Můj příběh

Můj příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388445/bmid_muj-pribeh-yZr-388445.jpg 4 559 148

Michelle Obamová se díky svému životu naplněnému smyslem a úspěchy stala jednou z nejikoničtějších a nejpodmanivějších žen naší éry. Jako první dáma Spojených států amerických a první Afroameričanka v této roli pomohla nastolit nejvlídnější a nejpřístupnější atmosféru v Bílém domě v historii a vybudovala si pozici silné zastánkyně práv žen ve Spojených státech i po celém světě. Radikálně změnila životní styl mnoha rodin, které díky ní vedou zdravější a aktivnější život, naučila nás několik tanečních kroků, zabodovala v Carpool Karaoke Jamese Cordena a v nemilosrdné záři reflektorů dokázala vychovat dvě normální a skromné dcery. Michelle Obamová ve svých pamětech, díle plném hlubokých úvah a úchvatného vypravěčství, zve čtenáře do svého světa a zaznamenává zážitky, které ji formovaly – od dětství v chicagské South Side, přes léta, kdy jako vedoucí pracovnice vyvažovala mateřské a pracovní povinnosti, až po dobu, kterou strávila na nejslavnější světové adrese. S neomylnou upřímností a jiskřivým vtipem popisuje svá vítězství i zklamání na veřejnosti i v soukromí a vypráví svůj příběh, tak jak ho žila – svými slovy a podle svého. Můj příběh je kniha nejen vřelá, moudrá a sdělná, je to také neobvykle důvěrné sdělení ženy, která oplývá silnou duší, inteligencí a přirozenou moudrostí, ženy, která se vždy vzpírala všem očekáváním a jejíž příběh nás inspiruje ke stejnému postoji. Michelle Obamová ke své knize říká: „Když jsem psala Můj příběh, byl to pro mě hluboký osobní zážitek. Úplně poprvé jsem měla prostor se otevřeně zamyslet nad svojí neočekávanou životní dráhou. V této knize hovořím o svých kořenech, o tom, jak malé děvče z chicagské South Side nalezlo ve svém hlase sílu a dokázalo tuto sílu předat jiným. Doufám, že moje osobní cesta bude čtenáře inspirovat k tomu, aby v sobě nalezli odvahu a stali se tím, kým touží být. Nemůžu se dočkat, až se s nimi o svůj příběh podělím.”... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Argo
Originální název:

Becoming , 2018


více info...

Přidat komentář

ZuzanaK.
13.03.2024

Krátce: Začátek mne mile překvapil, ač detailně, dobře se to poslouchalo a to až do doby, než se MO stala první dámou. Už předtím občas, dle mého zbytečně, zmiňovala, kdo má jakou barvu kůže, ačkoli to nebylo pro to konkrétní sdělení relevantní. Ale od zvolení jejího muže prezidentem nebyla stránka, kde by nezmínila, jak to má, vinou barvy své pleti, těžké a jak je víc pod drobnohledem.

Výše uvedené postřehy více rozebrány následují níže:
Upřímně bych si boj proti rasové segregaci představovala na takové úrovni přeci jen jinými prostředky, než neustálé zdůrazňování barvy své kůže, nota bene, když původních obyvatelích, hispáncích a asijských ji jiných přistěhovaleckých menšinách v knize zazní zmínek méně, než máte prstů.
Stálé opakování, jak všechny ty volby byly náročné a těžké (no jistě, nepřekvapivě) by byly pochopitelné, kdyby za tím zase nestálo, že proto, že jsou černí. Nikde jsem ale nepostřehla ani náznak myšlenky, že možná i právě kvůli tomu mohl být BO zvolen.
Jak autorku noviny sepsuli, že se dotkla královny, když to bylo přeci tak lidské. Ano, je to lidské a zároveň se ví, že se královny dotýkat prostě na veřejnosti nemá. Takže by si noviny vychutnali kažkého nejen MO, protože je afroameričanka.
Podobných, z mého pohledu, poněkud jednostranných "faktů" je v knize ještě spousta. Vlastně už na začátku mi přišlo, že se vůči bílé většině vymezuje a straní se jí.
A právě takové vymezování mi na celé knize vadilo nejvíce. Oceňuji pár zajímavých postřehů z chodu bílého domu, i práci, kterou se rozhodla dělat pro společnost nejen v oblasti stravování.
Ale po pravdě, nebýt velmi dobrého výkonu Zuzany Stivínové, coby interpretky (a tím mé spolucestující v autě), knihu nejspíš odložím.
4/10

NoraHudecová
29.02.2024 5 z 5

Skvelá, prekvapivo intímna autobiografia. Vzťahy, výchova, politika a obyčajne neobyčajný život bývalej prvej dámy Spojených štátov amerických. Veľmi zaujimavé čítanie/počúvanie.


ElInWonderland
07.02.2024 4 z 5

Kniha byla zajímavější než jsem očekávala, životní cesta Michelle se mi líbila a je určitě inspirativní. Je cítit, jak je inteligentní a cílevědomá a zároveň má velké srdce. I přes poměry nebo právě kvůli nim odkud pochází je pro ni vzdělání velmi důležité a cestou ke svobodě. Konec má hořkosladkou přichuť po zvolení Donalda Trumpa, nicméně příběh jako takový to nezkazilo.

Netae
01.01.2024 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu na doporučení jednoho podcastu a jsem velmi mile překvapená. Celé vyprávění je moc zajímavé, chvílemi vtipné, někdy velmi smutné. Zaujalo mě z jak nuzných poměrů manželé pocházejí, jak se žije v bílém domě, co všechno obnáší být manželkou prezidenta USA. Audioknihu čte Zuzana Stivínová, což knihu ještě vylepšilo.

Knizniuchyl
29.07.2023 5 z 5

Ačkoliv autobiografie patří k mým oblíbeným žánrum, po této bych samovolně nejspíš nesahla. Vnutila mi ji kolegyně a ve finále jsem za to strašně vděčná. Jedna se o mnohem zajímavější příběh než bych čekala. Je v něm obsazeno úplně vše a Michelle je skvělá a silná žena. Díky za ni a za jejího úžasného muže. Díky nim je svět lepším místem.

marieke
24.07.2023 5 z 5

Moc pěkná autobiografie. Ze všech stránek čiší láska k rodině - rodičům, kteří sami mnoho neměli, ale jejich největší sen byl, aby děti dostaly kvalitní vzdělání (tatínek i přes vážnou nemoc nevynechal jediný den v práci), ochranitelskému staršímu bratrovi i dalším příbuzným, kteří Michelle od malička formovali, k Barackovi, který přišel do firmy, kde Michelle pracovala jako stážista takže mu stála po boku úplně od píky, kamarádkám, které je vždy podporovaly a samozřejmě k dcerám, kterým se snažila i v Bílém domě zachovat pokud možno co nejvíc normální život.
Kromě lásky ale píše i se skromností o vlastní kariéře (ještě před Barackovou kandidaturou zjistila, že ji dobře placená práce firemní právničky neuspokojuje a začala se věnovat sociální oblasti) a úctou k okolí, které oba manžele od začátku podporovalo.
Že evidentně nemusí Trumpa jak už tady pár čtenářů zmínilo, no nedivím se, vzhledem k těm jedovatým dezinformacím, které o nich šířil.
Je to vlastně taková ta americká pohádka jak se chudá a černá dívka dostala až do Bílého domu, ale koneckonců proč ne, opravdu se to četlo moc hezky.

boxas
12.07.2023 5 z 5

Sice trochu jednostranné, ale...
Michelle Obama se např. ani nesnaží zakrýt svoji nechuť vůči Donaldu Trumpovi a také její obdiv k manželovi je možná až moc okatý, ale na druhou stranu její snaha zachovat si i uprostřed Bílého domu alespoň něco vlastního, soukromého a rodinného je veskrze sympatická.
Líbí se mi, jak otevřeně mluví o svých skromných poměrech v dětství, o svém nemocném tatínkovi a své poněkud svérázné mamince a líbí se mi i to, že se rozhodla být aktivní první dámou, mít svůj vlastní program a plnit i svoje vlastní vize, ne být jen doprovodem manžela prezidenta na cestách a jeho taneční partnerkou na plesech.
Myslím, že poselství knihy Můj příběh je vcelku jasné - věřte v sebe a svoje schopnosti, opírejte se o rodinu a přátele a nemyslete jen na sebe, dělejte něco i pro společnost, v níž žijete. A toto poselství je mi sympatické. Tak jako Michelle s tím divným příjmením (podle jejích vlastních slov) Obama.

krakonos.kraken
28.06.2023

Bylo to mnohem víc každodenní než jsem čekal a to bylo dobré. Mohlo tam být méně agitace za skvělost Obamova prezidentování ale tomu se asi nedá vyhnout. Nejvíc mi příjde škoda několika sociálních problematik, které byly jen nakousnuty a nerozvedeny.

mončičáček
22.05.2023 5 z 5

Jako holčičky sníme o tom být princeznou, nosit krásné šaty, šperky,nechat se opečovávat.... Ovšem čím jsme starší, tím jasněji většina z nás chápe, že být privilegovaný znamená taky být všem na očích, stále sledována,kontrolována, omezována.. Chce to disciplínu, zodpovědnost, ale i velkou porci nadhledu a schopnost nebrat se tak vážně... Výsledkem těchto zjištění je, že být princeznou (první dámou, přední političkou,celebritou...)je nezáviděníhodné a těžké.. Můj obdiv patří všem, které v těchto pozicích dokázaly zůstat samy sebou, úspěšně vychovat své děti, udržet rodinný život a navíc vykonat spoustu záslužného...Michelle Obama je rozhodně jednou z nich!!

pavpaz
17.05.2023 4 z 5

Zajímavý příběh první dámy, na mě zbytečně zdlouhavý. Některé pasáže mě bavily, zajímaly a ty se četly hezky. Jiné zase méně.

Peter74
11.03.2023 5 z 5

Namiesto knihy som si zvolil audioformat, keďže ju mám dávnejšie. Príjemné počúvanie o Michelle Obama, jej živote, súkromý, manželovy. Všetko, čo sa okolo nich dialo. Vrelo odporúčam.

Vknihách
06.03.2023 5 z 5

Taaak, dámy a páni, toto bola parádka. Môj príbeh je životným príbehom Michelle. Ako sa z malého bezstarostného dievčatka stala snaživá študentka, neraz podceňovaná kvôli farbe pokožky. Ambiciózna mladá žena v práci tiež musela dokazovať svoje kvality, tam sa zoznámila s nedochvíľnym stážistom Barackom, ktorého mala na starosti. Bol inteligentný, skromný, no vedomý si vlastnej hodnoty, priateľský a na prvý pohľad Michelle neohúril.Rozprávanie Gabiky Dzuríkovej, s typicky černošským hlasom ( z dabingu ju isto rozpoznáte), život prvej dámy USA bol naozaj krásne interpretovaný. Keď som sa tak započúvala, naozaj som mala pocit, akoby bola Michelle moja priateľka a rozprávala mi svoju cestu, svoje spomienky, svoje skúsenosti, svoje vízie aj obavy. Podelila sa aj o partnerské problémy, ktorým rodina Obamovcov čelila, tiež o období kandidatúry jej manžela, o sťahovaní sa do bieleho domu s pozície jeho prvých obyvateľov tmavej pleti. Aj dcéry prominentného páru sú spomínané z pohľadu ich matky, ako znášali zmeny prostredia, ochranku, rodičovské stretnutia v škole. Skutočne splnený aj taký neobyčajný americký sen. Prezident a prvá dáma tmavej pleti. Jedno ale musím skutočne vytknúť, a to si možno ani sama pani Obamová neuvedomuje. Nielen černošské deti sa musia snažiť, aby v živote niečo dosiahli. Rovnako to je aj u bielych, hispáncov, aziatov tak isto aj niektorí černošskí, šťastne narodení, môžu využívať vplyv a privilégiá, ktoré nadobudli samotným narodením. Viackrát autorka spomenula, ako musela tvrdo drieť už v školských laviciach, viac ako iní. Nemyslím si však, že neprávosti sa dejú len menšinám.
Viac recenzií nájdete na instagrame @v.knihach

Verrrunka
03.03.2023 4 z 5

Tohle jsem četla dlouho, předlouho, přestože to bylo dooost dobrý.
Ale za mě je hrozně nešťastně zvolený formát a grafika knihy, bichle, malé písmo, velké stránky...
Jinak první třetina mě bavila, v té druhé jsem se začínala trochu nudit, ale od chvíle, kdy byl Barack zvolený prezidentem, jsem knížku fakt hltala. Skvělé vykreslené pozadí Bílého domu, jak to chodí, vypíchnuté důležité milníky za dobu obou volebních období.
Navíc Michelle je neskutečně skromná, kniha je napsána s neuvěřitelnou pokorou ke všemu, co se jim přihodilo.
Četla jsem v recenzích, že je to lepší než všechny motivační knihy dohromady. A je to tak! S pílí, pokorou, moudrostí a empatií se dá vládnout světu.

jluky
18.02.2023 5 z 5

Príjemné čítanie o silnej žene, sympatickej prvej dáme.

Artur12
08.02.2023 5 z 5

Fajn čtení.

OliviaKing
30.12.2022 4 z 5

(SPOILER) (vypočuté ako audiokniha)
Pokiaľ ide o jazyk. od p. Obamovej som nečakala vysoký jazyk, ani nové slovné obraty. Text bol príjemný na počúvanie a pekne plynul.
Príbeh:
Rozumiem, že bývalá prvá dáma nebude prekladať vo svojich pamätiach jednu bulvárnu informáciu druhou, čakala som však, že odhalí viac súvislostí, zaujímavostí, pohľad za oponu a pod. Pre mňa osobne je kniha rozdelená akokeby na dve časti. Predtým než sa Barack Obama stal prezidentom a potom ako sa Barack Obama stal prezidentom. Šokujúco. :-)
V prvej časti rozpráva Michelle veľmi pútavo svoj životný príbeh a približuje sociálne rozdiely v USA, napätie medzi bielymi a čiernymi, ale aj jej vnútorné pochody, dynamiku vzťahov v jej rodine aj vo vzťahu s Barackom, a veľa jej múdrych životných postrehov - skrátka prvú časť si prečítam ešte raz. V nej sa predstavuje Michelle Obama ako inšpirujúci človek so zaujímavou cestou a to si z tejto knihy odnášam.
Druhá časť je už skôr bezpečný, neškodný a suchý politický referát, bez väčšieho dejového vývoja a hĺbky. Kniha vyšla relatívne krátko pred oznámením kandidatúry Joea Bidena, takže tu nájdete aj promo na jeho osobu. Viem si však predstaviť, že ak ste už raz verejne činná osoba s mienkotvorným vplyvom, bývalá prvá dáma USA, asi nič vo vašom živote už nebude celkom očistené od politicky ladených odkazov, či bez postranného politického PR.

Bustedka
26.12.2022 5 z 5

Další kniha, která opravdu stojí za zmínku.

Kdybych žila v Americe, tak bych se hrdě hlásila k demokratům a republikánům bych se obloukem vyhýbala. Já mám občas černobílé vidění světa, buď a nebo a stačí se mi tak jen podívat se na etnické složení Kongresu a Senátu. Republikáni pro mě ztělesňují sortu bílých mužů se zbraní v ruce, kteří brání tu "svou" Ameriku a odkazují se na tradice, které vytvořili ti, co se sami do Ameriky přistěhovali z jiných kontinentů a zabrali cizí území.

Proto, když byl zvolený Obama prezidentem, pamatuji si to jako dnes. Bylo mi 19 a byla jsem už tehdy citlivější k otázkám rasismu a nespravedlnosti. A i když jsem v té době neznala politický program jeho ani jeho souputníka, fandila jsem mu právě proto, že je Afroameričan. Vypadal dobře, měl krásnou ženu a 2 roztomilé dcery.

Pořád jsem přesvědčená o tom, že to byl dobrý prezident, zvlášť v porovnání s tím misogynem a rasistou, který přišel po něm.

Můj příběh Michelle Obamy je kniha vychvalovaná napříč internetem. Pustila jsem se do ní s chutí a nemohla se odtrhnout. Fascinuje mě, jak jeden obyčejně neobyčejný příběh, dokáže vtáhnout. Občas se dočtete, že není moc osobní a že je tam málo emocí. Já ale tvrdím naprostý opak.... třikrát jsem se rozbrečela dojetím. Hltala jsem každé slovo, každý pokrok, byť jsem věděla, jak vše dopadne.

Především je to ale kniha plná motivace. Každý si v tom může najít zrovna to, co je mu nejbližší. Pro někoho to bude studium, vytvoření silných rodinných vazeb, přístup k výchově, pro někoho to může být i náhled na fungování partnerského vztahu. Bylo to úžasné čtení.

kalinkacz
26.12.2022 4 z 5

Tak už i já mám za sebou všemi opěvovaný a doporučovaný Můj příběh od Michelle Obamové.
Rozhodla jsem se pro audioknižní verzi a musím říct, že vzhledem k tloušťce, formátu a fontu knihy jsem udělala dobře, protože bych ji jinak asi odložila.
Hodně čtenářů tuto knihu považuje za svou velkou inspiraci, na mě se ale asi nepřenesla... Ano, pasáž, kdy rodina žila v Bílém domě mě zaujala hodně, ale zbytek mi přišel prostě jen fajn.
Jsem ráda, že jsem si knihu poslechla, ale obrovské nadšení se u mě nekoná...

yvett239
16.10.2022 5 z 5

Nebudu přehánět, když napíšu, že mě kniha dost ovlivnila. Hodnocení píšu s odstupem pár měsíců.
Knihu jsem četla letos v březnu-dubnu. Byla jedním dílem skládačky, proč jsem ukončila dlouholetý vztah, ve kterém jsem nebyla spokojená. Popisy toho, jak Barack svou ženu ve všem podporoval a byl jí oporou, i když toho měl sám dost, mi nejednou vehnaly do očí slzy. Uvědomila jsem si, že i já si takovou podporu od partnera zasloužím. Jestli mají aspoň z půlky tak krásný vztah, jaký je v knize popisován, vyhráli oba životní loterii.
Ke knize: je napsaná velmi příjemně a čtivě. Ačkoliv jsem se toho o Michelle dočetla hodně, nic z toho mi nepřišlo zbytečné a byly to relevantní dílky skládačky.
Kniha se mi opravdu moc líbila a mohu ji doporučit. Inspirativní.

zimka.r
20.09.2022 4 z 5

Nebýt ČV, tak bych po této knize rozhodně nesáhla. Ale také rozhodně nelituji! Velmi zajímavé vyprávění!

Štítky knihy

rozhlasové zpracování autobiografie

Autorovy další knížky

Michelle Obama
americká, 1964
2019  88%Můj příběh
2023  86%Světlo v nás: Jak si poradit v nejisté době

Kniha Můj příběh je v

Právě čtených76x
Přečtených808x
Čtenářské výzvě192x
Doporučených41x
Knihotéce266x
Chystám se číst409x
Chci si koupit94x
dalších seznamech5x