Mys Dobré naděje

Mys Dobré naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73968/mys-dobre-nadeje-73968.jpg 5 20 7

12 dobrodružných příběhů. Výbor připr. a předmluvu napsal Bedřich Bösser. Obsah: J. Verne: Zajatci polárního moře; F. Gerstäcker: Ohnivá voda; K. May: Kutb; Ch. Sealsfield: Amigos sempre!; L. Italiaander: Zambabubambova zkouška dospělosti; J. Conrad: Tajfun; A. Dumas: Robin Hood a Pan Richard z Nížiny; J. London: O malém člověku; A. Grin: Čtrnáct stop; B. Harte: Jak přišel Ježíšek do Simpson Baru; L. N. Tolstoj: Pán a čeledín; R. Kipling: Zázrak Purána Bhagata.... celý text

Přidat komentář

Kasperle
21.12.2021 4 z 5

Výborný soubor, který jsem měl číst asi jako kluk, ale čtu ho až jako otec od rodiny. Jsem potěšený, že mě to stále baví (podobné příběhy jsem úplně hltal). Ke každému příběhu navíc pěkné ilustrace různých autorů. Dobrá redakční práce (žádné chyby či překlepy, medailonky na konci, vysvětlivky pod čarou).
Několik vět k povídkám: Maye jsem měl vždy radši v Orientu než na Divokém západě, Kutb má atmosféru. Conrad úžasně a plasticky popisuje zmítající se loď během bouře, včetně chování posádky. U Tolstého zase úplně vnímáte tu zimu a noční bloudění zasněženým krajem. Kipling jaksi vystihl takový to indický styl psaní a myšlení. Líbil se mi i Harte, Verne a Italiaander. London nezklamal. Příjemně mne překvapil krajan Postl (Sealfield) s popisem jihoamerického osvobozeneckého boje. Mírné zklamání přinesl Gerstäcker - nějak jsem neuvěřil té vesnici s Indiány okopávajícími políčka a žijícími „po evropsku”.

kurama45
28.04.2020 4 z 5

Verne ma nesklamal, prekvapivo má pre mňa čaro aj po toľkých rokoch. Vďaka Londonovi som sa vydala hľadať zlato. S Karlom Mayom som sa presunula do Káhiry a ešte ďalej. Gerstäckerova poviedka je v podstate dobrodružné ťaženie proti alkoholu a alkoholizmu, Harte zas napísal netradičný Vianočný príbeh. Dumas spracoval tému Robina Hooda a dokonale navodil atmosféru anglického stredoveku a Italiaanderov príbeh bol o mravcoch, slonovi a dospievajúcom chlapcovi. Najviac sa mi páčila poviedka Tajfún od Josepha Conrada. To bolo búrlivé more emócií. Doslova. K záveru sa čitateľ presunie spolu s Tolstojom do Ruska a to Rusko je na poviedke poznať. Úplný záver tvorí Kiplingova poviedka Zázrak Purána Bhagata. Bol to celkom šok z ničoho nič skočiť z Ruska do Indie. V Rusku mi hrozila smrť zamrznutím a v Indii sa na mňa valila láva zo sopky.
Tak ako si dnešné deti predstavujú, že idú do Rokfortu, alebo že si vychovajú vlastného draka, ja som dostala znovu príležitosť predstavovať si, že som námorník a objavujem svet. Že som dobrodruh a riešim tajomstvá Ďalekého východu. Alebo že som Biela tvár, ktorá sa snaží spolunažívať s Indiánmi.
Veď v konečnom dôsledku sme všetci len ľudia.


braunerova
10.04.2020 4 z 5

Verne, Conrad a London to je nestárnoucí klasika, ty jsou za plný počet. Ostatní povídky už mě tolik nebavily.

"Kapitán MacWhirr plul po oceánech tak, jak někteří lidé přeplouvají svá léta, až nakonec spočinou klidně v hrobě, nevědouce až doposledka nic o životě, aniž spatřili, co zrady, násilí a hrůzy v něm může být obsaženo. Na moři i na zemi jsou lidé takhle šťastní - nebo tak opovrženi osudem či mořem."

petrakočárová
16.02.2019 5 z 5

Taky dávám plný počet bodů a doporučuji!

mulderka
13.08.2017 5 z 5

Už jenom za Vernovu první dobrodružnou povídku Zajatci polárního moře dávám plný počet!

Džerkys
22.02.2017 5 z 5

Zajímavé příběhy od skvělých autorů ....

3nitka
23.01.2016 5 z 5

Čo povedať. Samí dobrí osvedčení autori. Výborný súbor.