Žádný člověk není ostrov

Žádný člověk není ostrov https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114203/zadny-clovek-neni-ostrov-114203.jpg 4 11 5

Svědomí, askeze, upřímnost, ticho, samota... autorova hluboká reflexe pilířů duchovního života ukazuje jejich nezbytnost, ale také úskalí sebestřednosti. Duchovní život získává smysl až ve spojení s životy druhých, v integraci do Božího plánu spásy světa.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Krystal OP
Originální název:

No Man Is an Island , 1955


více info...

Přidat komentář

Shardlake
26.08.2021 3 z 5

Kniha obsahuje texty k prohloubení duchovního života, zvláště pro studenty kněžství. Autor v knize popisuje své myšlenky o určitých stránkách duchovního života, který směřuje více k Bohu.

deirdre
01.01.2020 5 z 5

Poklad.


Shindo
19.03.2019 3 z 5

Zbierka úvah na rôzne, predovšetkým duchovné témy. Mertona mám rád ale toto bola asi najslabšia kniha z tých, ktoré som od neho zatiaľ čítal.

honajz
30.12.2017 3 z 5

Na můj vkus to bylo moc ukecané a nekonkrétní - takové akademické, kdy jednoduchá věc je okecávána (nenapadá mne jiný termín) několikrát dokola ze všech stran, ale přitom intelektuálně z odstupu, odtažitě pro běžného čtenáře a jeho obyčejné, každodenní starosti. Ono je sice hezké si zopakovat, že nejsme samojediní, ale v církvi jsme všichni jedny údy jednoho těla a že co se děje jednomu, děje se i druhému (tedy třeba nám), ale třeba zcela oddělit obyčejnou lidskou touhu být alespoň trochu v životě šťastný sám pro sebe to pak degraduje na něco nečistého. Přitom dokud není člověk spokojený sám v sobě, těžko může něco předávat dál - a např. rozvinutí této myšlenky mi zde chybí. Nebo sice člověk ví, že dostal od Boha nějaký dar a má jej rozvíjet, ale celé je to popsáno teoreticky, tak nějak v ideálním stavu, jak by něco mělo probíhat, ale praktické ukázky, možnosti a rady zde chybějí. Třeba následující věty mi přijdou sice moc hezky napsané, ale pro praktický život bezobsažné: „Musíme být sebou tím, že jsme Kristem. Být je pro člověka žít. Člověk žije jako člověk, jen když zná pravdu a miluje to, co zná, a jedná podle toho, co miluje. Takto se stává pravdou, kterou miluje. Tak se poznáním a láskou „stáváme" Kristem.“ - na to bych musel být skutečně mudrc, abych zde našel návod na objevení svého konkrétního úkolu, daného Bohem. Jako jinak ano, s mnoha myšlenkami lze souhlasit, ano, vím, co chce autor říci, ale na můj vkus to je podáno těžkopádným a zcela nekonkrétním stylem, kdy třeba člověk hledající sebe samotného ve víře může být z tohoto povídání leda zmaten. A pro pokročilého jde pak jen o jakési opakování již známé abecedy.

miklaras
01.11.2013 5 z 5

Kniha s obrovskou vnitřní hloubkou a silou. I když se českému vydání absolutně nepovedl přebal a kniha vypadá jako laciná detektivka, uvnitř je poklad neuvěřitelné ceny.

Štítky knihy

láska duchovní život vztahy spiritualita řeholní, klášterní život duchovní literatura

Autorovy další knížky

Thomas Merton
americká, 1915 - 1968
2002  87%Sedmistupňová hora
1995  76%Žádný člověk není ostrov
1995  89%Jonášovo znamení
1993  92%Kontemplativní modlitba
2007  87%Vody Siloe

Kniha Žádný člověk není ostrov je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x