Nebýt sám

Nebýt sám https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310636/bmid_nebyt-sam-FJr-310636.jpg 4 129 55

Kousek od Závie leží Hokuteple a tam je ráj. Každý si ho představuje podle svého, stačí jen přivřít oči. V řekách teče limonáda, z nebe padá zmrzlina a čokoláda roste holkám a klukům přímo v kapsách. Tuhle nekonečnou pohádku o dětském ráji vyprávěla maminka Konrádovi před spaním a potom oba jeho rodiče zahynuli při autohavárii. Svůj dětský ráj ztratil, ale na Hokuteple nezapomněl. Vyrůstal u strýce a tety na malém městě a teprve v dospělosti si uvědomil, jak byl osamělý, že zatrpklá teta a bezradný strýc mu rodinu nenahradili. Jeho citovou výchovu obstaraly tři dívky. O pět let starší zdravotní sestřička Ema, stejně stará kamarádka ze sousedství Dora, s kterou vyrůstal, chodil do školy a studoval na univerzitě, a o několik let mladší Olivie, sestra Konrádova nejlepšího přítele z fakulty. Jen díky nim ho nepohltilo osamělé dětství, ale přesto i v dospělosti Konráda svazuje podivná nesmělost a nerozhodnost, jako by se chtěl schovat v maminčině Hokuteple. To však nejde, Konrád je muž a přiblížit se k ráji, který v dětství ztratil, pro něj znamená nebýt sám.... celý text

Přidat komentář

Zuzulinka
14.10.2023 5 z 5

Krásný příběh plný života, lásky, ale i smrti.

99jana99
09.07.2023 4 z 5

Magda Váňová mě zatím baví každou knihou. Konrád sice není vůbec muž podle mého gusta, ale to nic nemění na tom, že příběh je napsaný velmi čtivě.


Dionýsos
08.07.2023 2 z 5

Kniha opravdu dostála svého názvu. "Nebýt sám" a to za každou cenu, nehledě na nemorálnost a neupřímnost vlastních činů. Protagonista je nezodpovědný a slabošský Konrád, který se nebojí využívat a zanedbávat ty, které miluje a vinu nezapomene připisovat osudu.
Musím se přiznat, ačkoliv jsem zastáncem tvrzení, že žádná kniha není ztrátou času, u téhle jsem si tím nebyla úplně jistá. Zdali paní Váňová opravdu něco umí, tak z vcelku silného narativu udělat laciný děj a ještě je schopna ho natáhnout na 400 stránek. Tohle pro mě byla opravdu ztráta času, ale aspoň jsem si uvědomila, že jsem z románů definitivně vyrostla.
Dvě hvězdičky dávám za správnou postavu Dory Macnerové, prostopášnou obálku, která mě zaujala a kvůli které jsem si knihu koupila, a taky za to, že mě, díky bohu, kniha stála pouhých 40 Kč.

Michelle.Bee76
12.04.2023 5 z 5

Rozjezd pomalejší, závěr dechberoucí.. Svým způsobem smutná knížka o hledání lásky, štěstí a místa v životě.

alnahu
01.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Další skvělý román ze života od této autorky. Příběh Konráda byl v podstatě velmi smutný v dětství přišel o oba rodiče , vyrůstal u otcova bratra Štefana a jeho zatrpklé manželky a díky tomu se cítil velmi osamělý. Proto se v životě upnul na tři dívky, starší Emu -která mu byla v životě velkou oporou a přítelkyní ,Doru spolužačku s kterou vyrůstal a chodil do školy a nakonec Olivií -mladší sestrou , jeho přítele Ivana z fakulty. Po životním zklamání nakonec najde zázemí a konečně svůj vysněný domov u Olivie. Všechny postavy v tomto příběhu jsou velmi dobře vykresleny a vtáhne vás to do děje i když jsem se s jeho jednáním neztotožnila . Knihu doporučuji k přečtení.

Ruxandra
24.03.2023 3 z 5

Opravdu jedna ze slabších knih této mé oblíbené autorky...

Nermal
07.07.2022 5 z 5

Kdo si přečte anotaci této knihy stejně nepořádně jako já, musí si po dvou větách říct, proč bych měl číst takovéhle bláboly? Nakonec mi to ale nedalo, abych se nezačetl, není vždycky dobré dát na komentáře jiných, nebo první dojem, a udělal jsem dobře. Kniha se mi četla velmi dobře, nechával jsem se unášet dějem a čekal jsem, co přijde dál.
Magdu Váňovou jsem si nakonec velmi oblíbil, objevil jsem v ní "svou" novou spisovatelku a sehnal si všechny její romány i povídky (snad kromě prvních detektivek).
Možná svou roli sehrála i obálka knihy, která vyzývala k přečtení.

Babo
21.03.2022 4 z 5

Ubírám jednu * a to pro první pětinu . Sledování dětství hlavních hrdinů mě až tak moc nebavilo.
Je to moje druhá kniha od paní Váňové a mám takový pocit,že si vybírá ty nejhorší vlastnosti nás lidí a tak vznikají romány ,kdy hlavními postavami jsou intriky a pletichaření ,
Občas se mi chování hrdinů románu zdá neuvěřitelné , jindy si říkám ,jak přesvědčivé .
U žádného jiného autora jsem se zatím s tímto stylem nesetkala a zatím mě to baví.

Nula.nula.nic
25.11.2021 3 z 5

Neuvěřitelně dlouho se mi do ní nechtělo, neuvěřitelně dlouho jsem se dostávala přes prvních padesát stran.. A pak? Najednou se něco stalo a já se nemohla od knihy odtrhnout. Krásný příběh, krásný vývoj, krásně zachyceno. :-)
Určitě zůstane doma v knihovně. Jsem ráda, že jsem to s ní nevzdala hned ze začátku..

knihovniceS
16.09.2021 5 z 5

Nebýt sám
Dočetla jsem a bylo to hezké. Krásný román jako pohádka o malém sirotkovi, který ke štěstí přišel, i když mu osud házel klacky pod nohy. Knihy Magdy Váňové mám ráda, jsou ze života a ani tato nebyla jiná. Smutná i veselá, dojemná i napínavá, nechyběla ani romantika. Doporučuji.

Pechule
09.03.2021 4 z 5

A mně se líbila. Četla se dobře, bavilo mě sledovat osud Konráda od dětství do dospělosti.

JancaMia
12.01.2021 3 z 5

Jedna ze slabších, ale i tak hezké počtení .

Annannas
01.12.2020 4 z 5

Příjemné odpočinkové počtení.

josska
01.08.2020 4 z 5

Knihy od autorky mám rada,jsou čtivé,ze života,mám je rada na proložení,,,,

Marcik7
07.06.2020 3 z 5

Knihy Magdy Váňové mám ráda, jsou ze života a v příběhu je vždy nějaké překvapení nakonec. Tahle se mi zdála trochu slabší, ale není špatná.

anitram17
20.05.2020

Moje druhá kniha od této autorky. Kniha mě bavila a zajímalo mě co bude dál, co Konrád zažije. Ano, možná někdy nepravděpodobné, ale kdy jindy popustit fantazii než u knihy. Chvíli jsem si i myslela, že Ema s Olivií mají opravdu něco víc společného. A nakonec, proč by se to přece jen nemohlo všechno stát?!

qwerb
27.03.2020 4 z 5

Nádherná obálka! Příběh taky pěkný.

Mermaida
21.12.2019 3 z 5

Kniha mě nezaujala, ničím neooslovila, přišla mi zdlouhavá, ale nedokázala jsem ji odložit. Některé situace mi přišly až absurdní.

Terina1
03.03.2019 1 z 5

Naprosto nepravděpodobné situace, blbe dialogy, nebyla dobře rozpracována psychologie postav. První polovina knihy byla slibná, ale pak se z Konráda stal nesnesitelný spratek, aniž bych chápala proč (jeho rodinna situace nebo jeho způsob uvažování nebyl dostatečně rozveden, aby to nějak vysvětlovalo jeho chování). To co zažíval, je naprosto pritazene za vlasy a nakonec se z toho stala taková česká telenovela. Docetla jsem to jen kvůli tomu, ze už jsem byla za polovinou, když mě to šílene znechutilo a taky proto, ze to aspoň sedelo do čtenářské vyzvy (kniha od ženské autorky s hlavní mužskou postavou). Za mě první přečtena kniha od autorky a nejspíš také poslední.

zdenaR
11.01.2019 5 z 5

Můžu jenom opakovat to, co u předchozích knih:
moje oblíbená autorka nezklame - má jen jednu vadu: je vysoce návyková :-)))