželi.

Na druhé straně mi tam trochu chyběl důraz na skutečnost, že Tisa popravili a trochu zvláštní mi přišla scéna Tisa a vystupování Aničky s pistolí. To mi tak nějak narušilo vazkost tohoto příběhu. A tedy také trochu toho konce války, to mi tam trochu chybělo. Celkově mi ten konec přišel takový trochu přehnaně useknutý. Nicméně na zajímavosti a čtivosti příběhu to neubralo.

bookcase
09.04.2020

Hutné, vůbec ne jednoduché čtení, díky kterému zjistíte, jak to bylo na Slovensku těsně před a během 2. světové války.

LenkaKT
30.03.2020

Prostě síla. Uhrančivé, strhující, plné smutku, plné dějin. Nádherná kniha.

Doporučujeme

Čachtická paní