Mystici a zenoví mistři

Mystici a zenoví mistři https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490518/bmid_mystici-a-zenovi-mistri-38d-490518.jpg 4 2 2

O Thomasi Mertonovi se mluví jako o jednom z oněch vzácných západních mozků, kteří se v zenu cítili zcela doma. V této knize pojednává o různých náboženských koncepcích – raném mnišství, ruské pravoslavné spiritualitě, Shakerech, zen-buddhismu, a to s charakteristickou západní přímostí. Merton nejen studoval tato náboženství zvenčí, ale uchopil je empatií a živou účastí zevnitř. „Všechny kapitoly,“ napsal Merton, „spojuje jeden ústřední zájem: porozumět různým způsobům, jak lidé různých tradic koncipovali význam a metodu „cesty “, která vede k nejvyšším úrovním náboženského či metafyzického vědomí“. Thomas Merton (1915–1968) byl americký trapistický mnich, spisovatel, teolog, mystik, básník, sociální aktivista a badatel v oboru srovnávacího náboženství. V roce 1949 byl vysvěcen na kněze a dostal jméno „otec Louis“. Byl členem opatství Panny Marie Getsemanské poblíž Bardstownu v Kentucky, kde žil od roku 1941 do své smrti. Merton napsal více než 50 knih, desítky esejů a recenzí. Stal se velkým zastáncem mezináboženského porozumění, propagoval dialog s významnými asijskými duchovními osobnostmi – dalajlamou, japonským spisovatelem D. T. Suzukim, thajským buddhistickým mnichem Buddhadasou či vietnamským mnichem Thich Nhat Hanhem. Psal o zen-buddhismu, konfucianismu, taoismu a o jejich souvislosti s křesťanstvím, což bylo v jeho době ve Spojených státech velmi neobvyklé, zejména v rámci náboženských řádů.... celý text

Duchovní literatura Náboženství Filozofie
Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

Mystics and Zen Masters , 1967


více info...

Přidat komentář

Pablo70
28.05.2023 4 z 5

Merton ve své pozoruhodné knize navazuje na Prohlášení o nekřesťanských náboženstvích druhého vatikánského koncilu, který přiznává lidem jiných náboženství právo poznávat Boha a rozjímat nad ním. Pojednává o raném mnišství, pravoslavné monastické spiritualitě, křížových výpravách, čínském konfucionalismu a taoismu, jakož i zenu, věnuje pozornost anglickým mystikům a Shakerům v USA. Snaží se dobrat jádra jejich učení, rozebírá koany. Jeho kniha je poučná v tom, že jeho přístup je přístupem křesťana, tedy že jeho oči jsou našima očima - že mu rozumíme, jsme stejné kultury. Škoda, že jde o texty ze 60. let XX. věku -potom byl již mrtev.

Shindo
21.06.2022 4 z 5

Keby Merton žil dnes na Slovensku, vyhlásili by ho za heretika. Myslím si, že aj vo svojej dobe a v krajine, kde žil ju istým spôsobom predbehol.

Iste, našlo sa pár vecí, s ktorými som nesúhlasil. Beriem však na vedomie, že aj keď mal autor prehľad (a vhľad) o danej téme, stále ju písal z pozície katolíckeho mnícha.

Viacero vecí ma však zaujalo. Už spomínaný Mertonov vhľad do problematiky a hľadanie spoločných pojítok medzi jednotlivými spôsobmi spirituality. Demytologizácia zenu, aspoň tak, ako to mohol urobiť z jeho pozície. O niektorých formách spirituality, ktoré spomínal, som dovtedy nemal ani šajnu.

Zaujal ma aj výrok Thich Nhat Hanha na konci knihy, ktorý (parafrázujem) hovoril o tom, že na to, aby mohol byť buddhizmus v spoločnosti funkčný, musí byť flexibilný a angažovaný; ten dogmatický a rigidný je vhodný pre múzeá, nie však bežný život. A to kniha vznikla v 60. rokoch.


Kniha Mystici a zenoví mistři je v

Přečtených3x
Knihotéce7x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x