Na vine sú hviezdy

Na vine sú hviezdy https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144817/bmid_na-vine-su-hviezdy-OEg-144817.jpg 4 7798 1629

Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Fault in Our Stars , 2012


více info...

Sova15
Sova15
11.03.2024 5 z 5

Dlouho jsem knihu měla v seznamu "Chci si přečíst". Trochu jsem se jí bála. Je to těžké téma. Pan Green ho uchopil velmi dobře. Určitě se k autorovi ještě vrátím. Poslouchala jsem audio a oba protagonisti byli skvělí.

kikizubik
kikizubik
07.02.2024 4 z 5

Bála jsem se, že se mi to na podruhé nebude líbit, ale ono to bylo skvělé. Hazel a Gus jsou super dvojka postav, které se nelze neoblíbit, jejich humor, vztah jsem si užila. Četlo se to jedním dechem, rozhodně to není jediná kniha od autora, kterou jsem četla.


Vrbická1999
Vrbická1999
16.01.2024 4 z 5

Na tuto knihu jsem se chystala dlouho a začátek roku 2024 mi přišel jako skvělý čas. Přečteno jedním dechem. V textu jsou emoce, které vás zasáhnou. Je nesmírně zajímavé (a bolavé) vidět, jak mladé lidi prožívají smrt blízkého člověka a svoji vlastní nevyléčitelnou nemoc.

Jarda72
Jarda72
12.01.2024 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora. Měl jsem ji pár let odloženu a teď přišel její čas. Je to krásné, vtipné, ale i smutné, takže vlastně jako sám život. Autor velmi citlivě přistupuje k tak vážnému tématu této nemoci. Je to napsané velmi čtivou formou s detaily, které žádné srdce nemohou nechat chladné. Velmi se mi líbilo jak je popisován vztah dítě-rodič a obráceně. Po celou dobu jsem byl nadšen, jak si dokáží oba hlavní hrdinové užívat život, bez ohledu na okolnosti.

Kuxka
Kuxka
26.12.2023 5 z 5

Bylo to krásné a velmi smutné. Každá z postav mi připadala jedinečná. Líbilo se mi sledovat tok myšlenek Hazel a Guse a všechny možné Gusovy metafory. Zkrátka to bylo moc hezké a doporučuji.

11191
11191
25.12.2023 3 z 5

Kniha pojednává o těžkém tématu, hluboce jsem soucítila s oběma hlavními postavami a ještě teď po cca roce od přečtení se k ní myšlenkami občas vracím. I přesto, že nejsem přímo cílovka se tato knížka dotkla mého srdce a něco ve mně zanechala.

lucyvase4
lucyvase4
08.11.2023 5 z 5

Hazel je 16 let a trpí rakovinou v posledním stádiu. Na sezení podpůrné skupiny se seznámí s Augustem. Ten ze souboje s rakovinou vyšel s amputovanou nohou. Nejprve se Házel brání zamilovat. Boji se, aby Augusta nezranila její smrt. Nakonec ale dá lásce šanci. Každý je úplně jiný a dohromady se krásně doplňují.

Kniha je o lásce, o tom, že svět není továrna na splněná přání ale o o tom, že každý den by se měl prožít naplno i když ne vždy to tak úplně jde.
Je také o nemoci. O tom, jak nemoc prožívají ti, co jí trpí ale i jejich blízcí.

Hodně emotivní kniha a musím říct že jsem většinu druhé části probrecela.

Bety093
Bety093
23.10.2023 5 z 5

Tohle bylo silné. Není to moje první kniha autora, ale i tak jsem byla překvapena jak dokáže vystihnout emoce. U této knížky jsem hlavně na konci několikrát brečela, protože to se jinak prostě nedalo. John Green je úžasný autor a patří mezi moje nejoblíbenější. Tenhle příběh mě dostal a doufám že i další jeho knížky, na které se už těším, budou super.

Belanna
Belanna
28.09.2023 5 z 5

Krásná a citlivě napsaná knížka, plná emocí.
Nečetla jsem poprvé, ale při každém čtení jsem jí vnímala trochu jinak a zasáhla vždy jinou citlivou strunu.

_Michelle_
_Michelle_
27.09.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že první část knihy mě moc neoslovila. Především mi neseděla důležitost Císařského neduhu pro celý příběh. Závěr knihy však byl natolik emotivní, že jsem ho musela zohlednit ve svém výsledném hodnocení čtyřmi hvězdičkami. Pro úplnost raději dodávám, že věkem nepatřím do skupiny, pro kterou je kniha primárně určena.

ondrej0119
ondrej0119
13.09.2023 5 z 5

Knižní výlet mimo moji obvyklou zónu detektivek, románů a sci-fi. Hodně smutný příběh, navíc hezky napsaný. Chování některých vedlejších postav (např. spisovatele) občas nedávalo smysl, taky výlet Guse pro cigarety autem když už byl na vozíku a nemohl chodit pobavil. Ale musím přiznat, že hlavní zvrat cca v polovině knihy jsem nečekal. Hodnocení za mě cca 90 % a jelikož půl hvězdičky nejdou, tak je to blíž pěti než čtyřem.

terikus
terikus
10.08.2023 5 z 5

Guse mi bylo vážně hrozně líto...

AkiiIryss
AkiiIryss
28.07.2023 5 z 5

Hazel, šestnáctiletá dívka ve čtvrtém stádiu rakoviny.

Augustus, sedmnáctiletý kluk, který ze souboje s rakovinou vyšel s amputovanou nohou.

Během chvíle je jasné, že ti dva patří k sobě. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla.

Nekonečné a nevyčerpatelné téma a to láska dvou mladých lidí, proti které se staví mnohá protivenství. V tomto případě nemoc hlavní hrdinky.

U knihy se budete smát, je totiž plná černého humoru, který provází oba hrdiny na jejich cestě, která končí poslední kapitolou knihy, kde budete opravdu potřebovat kapesníky.

Příběh, co vás hned vtáhne do děje a vy stojíte po jejich boku, kdy ani vy neudržíte svoje emoce na uzdě. A abych se sama přiznala já tuhle knihu nechtěla dočíst. I přes humor hlavních hrdinů, jsem se tak bála konce a toho jak to nejspíš dopadne. Silně dojemná knížka plná humoru, ale ještě dost emocionálně se silným koncem, kdy snad žádné oko opravdu suché nezůstane.

Krásná a zároveň smutná knížka

arogantni0600
arogantni0600
06.07.2023 4 z 5

Pokud člověk nejprve přečte knihu a až pak vidí film, kniha ho vice pohlti. Bude mit jiný pohled na postavy, na jejich pocity a bude více tiše trpet s nimi.
U filmu všechny ty emoce a pocity dostane rovnou na zlatem podnose.

Radimka
Radimka
04.07.2023 3 z 5

Nechala jsem se unýst šílenou reklamou na tuhle knížku. Nebylo to špatný, dobře se to četlo, bez patosu zvládnutej problém umírání a smrti mladejch lidí, ale žádná pecka se nekonala. Z filmu jsem měla stejnej pocit.

KnihoSny
KnihoSny
28.06.2023 5 z 5

tato kniha pojednává o nemoci... a o lásce Hazel byla občas dost ufnukana ale dá se to čekat...A Gus byl svůj byl smíření stim co přijde:)

Evišťátko
Evišťátko
12.06.2023 4 z 5

Emocemi nabitý příběh,ale ....nějak si neumím představit,že se takhle mezi sebou baví teenageři....připadalo mi to příliš umělé. Už jsem od autora četla pár knih ,ale tahle mě zklamala....přitom zcela jistě zajímavé téma.

kajik325
kajik325
20.04.2023 5 z 5

Moc hezká kniha plná emocí. Ale naplno si ji člověk užije podle mě jen jednou, protože příště pak už bude vědět jak to celé dopadne. :) I tak se k ní ráda vracím.. Je to velmi silný příběh ,asi moje nejoblíbenější od Greena

Marioneta.Peck
Marioneta.Peck
15.03.2023 5 z 5

Po shlédnutí filmu tohle byla sázka na jistotu. Věděla jsem, že si popláču, ale taky do čeho jdu. Oba hrdinové nesmírně sympatičtí a vzhledem k situaci obdivuhodně silní. Četlo se to lehce, dokonce nechyběl ani humor. Rozhodně doporučuji.

Airelle
Airelle
12.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Je to už celkem dlouho, co jsem viděla film, který mě tenkrát naprosto rozsekal. Už jsem skoro zapomněla detaily, o čem příběh je.

Jestli mohu knihu k něčemu přirovnat, tak nejspíš k Romeovi a Julii nebo Petru a Lucii. Všechno jsou to romantické příběhy s tragickým koncem, který prostě chcete číst, ale nemůžete jí jen tak někomu doporučit. Příběh Hazel Grace a Augusta je přesně tak srdceryvný jako jiné tragédie. Krásně je popsán jejich rozvíjející a prohlubující vztah, stejně tak i to, jak jim rakovina zasahuje do života. Nemůžu mít Hazel za zlé, že se občas chovala sobecky, ač se snažila chovat jinak. Její vztah k rodičům byl její nemocí hodně poznamenán a možná by bylo lepší, kdyby se k ní pořád někdo nechoval jako k nemocné a umírající.

Augusta jsem si velmi oblíbila, byl přesně ten kluk, kterého Hazel potřebovala, kterého by občas potřebovala každá z nás. Však který kluk by pro Vás obětoval svoje poslední přání?

Ale já věřím na opravdovou lásku, víš? Nevěřím, že všichni mají nárok mít oči, nebýt nemocní a tak, ale každý by měl mít opravdovou lásku a ta by měla trvat aspoň tak dlouho jako jeho život