Na světě nejsou jen pomeranče

Na světě nejsou jen pomeranče https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15538/bmid_na-svete-nejsou-jen-pomerance-D1f-15538.jpg 4 114 17

Prvotina jedné z nejvýraznějších současných anglických autorek. Zčásti autobiografická kniha vypráví v první osobě příběh dospívající dívky, jejíž život se v mnoha směrech liší od představ většiny lidí. Celá kniha je napsaná velmi živě a s jemnou ironií, je zabydlena svéráznými ženskými postavami a téměř dokonale postrádá jakékoliv mužské postavy, je prokládána pohádkovými příběhy, které vyvažují jednoduché prostředí, v němž se román odehrává, a přináší originální pohled na hledání lásky a vlastní životní cesty.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Oranges Are Not The Only Fruit , 1994


více info...

bob0985
bob0985
31.01.2024 4 z 5

Toto je druhá kniha od autorky, kdy tu první (Jak naštěpit třešeň) jsem moc nepobral. V této jsem dokázal držet krok s příběhem , neztratil jsem se v něm. Některé prvky magična se mi líbily a připomínali mi Ishigura. Z doslovu i ze slov autorky jsem pochopil, že se jedná o komplikovanou osobnost, kdy v pozdějších dílech převažuje spíš forma nad obsahem vyprávění. Autorka sama uvádí, že chce tvořit v dějových elipsách. U "Jak naštěpit třešeň" těch elips bylo tak moc, že jsem měl pocit, že jsem se nacházel zcela mimo dimenzi. Tuším, že čím novější díla, tím komplikovanější.

Luigi1
Luigi1
29.04.2023 5 z 5

Tato kniha mě zaujala svým obsahem


Andrea81
Andrea81
28.09.2022 4 z 5

Nezklamalo, těžší kniha, k zamyšlení. Děkuji autorce.

Greenfingers
Greenfingers
15.08.2022 5 z 5

Na prvotinu autorky opravdu velmi dobré. Zaujal mě příběh i způsob, jakým byl zpracován.

Yorika
Yorika
08.03.2020 4 z 5

Zvláštní kniha. Těžko uchopitelná. Dětství ve fanatické věřící rodině asi člověka poznamená. Pokud pak zjistí, že je vlastně ,,jiný" musí to být velmi těžké.
Žanetina linka mě bavila. I přesto všechno zůstala svá a nenechala se manipulovat vlastní rodinou. Co mě rušilo byly vložené pohádky. Četla jsem je s nechutí. Tak nějak mi do toho příběhu neseděly.

Bbrody
Bbrody
18.11.2019 2 z 5

Námět byl rozhodně zajimavý, ale až na konec knihy jsem měla pocit, že vyjma náboženského fanatismu, bylo vše ostatní popsáno dost ploše. Styl psaní mi nesedl vůbec.

zuzulique
zuzulique
23.09.2019 4 z 5

Velmi originalna kniha. Je potesujuce natrafit na nieco, co prekvapi. Pribeh Zanety je o hladani seba samej v tomto svete. Vyrasta v pokrivenom "raji bezpecia a istot" a symbolom tohto sveta je pomaranc, ktory je podla matky jedine poriadne ovocie. Adoptovana dcera je zasvatena Bohu, predurcena stat sa misionarkou a obracat ludi na vieru. Zivot sa jej obrati vo chvili, ked sa zamiluje do dievcata. Autorka v knihe poukazuje na to, ze nie homosexuali su zvrhli, ale ptabe ich okolie.
Pomarance su romanovy experiment, pisany tzv. spiralovou formou. Winterson nechape, preco by sme mali citat v priamkach, ved tak ani nemyslime, ani nezijeme. Nase dusevne pochody maju blizsie k bludisku nez k dialnici, kazda odbocka plodi dalsiu odbocku. A takato je i jej kniha, urcena zdatnym citatelom. Povazujem za nejake zvlastne znamenie, ze uz v druhej knihe po sebe sa spomina moja oblubena kniha Middlemarch :) Citala a lubila ju aj Diane Athill, aj Zaneta v Pomarancoch.

"Rodina, ta opravdova, je stul a zidle a spravny pocet hrnicku. Jenze ja do zadne patrit nemuzu, a od te sve se nedokazu odtrhnout : matka mi uvazala za knoflik nit a muze za ni dle libosti tahat."

Nicol13
Nicol13
19.06.2019 3 z 5

Tak tohle se mi četlo celkem těžce. Mám z toho celého smíšené pocity.
Vůbec mi nesedl autorčin styl.
Vkládání dalších příběhů do toho hlavního mě hodně rušilo (ač byly i ostatní příběhy zajímavé).
Jinak je to velice originálně podané.

Doslov na konci mě jen přesvědčil o tom, že to není obyčejná kniha a zaslouží si pozornost, už jen kvůli danému tématu.
Avšak nic jiného si od autorky nejspíš nepřečtu.

AnjaVCL
AnjaVCL
17.10.2017 5 z 5

"Tam se určitě smilní!"
"V neděli!"
Aneb hrůznost náboženského fanatismu, která je z odstupu hořce komická. Geniální kniha psaná s lehkostí, vtipná i se závažnou výpovědí.

Nestorkea
Nestorkea
24.08.2017 4 z 5

Zajímavé dílo, ve kterém vtip ostře kontrastuje s náboženským fanatismem.

StihOMam
StihOMam
14.03.2017 4 z 5

Skutečně originální kniha. Zdroj a inspirace. Za mě je tato publikace lahodným ukojením hladu po literatuře.

Belatris
Belatris
04.06.2016 4 z 5

První dvě třetiny knihy úžasná kombinace zábavy (forma) a děsu (faktický obsah). Konec už byl hutnější, forma nebyla tak přístupná, ale celkový dojem stále velmi silný. Vlastně mi vůbec nepřijde, že je to kniha o homosexualitě (není). Bez krátkozrakého odsuzování ukazuje, jak fatální může být fanatismus pro člověka i pro společnost. Dělá z lidí karikatury, které vůbec nejsou k smíchu.

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
13.08.2015 5 z 5

Prazvláštní kniha, ale ani chvíli jsem se při čtení nenudil. Nevím, co se mi líbilo více - jestli příběh samotný, nebo několik vložených pohádek či občasné nadčasové úvahy. Autorka si krásně umí pohrát s jazykem a myslím, že ani překlad to nijak nepokazil. A co na knize vždycky dokážu ocenit, je humor - v téhle relativně útlé knížce ho bylo požehnaně.

dark.ma93
dark.ma93
22.12.2014 3 z 5

Líbil se mi námět

Dáma s hrnstjm
Dáma s hrnstjm
20.07.2014 4 z 5

Experimentální román, jehož jazykové a vypravěčské hravé experimenty se mi nedaří náležitě ocenit. Především prolínání hlavního příběhu s příběhy pohádkovými nebo legendárními mi dělalo potíže, měla jsem sklon je přeskakovat a vždy je spíš jen tak přelétla očima... Ovšem hlavní příběh dívky Žanety, ten mě opravdu bavil. Hlavně popis církevního prostředí a jeho projevy v extrémní podobě, to byla síla! A obraz dítěte vychovávaného horlivě věřící matkou byl pro mě naprosto děsivý.

Hesiona
Hesiona
22.09.2013 4 z 5

Souhlasím. Je psaná vtipně a s nadhledem, i když ony zážitky musely být pro autorku velice těžké.

S.o.l.e.i.l
S.o.l.e.i.l
12.08.2013

Velmi pěkná kniha. Homosexualita versus náboženství. Opravdu poutavé čtení, zajímavé postřehy.

Štítky knihy

prvotina homosexualita zfilmováno anglická literatura autobiografické prvky lesby, lesbismus evangelická církev

Autorovy další knížky

Jeanette Winterson
britská, 1959
1998  81%Na světě nejsou jen pomeranče
2015  67%Trhlina v čase
2007  76%Konec času
2000  79%Vášeň
2004  73%Jak naštěpit třešeň

Kniha Na světě nejsou jen pomeranče je v

Přečtených170x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených10x
Knihotéce56x
Chystám se číst139x
Chci si koupit25x
dalších seznamech4x