Čarodějná pec

Čarodějná pec https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34447/bmid_carodejna-pec-7Sf-34447.jpg 5 17 4

Pátrání po původu atomů. Chownova výjimečná zpráva o tom, jak vědci rozpletli záhadu vzniku atomů a jak pomohli vysvětlit počátek života, je jedním z největších detektivních příběhů v dějinách vědy. Rozplétá dvě propojené záhady: původ atomů a původ hvězd. Žádnou z nich nelze pochopit samostatně, neboť ve hvězdách se skrývá klíč k otevření tajemství atomů a v atomech řešení tajemství hvězd. Předmluva k českému vydání Jiří Grygar.... celý text

Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: , Granit
Originální název:

The Magic Furnace , 1999


více info...

Přidat komentář

Tvurce001
08.02.2024 5 z 5

Chowna mám rád. S nadšením a úžasnou lehkostí vysvětluje laikům mého formátu, jak to v tom vesmíru vlastně chodí, proč sluníčko svítí, proč je v jedné kapce vody více atomů, než kapek ve všech mořích světa, proč je světlo na počátku i na konci veškerého fyzikálního dění atd. A k tomu vám přibalí fantasticky napsanou exkurzi do historie vědy. Chowna mám rád.

Eldar80
05.11.2019 4 z 5

Pokud jste si někdy položili otázku, odkud se vlastně všechny atomy vzaly - je to pro vás přesně ta pravá kniha. Celá pojednává o vzniku atomů. Autor vysvětluje jak byly objeveny, popisuje jejich strukturu a kde vznikly. S tím souvisí druhá zajímavá otázka. Proč vlastně Slunce svítí?
Kniha sice nepřináší nic nového, ale autor celou problematiku perfektně shrnul. Začíná u starověké filozofie a velmi rychle se dostane k vědě 19. století. Uvádí nejvýznamnější vědce a jejich experimenty. Ty Chown umí perfektně vysvětlit a historie objevování původu atomů je díky tomu neskutečně čtivá.
První polovina je výborně napsaná a četl jsem ji vyloženě s nadšením. Sledujeme vědecké zkoumání atomu od jeho objevu k jeho základní struktuře. Než dojde na objev atomového jádra trvá to téměř 40 stran.
Pak se řeší Slunce. Na fyzice je fascinující jak spolu souvisí tak odlišené obory. Svět elementárních částic a struktura hvězd. Jejich různé druhy jsou tak závislé na samotné struktuře atomových jader.
Druhá část už nebyla tak dobrá. Chown se nezvládl tak dobře vypořádat s dalšími vědeckými objevy. Mluví často o výpočtech, ale jejich podstata nám uniká. Počítání přeměn atomů v jiný druh není ani náznakově vysvětleno… Úplné odtržení čtenáře od matematických rovnic je kontraproduktivní.
Nejsme tak schopni si o nich udělat aspoň nějakou představu. Pouze sledujeme, jak rychle vzrůstá složitost fyziky, když postupujeme blíž do nitra hmoty. K objevení jádra stačilo odstřelovat tenký plech. Teď musíme mít urychlovač.
V závěru knihy se popíše téměř kompletní tvorba všech prvků v přírodě. Nutně tak dojde na supernovy. Tahle část už byla dost zvláštní. Nepadlo třeba ani slovo o explozích bílých trpaslíků...
Výborné shrnutí o vzniku atomů k roku 1999. Kniha exceluje v historickém vývoji poznání. Napsaná tak dobře až je to málem beletrie. Jestli vás zajímají odpovědi na úvodní otázky, rozhodně doporučuju. 90%


bulat
20.10.2015 5 z 5

výborná knižka pre zvedavcov, ktorých zaujíma, odkiaľ pochádzajú atómy (nielen) nášho tela, kde a ako sa upiekli jednotlivé prvky, prečo je zlato vzácne a železo bežné, prečo kladie berýlium pascu tvorbe ťažších prvkov a ako z toho my ľudia profitujeme, kde vznikajú obrovské jadrá ako urán, ktorý atóm v prírode je najstabilnejší ... a veľa iného ... kniha je veľmi zrozumiteľná, dobre pochopiteľná a navyše písaná pútavým detektívnym štýlom !

zahadum
13.04.2014 5 z 5

Pôvod atómov je ruka v ruke s pôvodom ( a zánikom ) hviezd...autor veľmi podrobne a zrozumiteľne vedie čitateľa dejinami výskumu atómu. Postupne sa dozvieme,že sme ako bytosti stvorený z atómov ktoré pochádzajú z dávno zaniknutých hviezd. Pútavé a v žiadnom prípade nie príliš odborné čítanie. Doporučujem.