Vody Siloe

Vody Siloe https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73457/vody-siloe-73457.gif 4 12 12

Knihu sám autor označoval jako „duchovní dějiny řádu“. V první části se věnuje stručně dějinám řádu jako celku počínaje sv. Benediktem až po vznik novodobého řádu trapistů, podrobně popisuje dějiny řádu ve Spojených státech amerických včetně historie vlastního kláštera a jeho fundací. Druhá část knihy se věnuje smyslu cisterciáckého způsobu života – popisuje některé klášterní zvyklosti a vysvětluje jejich duchovní smysl. Na klíčových, často velmi dramatických událostech z dějin cisterciáků přísné observance autor ukazuje vnitřní krásu mnišského života a hodnoty, kterými je tento život nesen. Díky živému vypravěčskému stylu se čtenář takřka stává součástí tohoto velkého, i když pro svět nenápadného díla Boží chvály. ... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Krystal OP
Originální název:

The Waters of Siloe , 1949


více info...

Přidat komentář

modrykomar
15.02.2021 5 z 5

človek si myslí že čo už môže byť zaujímavé na dejinách rehole. že väčšia suchárina už vari ani nemôže byť. Thomas Merton ľahkým perom preberá dejiny svojej rehole pričom jeho mierne ironické úsmevy presvetľujú celú knihu. Málokedy sa tak dobre spojí duchovno a úsmevno. Jedna z najlepších "mertonoviek". Vrelo odporúčam

Holmann
23.05.2018 4 z 5

Popravdě jsem od knihy čekal něco jiného (to je ale můj problém), ale jinak velmi zajímavé čtení. Hodně podmětných myšlenek pro dnešní dobu. Od autora si určitě přečtu něco dalšího.


Shardlake
26.12.2017 3 z 5

Kniha není lehká na čtení, alespoň začátek pro mne nebyl moc čtivý. Část, která popisuje život trapistů v řádu a jejich každodenní koloběh pomalý a nezáživný rozjezd vynahradila.

Shindo
04.12.2017 4 z 5

Narozdiel od autobiografickej Sedmistupnovej hory je toto predovšetkým historická záležitosť, konkrétne trapistov, ku ktorým Merton patril. Títo chlapci vedú prísny mníšsky život, v minulosti bol dokonca ešte tvrdší, až sa miestami človek čudoval, ako si niekto mohol takýto život vybrať. Boli však aj úsmevné momenty.

alweryon
02.08.2016 5 z 5

Historie trapistického řádu, ale napsaná nesmírně poutavě. Otec Jeroným prý v životě četl jen dvě knihy opakovaně: Bibli a právě tento skvost. Nedivím se mu a opravdu vřele doporučuji všem, koho trapisti zajímají, nebo jen chce číst netypickou duchovní literaturu. Protože i když je to opravdu kniha o historii, je to i kniha vedoucí k modlitbě.