Musíme si promluvit o Kelvinovi

Musíme si promluvit o Kelvinovi https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113306/musime-si-promluvit-o-kelvinovi-113306.jpg 4 31 4

Po velmi úspěšném titulu Kvantová teorie nikoho nezabije (česky Kniha Zlín, 2010) na náš trh přichází i autorova nejnovější publikace - Musíme si promluvit o Kelvinovi. I zde se Chown pokouší všedním jazykem přiblížit i laikům problematiku vzniku vesmíru, významu nekonečné rozmanitosti a pestrosti světa, ve kterém žijeme, záhadu tmavé noční oblohy, která by teoreticky měla zářit stejně jako povrch typických hvězd nebo původ železa kolujícího v naší krvi. Složitost světa prozrazuje nejen to, že Bůh hraje s vesmírem kostky, ale že pokud by kostky nehrál, vůbec žádný vesmír by zde nebyl. Těšte se na rozkrytí souvislosti mezi vaším televizním přijímačem a vznikem vesmíru. S upřímností sobě vlastní autor prohlašuje některé běžně uznávané závěry za nesprávné. Většina astronomů se tak v jejich interpretaci mýlí. Jeho nová kniha rozhodně změní způsob, jakým vidíte svět. Chown vám jako určitý průvodce umožní číst kosmická znamení anebo, slovy Williama Blakea, 'vidět svět v zrnku písku!.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Věda
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

We need to talk about Kelvin , 2009


více info...

Přidat komentář

Paulika
27.05.2015 2 z 5

V knize brakuje sam sebe a temer opisuje svoji knihu: "Kvantová teorie nikoho nezabije". Nechapu, delat znovu recyklat z toho, co uz napsal?!

vygum
06.01.2015

V prvni polovine Chown trochu vykrada sam sebe a svuj predchozi titul Kvantova teorie nikoho nezabije, ale kniha ma stejny spad a autor stale predklada napadita prirovnani a srozumitelna vysvetleni. Ve druhe puli mu bud dosel dech, nebo jsou popisovane jevy jiz natolik slozite a abstraktni, ze je zkratka nelze popsat na prikladu fotbaloveho mice...
Posledni kapitola o stavajicich teoriich (ne)existence mimozemskych civilizaci tema cele knihy logicky uzavira.


zahadum
06.04.2014 4 z 5

Súhlas s predchádzajúcim čitateľom, kniha neprináša nič nové a v závere sa autor obúva do existencie alebo neexistencie mimozemských civilizácii čo je trošku odbočenie od jadra knihy ktorým je vesmír z čisto vedeckého nazerania na vec. Kniha sa skutočne číta veľmi dobre a autor nenudí ani neohromuje zložitou matematikou ktorá by čitateľa neznalého veci skôr miatla.

Neo1tex
10.04.2012 3 z 5

Oproti první knize toto pokračování výrazně ztrácí dech. Zajímavost témat už není tak silná. První polovina knihy je ještě ve starém dobrém duchu zajímavá, ve druhé polovině však začala mírně nudit. Vzhledem ke stylu knihy a jejímu cílovému čtenáři se mi zdají témata již ne tolik zajímavá, příliš abstraktní a těžko pochopitelná.

Přes to všechno je nutno podotknout, že se jedná o knihu velmi zajímavou a bohužel také ne příliš často se objevujícího tématu. Velmi bych uvítal, kdyby podobných populárně naučných knih bylo na trhu mnohem více.

Sluší se také říci, že Chown píše - vzhledem k tématu knihy - velmi poutavě a čtivě a knihu tak nebude mít problém přečíst ani ten, kdo k fyzice mimo základní školy nepřičichl.

Mé hodnocení - 65%.