Nadsamec

Nadsamec https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84958/bmid_nadsamec-HOl-84958.jpg 3 48 7

Hyperbola na malé ploše, tak by bylo možno velmi stručně charakterizovat osobitý satirický text Nadsamce Alfreda Jarryho. Nadměrně obdařený, vyvinutý a zdatný nadsamec beroucí na sebe podobu indiána, nadlidské výkony v podobě rychlostního závodu pětikola osazeného lidskými závodníky s lokomotivou, nadčasové vynálezy symbolizované univerzálním palivem Perpetual Motion Food, zajišťujícím výživu závodníků, či elektrickými přístroji testujícími intenzitu lidského citu... Realita roztříštěná na kousky, jež se znovu absurdně spojí v surreálnu na rádoby vědeckém pozadí, po němž defilují postavičky, figury i monstra odhalující a demonstrující činy nemožné, to je zparodovaný mýtus supermana počátku 20. století - Nadsamce Alfreda Jarryho.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Le Surmale , 1902


více info...

Přidat komentář

Guepp
01.08.2022

Svižné tempo knihy
Plno zajímavých myšlenek a vtipu
Knihu jsem ale nakonec nedočetla
Nějak jsem se do příběhu neponořila

Chingiz
16.02.2019 5 z 5

Celé je to vlastne len o jednom...ako spieva moj oblúbený spevák Pavol Hamel - vesmír je ružový. Komu nedoplo, je to o schopnosti vykonávať reprodukčný akt. Už úvodná veta: "Láska jest akt nemající významu, neboť jej lze opakovat nesčetnekrát" napovedá, do akého druhu sauny pre dospelých vstupujeme. A Jarry rozbieha beťársku hru, do potencie zapletie jarmočný stroj pre silákov (je to samička a je to silné, zhodnotí Nadsamec a potom to premöže tak, že z toho vyletia kolieska a strunky), vytrvalostný závod päťbicykla a lokomotívy (v ktorom jeden z cyklistov zomrie, ale nohy má zakurtované v pedáloch, takže nimi melie ako za života, a dokonca slúži ako nejaký morbídny zotrvačník - "Pozor! Strhněte ho sebou!") Predbehne ich Nadsamec na svojom bicykli. Len tak prefrčí okolo. A to všetci okrem neho jedia "perpetual motion food". Na konci sex Nadsamca s vyvolenou a skupinový lesbický sex znudených šlapiek. Ale nie vulgárne, nie perverzne. Vtipne. Takmer pri tom zhorela elektráreň. Vážne. Celé je to neskutočne vtipná absurdita. Bohovo som sa bavil.


3497299
03.01.2018 5 z 5

Jarryho strategie zveličení určité věci ad infinitum je sice poměrně přímočará, na druhou stranu mně osobně je jeho vtip docela blízký a text je mimo jiné zábavný skrze své četné parodické odkazy a drobné hříčky. Zejména scéna dálkového závodu cyklistů s vlakem je vynikající. Jeho manýristické hračičkářství ve spojení s precizní výstavbou dle šílených pravidel mi připomíná člena OULIPO Georgese Pereca.

Lexand
10.08.2017 2 z 5

No, ujetina, vskutku.

amaenium
11.07.2017 2 z 5

První věta mě dokázala zaujmout, ale jinak jsem se v ději často ztrácela, mám na mysli jako kdyby rychlé přesuny příběhu během odstavců a i přestože je to jistě osobitý text, musím se přiznat, že jsem z něj trošku vedle a nemyslím si, že bych mu porozuměla v té míře, v jaké je jistě myšlen.

Kolobajda
28.04.2017 3 z 5

Alfréd Jarry svým způsobem předběhl dobu. Je charakterizován jako ďáblem posedlý cyklista, veliký prasák, vynálezce patafyziky a mistr bořivého humoru. Asi ano. Pokud ovšem jeho absurdní humor překračuje únosnou mez, je pro mě téměř nestravitelný. Má to být zároveň i společenská satira, nicméně jsem nevěděl, čemu se smát. Asi jsem to nepochopil. Moje očekávání nenaplnil.

knedlik
25.11.2011 4 z 5

André Marcueil, hlavní hrdina příběhu žijící na Lurance, zprvu se projevující jako neschopný čehokoliv, ohromuje své návštěvníky - vesměs váženou, nicméně výstřední společnost - úvahou, že "akt lásky je bezvýznamný, protože jej lze provádět donekonečna." a rozhodne se je o tom přesvědčit skutkem. Pod odborným dohledem změnivši se v supervýkonného Nadsamce, Indiána zvládne za čtyřiadvacet hodin osmdesátdva pohlavních aktů, kdy mu jeho milenka Ellen téměř zmírá v náručí.

Označení žánru jako humorného, mi přijde nesprávné. Nadsamec je prudce satirický, hyperbolický text. Kvalitně napsaný a zpracovaný.

"Sadisto!" řekla
Marcueil se uvolněně zasmál. Nepatřil k mužům, kteří ženy bijí. Cosi v něm bylo vůči nim ještě krutější, nemusel to již násobit.

Štítky knihy

satira francouzská literatura dadaismus

Autorovy další knížky

Alfred Jarry
francouzská, 1873 - 1907
1968  68%Nadsamec
2000  60%Messalina
1990  65%Nadsamec / Messalina
1993  69%Ubu
1961  77%Ubu králem a jiné hry a prózy

Kniha Nadsamec je v

Přečtených73x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce47x
Chystám se číst34x
Chci si koupit1x