Messalina

Messalina https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84684/messalina-84684.jpg 3 11 1

Historický román z antického Říma v 1. století našeho letopočtu popisuje konec Julsko-Claudijské dynastie, jejímž významným členem byl i císař Claudius. Autor si za hlavní postavu románu vybral Messalinu, jednu z Claudiových manželek. Kniha začíná za posledních dní hrůzovlády Claudiova šíleného synovce Caliguly. Dospívající Messalina se rozhodne, že přijme nabídku k sňatku od stárnoucího Claudia. Po Caligulově násilné smrti se Claudius stává císařem, Messalina se mění v cílevědomou intrikánku s nymfomanskými sklony a pokouší se ovládat císařství. Claudius dlouho nic netuší, ale nakonec jsou sečteny i Messalininy dny... Popisný historický román se pokouší stavět na přesných historických faktech. Messalina jako hrdinka lákala autora především díky svému pestrému sexuálnímu životu a intrikánství, a jejím prostřednictvím se snažil vyvolat barvitou a autentickou představu sexuálních zvyklostí aristokratické společnosti ve starém Římě.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Michal Zítko - Otakar II.
Originální název:

Messaline , 1901


více info...

Přidat komentář

Atanone
14.07.2020 2 z 5

Vždy je mi líto, když na mě vyjde první komentář a nemůžu nad knihou jásat.
Nejsem si jistá, co chtěl autor psát. Květnatě básnický styl je v tomto případě únavný. Příběh se sice chce tvářit jako historický román, ale přijde mi spíš jako naivní blábolení muže, který si představuje, že je někde žena, která mu dá kdykoli a jakkoli (přestože odvrácenou stranou je to, že dá komukoli) a rozhodne se o tom napsat román.
A v tom přehnaně květnatém stylu jen o to víc křičí překlepy, mezi kterými „lunapar“ mě do očí bil nejvíc, protože se k tématu se vztahuje dosti zásadně. Má jít přece o místo, kde prý chlípná císařovna trávila dosti času.
Mám pocit, že za tímto dílem nevidíme ani tak Messalinu, jako pana Jarryho (viz závěr anotace)
Snad další čtenáře osloví víc.

Autorovy další knížky

Alfred Jarry
francouzská, 1873 - 1907
1968  68%Nadsamec
2000  60%Messalina
1990  65%Nadsamec / Messalina
1993  69%Ubu
1961  77%Ubu králem a jiné hry a prózy

Kniha Messalina je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce21x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x